Jūrininkų ligoninės vadovui J.Sąlygai už lėšų šilumai taupymą - keisti įtarimai

Klaipėdos jūrininkų ligoninei (KJL) daug metų vadovaujantis biomedicinos mokslų daktaras, profesorius Jonas Sąlyga jau gali lengviau atsikvėpti – pernai teisėsaugininkų jam pareikšti rūstūs įtarimai dėl neva kažkokios galimai neskaidrios veiklos ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi modernizuojant šilumos ūkį panaikinti.

J.Sąlyga taupydamas ligoninės lėšas sulaukė įtarimų, kurie nepasitvirtino ir buvo panaikinti.<br> G.Pilaičio nuotr.
J.Sąlyga taupydamas ligoninės lėšas sulaukė įtarimų, kurie nepasitvirtino ir buvo panaikinti.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Švėkšnos ligoninės šildymo sąnaudos dabar gerokai  sumažėjusios.
 Švėkšnos ligoninės šildymo sąnaudos dabar gerokai  sumažėjusios.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis

Feb 13, 2018, 6:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:34 AM

Įsirengė biokuro katilinę 

Jūrininkų ligoninės direktorius J.Sąlyga pateko į įtarimų šešėlį po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai praėjusiųjų metų pabaigoje susidomėjo jo vadovaujamos gydymo įstaigos Psichiatrijos departamento Švėkšnoje biokuro katilinės modernizavimo reikalais.

KJL paraišką dėl biokuro katilinės Švėkšnoje (Šilutės r.) įrengimo Klimato kaitos programai specialiai skirtomis lėšomis pateikė prieš ketverius metus. Rekonstravimo darbai pradėti po viešųjų pirkimų konkurso, o nuo 2016 metų lapkričio modernizuota katilinė jau veikė visu pajėgumu.

Įsirengusi nuosavą katilinę Jūrininkų ligoninė su šilumą pagal sutartį teikusia bendrove pradėjo tartis dėl sutarties nutraukimo. Tačiau atsikratyti dvidešimčiai metų sudarytos ligoninei nenaudingos sutarties, pasirodo, ne taip paprasta – medikams dėl to teko bylinėtis teismuose.

Bijojo, kad praras pinigus ?

Švėkšnos departamento sąskaita neblogai užsidirbę verslininkai nenorėjo prarasti pajamų, tad neatmetama tikimybė, kad FNTT pareigūnų atlikti dokumentų poėmiai, apklausos ir kiti procesiniai veiksmai galėjo būti susiję su ekonomine konkurencija šilumos ūkyje.

„O kaip kitaip galvoti, jeigu po kelių teismas turėjo skelbti nutartį dėl Jūrininkų ligoninės sutarties su privačia šilumos bendrove nutraukimo ir jos naudotos įrangos išpirkimo“, - kalbėjo J.Sąlyga.

Iki tol Psichiatrijos departamentą Švėkšnoje aptarnavusi bendrovė patalpoms ir vandeniui šildyti katilinėje naudojo skalūnų alyvą, skleidusia nemalonius kvapus ir šoje gydymo įstaigos teritorijoje, ir už jos ribų.

Degimo produktai teršė aplinką, o šilumos gamybos kaštai šioje gydymo įstaigoje buvo vieni didžiausių Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje.

Užpernai per devynis mėnesius Klaipėdos jūrininkų ligoninė už patalpų Švėkšnoje šildymą sumokėjo daugiau kaip 69 tūkst. eurų, o pernai per tą patį laikotarpį – 27,5 tūkst. eurų.

Įgyvendinto projekto vertė – beveik 335 tūkst. eurų. 321 tūkst. eurų sudaro parama pagal Klimato kaitos specialiąją programą, o likusius pinigus skyrė ligoninė.

Jokių pražangų neįžvelgta

Teisminiai ginčai su buvusiais šilumos tiekėjais baigėsi Jūrininkų ligoninės naudai, ieškovai dar bandė bylinėtis, bet jų apeliacinis skundas aukštesnei teismo instancijai atmestas.

Tik po to Klaipėdos apygardos prokuratūra J.Sąlygą informavo, kad jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas nutrauktas neįžvelgus jokių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Prokuratūros sprendime pažymėta, kad J.Sąlyga  viešųjų pirkimų procesuose nieko neįtakojo, vadovavosi sąžiningumo, protingumo, finansinės drausmės ir ekonomiškumo kriterijais.

„Ko tik nepasitaiko gyvenime. Už tai, kad gydymo įstaiga per metus modernizavo katilinę ir sutaupė 60 tūkst. eurų, jos vadovas sulaukė įtarimų dėl kažkokios neskaidrios veiklos ir piktnaudžiavimo tarnyba“, - šypsojosi per savo ilgametę karjerą pirmąkart teisėsaugos gniaužtuose atsidūręs J.Sąlyga.

 


 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.