Liberalai apie R. Karbauskio bandymą apsaugoti A. Skardžių: „Mikė melagėlis“

Opozicijos noras socialdarbiečiui Artūrui Skardžiui inicijuoti apkaltą supykdė valstiečių lyderį Ramūną Karbauskį. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas nusitaikė į liberalus, mat būtent jų atstovas Vitalijus Gailius pradėjo rinkti parašus dėl apkaltos. R.Karbauskis teigė, kad taip Liberalų sąjūdis bando nukreipti dėmesį nuo juos persekiojančių problemų.

 R.Karbauski apie A.Skardžiaus apkaltą pasisakė socialiniame tinkle. <br> lrytas.lt nuotr.
 R.Karbauski apie A.Skardžiaus apkaltą pasisakė socialiniame tinkle. <br> lrytas.lt nuotr.
Artūras Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 11:07 AM, atnaujinta Feb 8, 2018, 11:12 AM

Jis rašė, kad opozicinė frakcija bando įrodyti, kad LVŽS turi interesų ginti galimai nusižengusį A.Skardžių bei tikino, kad jo vadovaujama frakcija ir jis pats tikisi, kad socialdemokratų darbo frakcijos nario situaciją išaiškins teisėsauga.

„Todėl net ir tuo metu, kuomet teisėsaugos įtarimų sulaukusios Liberalų sąjūdžio partijos pirmininko pavaduotojas Vitalijus Gailius ėmėsi vadovauti „Skardžiaus“ komisijai, tikėjausi, kad komisija pateiks solidžias išvadas ir įvertins visus įtarimus. LVŽS frakcija balsavo už tokios komisijos sukūrimą. Vėliau, matydamas komisijos išvadas, aš kreipiausi į teisininkus, kad šie dar kartą peržvelgtų situaciją, ar kažko nepraleidome. Ir pats V. Gailius išvadose rašė:

„Komisija negavo duomenų ir nenustatė, kad Artūras Skardžius asmeniškai darė įtaką valstybės institucijoms, kad padidėtų elektros energijos supirkimo kaina“ <...> „Seimo nutarimo 2 straipsnio 5 punkte suformuluotas klausimas (nustatyti, ar Seimo narys Artūras Skardžius gavo asmeninės naudos iš sprendimų, kuriuos priimant jis asmeniškai dalyvavo ar galimai paveikė kitų institucijų sprendimus kaip asmuo ar Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijos vadovas) yra susijęs su Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamu ikiteisminiu tyrimu dėl galimo piktnaudžiavimo.

Ikiteisminis tyrimas Specialiųjų tyrimų tarnyboje pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 228 straipsnio („Piktnaudžiavimas“) 2 dalį buvo pradėtas gavus Seimo narių pareiškimą dėl galimo piktnaudžiavimo. <...> Komisija negali kištis į atliekamą ikiteisminį tyrimą ir viešinti jo duomenų“, – socialiniame tinkle dėstė R.Karbauskis.

Toliau politikas rašė, kad pasitikėdami komisijos darbo valdantieji tokioms komisijos išvadoms pritarė. Anot valstiečių lyderio, jis neturi jokių žinių apie šiuo metu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdomo tyrimo baigtį. Be to, jis pabrėžė, kad Seimo nariai neturi teisės kištis į teisėsaugos institucijų tyrimas, o ir jokių naujų aplinkybių, pasak jo, nepaaiškėjo.

Tačiau čia R.Karbauskis nenurimo. Jis pradėjo svarstyti, kad inicijuoti A.Skardžiaus apkaltą, liberalus paskatino kitas parlamentinis tyrimas – dėl verslo įtakos politikams ir jų sprendimas, kurį šiuo metų vykdo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK). Primename, kad Liberalų sąjūdžiui, kaip juridiniam asmeniui, yra pareikšti įtarimai dėl neleistinų ryšių su koncernu „MG Baltic“.

Be to, LVŽS lyderis tikino, kad nei jam, nei kitiems frakcijos nariams nebuvo parodytas dokumentas, kurį pasirašo pasisakantys už apkaltą A.Skardžiui.

„Net neturėjome galimybės įsitikinti, ar V.Gailius tikrai turi svarbios informacijos, kuri nebuvo aptariama komisijoje ir kurią pamačius nekils jokių abejonių, kad apkalta yra reikalinga. Kol pamatysiu apkaltą siūlantį dokumentą, noriu priminti, kad STT iki šiol atlieka tyrimą dėl galimo neteisėto A.Skardžiaus praturtėjimo. Jei jis nustatys naujas aplinkybes – reaguosime principingai.

O ir liberalams siūlyčiau nebėgti nuo „MG Baltic“ temos ir būti skaidriems iki galo“, – rašė R.Karbauskis.

Saugo naudingą asmenį

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas vienareikšmiškai teigė, kad jo vedamos partijos problemos niekaip nesusijusios su A.Skardžiaus apkalta. Anot jo, socialdarbiečio problemos viešumą pasiekė jau seniai ir liberalai prie to niekaip neprisidėjo. E.Gentvilo teigimu, R.Karbauskis naudojasi tuo, kad Antikorupcijos komisijai vadovauja V.Gailius, nes tik dėl to jis gali teigti, kad liberalai taip bando dangstytis savo problemas.

„V.Gailius yra vienos Seimo komisijos pirmininkas, jis vykdo antikorupcinį tyrimą, kurio rezultato nepavyko Antikorupcijos komisijoje pasiekti taip, kaip jam atrodė reikalinga, nes teko eiti į kompromisus. Pabaigus antikorupcijos komisijos tyrimą jis imasi to, kas jam atrodo reikalinga. Kalbėti apie tai, kad čia kažką sprendžia partija, yra puolamoji Karbauskio pozicija“, – sakė E.Gentvilas.

Valdantiesiems A.Skardžiaus apkalta nebūtų naudinga, nes jis priklauso socialdemokratų darbo frakcijai, su kuria valstiečiai yra sudarę koaliciją. Būtent dėl to, pasak liberalų vedlio, R.Karbauskis bando apkaltinti tuos, kurie imasi tos apkaltos. E.Gentvilas tokį LVŽS pirmininko žingsnį pavadino primityviu.

„Žinau, kad aš nesusijęs su „MG Baltic“, taip pat žinau, kad mes, kaip partija, turime spręsti savo problemos, bet nereiškia, kad mes negalime matyti ir kelti problemų, kurias yra prisidarę kiti Seimo nariai. Mes darome savo darbą. Tai nereiškia, kad mes spręsdami Skardžiaus problemą, kaip nors palengvinsime savo praeities šešėlius. Niekaip.

Čia tik Karbauskiui geras būdas apginti Skardžių. Juokinga“, – sakė Liberalų pirmininkas.

LVŽS pirmininko svarstymus, kad parlamentarai bando kištis į teisėsaugos darbą E.Gentvilas pavadino absurdu. Jis kalbėjo, kad R.Karbauskis turėtų įsigilinti į apkaltos iniciatyvos tekstą, nes jame nėra nurodoma jokių sąsajų su STT vykdomu tyrimu. Anot liberalų vedlio, tai dar vienas valstiečio bandymas blefuoti.

Anot E.Gentvilo, didžiausios Seimo frakcijos lyderis prisibijo, kad valstiečiams palaikius A.Skardžiaus apkaltą, nuo valdančiųjų nusigręš socialdemokratų darbo frakcija ir dėl to sumažės valdančioji dauguma. Parlamente vis dar nėra formalios valdančiosios daugumos – skilus socialdemokratų frakcijai koalicijoje liko 68 nariai, o formaliai daugumai reikia bent 71.

Liberalų frakcijos seniūnas sakė, kad siekiant išsaugoti bent jau tokią daugumą, kokią turi, R.Karbauskiui visos priemonės atrodo tinkamos: „Ir melavimas, ir šmeižimas. Jis Mikė Melagėlis ir ne daugiau.“

Tam, kad būtų suburta A.Skardžiaus apkaltos komisija, opozicija turi surinkti 36 Seimo narių parašus. Šiuo metu dokumentas atiduotas pasirašyti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovams. Jei pasirašys visa konservatorių frakcija ir visi liberalai tai jau sudarys 44 parašus.

Pateikti apkaltos iniciatyvos dokumentą Seimui ketinama prasidėjus parlamento pavasario sesijai – kovo 10-ąją.

Seimo Antikorupcijos komisija pernai yra pripažinusi, kad A. Skardžius turėjo interesų atsinaujinančių išteklių energetikoje ir galbūt pažeidė viešuosius ir privačius interesus. Po nepalankių Antikorupcijos komisijos išvadų A. Skardžius pats pareiškė pasitraukiantis iš Energetikos komisijos.

Seimas A. Skardžių yra atšaukęs iš Ekonomikos komiteto ir, nors opozicija tam priešinosi, paskyrė dirbti Aplinkos apsaugos komitete, kur taip pat svarstomi su atsinaujinančia energetika susiję įstatymai. Pasak Antikorupcijos komisijos, A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle, o Specialiųjų tyrimų tarnyba komisijai yra pareiškusi, kad parlamentaro teiktos pataisos dėl atsinaujinančių išteklių galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiame versle jis turėjo interesų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.