G. Palucko brolio karjerą Lietuvoje griauna senos nuodėmės Italijoje

Socialdemokratų partijos lyderio Gintauto Palucko karjerai kartą koją jau pakišusio brolio Dano praeitis griauna jo paties politinę ateitį. Paaiškėjus, kad D.Paluckas buvo teistas Italijoje, jis traukiasi iš Palangos tarybos ir partijos skyriaus pirmininko posto.

2006 metais Venecijos teismas D.Palucką buvo nuteisęs už vagystes ir neteisėtą šaunamojo ginklo laikymą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
2006 metais Venecijos teismas D.Palucką buvo nuteisęs už vagystes ir neteisėtą šaunamojo ginklo laikymą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Brolio teistumas jau yra pakišęs koją socialdemokratų lyderiui G.Paluckui.
Brolio teistumas jau yra pakišęs koją socialdemokratų lyderiui G.Paluckui.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Feb 14, 2018, 6:10 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:42 AM

Keturis kartus rinkėjus apgavęs 36 metų palangiškis socialdemokratas Danas Paluckas ir toliau mausto ir Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), ir savo partiją.

Aiškindamas apie esą nežinia už ką gautą nuobaudą Italijoje, jis iš tiesų bando nuslėpti, kad 2006 metų gegužės 23-iąją už 2002 metais įvykdytus nusikaltimus – vagystes ir neteisėtą šaunamojo ginklo laikymą – Venecijos teismas jam skyrė 4 mėnesių įkalinimo bausmę ir 100 eurų baudą.

Partija ilgai nežinojo

Šį faktą nuo rinkėjų D.Paluckas nuslėpė 2011 ir 2015 metais, kai tapo Palangos miesto savivaldybės tarybos nariu, ir 2012 bei 2016 metais, kai vienmandatėje apygardoje kandidatavo į Seimą.

Politikas nurodė tik 1996 metų pabaigoje gautą teistumą, kai už 30 metrų ilgio varinio kabelio vagystę Panevėžio apylinkės teismas jam, penkiolikamečiui, skyrė laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo.

Savo nuotykius Italijoje D.Paluckas kruopščiai slėpė.

Apie tai Socialdemokratų partijai nebuvo žinoma ir prieš 8 metus, kai patekęs į partijos Palangos skyrių jis netrukus nušlavė tuometį jo branduolį ir tapo skyriaus pirmininku.

Apie partinės karjeros laiptais Vilniuje sparčiai kylančio G.Palucko jaunėlio brolio tamsią praeitį partijos vadovybei tapo žinoma tik 2016 metų lapkritį.

Kaip prisiminė tuometis Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, tuo metu Seimo koalicijos partneriai valstiečiai socialdemokratams iš pradžių siūlė skirti socialinės apsaugos ir darbo ministrą.

„Į šį postą buvo rimtai svarstoma G.Palucko kandidatūra. Norėdamas įsitikinti, kad siūlau ministro postui tinkamą politiką, teisėsaugos tarnybų paprašiau man suteikti apie jį informacijos.

Iš gautos pažymos ir sužinojau, kad jo brolis D.Paluckas buvo nuteistas Italijoje už 2002 metais Venecijoje įvykdytus nusikaltimus. Apie tai D.Paluckas buvo nuslėpęs dalyvaudamas rinkimuose. Šio fakto pakako, kad G.Paluckas nebūtų siūlomas ministru“, – pasakojo A.Butkevičius.

G.Paluckui nepalanki informacija nebuvo paviešinta Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimuose, kuriuos šis politikas laimėjo.

A.Butkevičius teigė, kad paskelbti pažymoje buvusius faktus jį varžė tai, kad gautas dokumentas buvo su slaptumo žyma.

„Dabar, kai apie D.Palucko praeitį jau tapo žinoma Vyriausiajai rinkimų komisijai, to slėpti nebėra prasmės“, – sakė A.Butkevičius.

Ar kalėjo Italijoje?

„Lietuvos rytui“ tapo žinoma, kad D.Paluckas su bendrininkais Venecijoje buvo teisiamas už magnetolų ir kitų vertingų daiktų vagystes iš automobilių.

Sulaikant lietuvį pas jį buvo rastas šaunamasis ginklas.

Ar D.Paluckas Italijoje atliko jam skirtą laisvės atėmimo bausmę, nei Vidaus reikalų ministerija, nei teistumo faktą tirianti Vyriausioji rinkimų komisija neatskleidžia.

Anot teisininkų, jei lietuvis nebūtų atvykęs į teismo posėdį ir būtų nuteistas už akių, bausmei atlikti jis būtų ieškomas Lietuvoje.

„Jei būtų taip, kad italai jo ieškoti nesiskubino, bausmės atlikimo jis galėjo išvengti, prieš tapdamas politiku ir viešu asmeniu D.Paluckas galėjo sulaukti senaties“, – svarstė „Lietuvos rytą“ konsultavęs advokatas.

Išdėstė politiko versiją

Pats D.Paluckas apie savo nuotykius Italijoje ir rinkėjų apgaudinėjimą kalbėti atsisakė ir pasiūlė bendrauti su Socialdemokratų partijos komunikacijos skyriaus vadove Egle Samoškaite.

„Dar 2002 metais D.Paluckas Italijoje buvo sustabdytas vairuojant automobilį.

Pareigūnai jam neskyrė jokios baudos, bet surašė protokolą. Už ką jis buvo surašytas, D.Paluckas nepasidomėjo“, – mažai įtikėtiną Palangos politiko versiją perpasakojo E.Samoškaitė.

Anot jos, apie teismo skirtą 100 eurų baudą D.Paluckas sužinojęs tik 2016 metais, kai dalyvaujant konkurse į kažkokias pareigas jam prireikė teisėsaugos institucijų pažymos.

Apie 2003 metais įvykusį teismą jis nežinojęs ir apie tai net nebuvo informuotas.

„D.Paluckas tik tuomet sužinojo, kad yra nubaustas, ir todėl anksčiau apie tai neinformavo rinkėjų. Norėdamas išsiaiškinti, už ką buvo nubaustas, jis Italijos teisėsaugai siuntė paklausimą, tačiau atsakymo taip ir negavo“, – dėstė E.Samoškaitė.

Slėpta net dešimt metų

D.Palucko praeitį praėjusį mėnesį pradėjo tirti VRK, kuri gavo paklausimą apie jo galimą teistumą Italijoje.

Sužinojęs, kad tyrimas iš esmės baigtas ir išvados bus paskelbtos artimiausiame VRK posėdyje, D.Paluckas nutarė veikti pirmas.

Vasario 7 dieną jis atsiuntė prašymą panaikinti jo, kaip Palangos tarybos nario, mandatą nepasibaigus terminui dėl asmeninių priežasčių.

Savo pareiškime VRK jis teigė, kad „dėl jam nežinomų priežasčių jis buvo baustas užsienyje ir šią situaciją aiškinsis teisinėmis priemonėmis.

Tačiau suprasdamas, kad rinkėjai apie savo atstovus turi žinoti visą informaciją, prašau priimti mano atsistatydinimo pareiškimą“.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė, kad kitą savaitę vyksiančiame posėdyje išklausius komisijos tyrimo išvadų bus svarstoma, ar D.Palucko įgaliojimai nutrūks jo paties prašymu, ar trybos mandatas jam bus atimtas už informacijos apie teistumą slėpimą.

L.Matjošaitytė negalėjo paaiškinti, kodėl apie 2006 metų politiko teistumą Italijoje Vidaus reikalų ministerija informacijos nepateikė socialdemokratui dalyvaujant net trejuose rinkimuose – nuo 2011 iki 2016 metų.

Teisti – abu broliai

Beje, teistas yra ir pats Socialdemokratų partijos lyderis G.Paluckas.

2012 metais Aukščiausiasis teismas paliko galioti jam paskelbtą nuosprendį dėl piktnaudžiavimo tarnyba atliekant viešuosius pirkimus.

Šį nusikaltimą G.Paluckas įvykdė būdamas Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.