VTEK: du LRT tarybos nariai pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, jog du Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) tarybos nariai – Vytautas Petras Plečkaitis ir Raimondas Savickas – pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

 Vytautas Petras Plečkaitis VTEK sprendimu pažeidė įstatymą.<br>Lrytas.lt koliažas
 Vytautas Petras Plečkaitis VTEK sprendimu pažeidė įstatymą.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2018, 2:38 PM, atnaujinta Feb 7, 2018, 2:42 PM

Tiriant nustatyta, kad V.P.Plečkaitis ir R.Savickas į LRT tarybą paskirti Seimo nutarimu, kuris įsigaliojo 2016 m. rugsėjo 1 d. Todėl, vadovaudamiesi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu, jie privalėjo deklaruoti privačius interesus per 30 kalendorinių dienų nuo minėtojo Seimo nutarimo įsigaliojimo. Tačiau deklaracijas jie pateikė tik po to, kai VTEK pradėjo tyrimus dėl jų elgesio – 2017 m. gruodį.

LRT tarybai jos veiklą reglamentuojančiu įstatymu yra suteikti administravimo įgaliojimai, jos nutarimai LRT yra privalomi. Kadangi tarybos nutarimai priimami jos narių balsų dauguma, laikytina, kad jos nariai turi administravimo įgaliojimus ir todėl yra priskirtini valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų kategorijai. Tai reiškia, kad visiems LRT tarybos nariams yra taikytinos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos.

Šiuo klausimu VTEK buvo pateikusi išaiškinimą dar 2009 m. Taip pat pažymėtina, kad, pagal įstatymą, LRT tarybos narių interesų deklaracijos nepatenka į viešinamųjų deklaracijų kategoriją – tokios yra tik LRT generalinio direktoriaus ir jo pavaduotojo.

VTEK rekomenduoja LRT tarybos narius į pareigas skiriantiems subjektams (Lietuvos Respublikos Prezidentui, Seimui, Lietuvos mokslo tarybai, Lietuvos švietimo tarybai, Lietuvos meno kūrėjų asociacijai bei Lietuvos vyskupų konferencijai) bei LRT administracijai užtikrinti, kad naujai skiriami LRT tarybos nariai būtų nedelsiant informuojami apie jiems taikomą pareigą teikti privačių interesų deklaracijas nustatyta tvarka ir terminais.

Tyrimą VTEK atliko naujienų agentūros „BNS“ kreipimosi pagrindu. Prašyta įvertinti, ar dvylika LRT tarybos narių turi prievolę teikti privačių interesų deklaracijas ir ar yra jas pateikę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.