Milena piešė partijai, bet mokėjo Seimas

Valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis, mėginęs įrodyti, kad Seime įdarbinta buvusi parlamentarės Gretos Kildišienės draugė Milena algą gaudavo ne už dyką, tiktai prisidarė naujų bėdų. Pasirodo, galėjo būti supainiotos Seimo ir partijos piniginės.

 Valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis, mėginęs įrodyti, kad Seime įdarbinta buvusi parlamentarės Gretos Kildišienės draugė Milena algą gaudavo ne už dyką, tiktai prisidarė naujų bėdų. <br>Lrytas.lt koliažas
 Valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis, mėginęs įrodyti, kad Seime įdarbinta buvusi parlamentarės Gretos Kildišienės draugė Milena algą gaudavo ne už dyką, tiktai prisidarė naujų bėdų. <br>Lrytas.lt koliažas
Įsiplieskusios aistros dėl Seime trumpai įdarbintos Panevėžio menininkės M.Marcinkevičiūtės – vis dar be pabaigos.
Įsiplieskusios aistros dėl Seime trumpai įdarbintos Panevėžio menininkės M.Marcinkevičiūtės – vis dar be pabaigos.
Segtuvą su buvusios referentės darbais komisijai pateikė R.Karbauskis.
Segtuvą su buvusios referentės darbais komisijai pateikė R.Karbauskis.
Algimantas Salamakinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algimantas Salamakinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
 Milenos darbų pavyzdžiai
Daugiau nuotraukų (12)

„Lietuvos rytas“

Feb 21, 2018, 6:19 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:56 PM

Užsimojęs išsklaidyti kilusias abejones dėl galbūt fiktyviai Seime įdarbintos Panevėžio menininkės M.Marcinkevičiūtės valstiečių lyderis etikos sargams ryžosi pateikti jos darbo įrodymų.

Tačiau kai kurie jų pradėjo tyliai muistytis, kad geriau jau R.Karbauskis būtų to nedaręs, – net jeigu piešiniai piešti ir pačios M.Marcinkevičiūtės ranka, nežinia, ką jie bendra turi su Seimo frakcija?

Segtuvas su buvusios referentės darbais užkliuvo komisijai priklausančiam konservatoriui Kaziui Starkevičiui.

Opozicijos atstovas atkreipė dėmesį, kad dauguma esą Milenos darbų – atvirukai, padėkos, sveikinimai – puošti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos simbolika: „Manau, už šį darbą Milenai galbūt galėjo mokėti partija, bet tikrai ne Seimas.“

R.Karbauskį tik įspėjo

Į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl pernai parlamente įdarbintos, bet jame taip ir nesirodžiusios M.Marcinkevičiūtės kreipėsi tiek R.Karbauskis, tiek Seimo opozicijos atstovai.

Konservatoriai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Rasa Juknevičienė, Arvydas Anušauskas, taip pat Mišriai Seimo narių grupei priklausantys parlamentarai Aušra Maldeikienė ir Bronius Matelis pareikalavo ne tiktai išsiaiškinti, ar menininkė iš Panevėžio buvo įdarbinta teisėtai, bet ir kokius darbus ji atliko – ar referentė dirbo frakcijai, o ne kitiems juridiniams asmenims.

Bet Seimo komisija, nors ir gavo segtuvą su M.Marcinkevičiūtės darbo Seime įrodymais, kažkodėl nusprendė į juos labai nesigilinti. Etikos sargai apsiribojo įspėjimu R.Karbauskiui.

M.Marcinkevičiūtę, kuri nesirodė Seime, į darbą priėmęs frakcijos seniūnas buvo įspėtas tiktai už tai, kad neužtikrino darbo tvarkos taisyklių – beveik 800 eurų algą kas mėnesį gaudavusi referentė esą nepateikė prašymo leisti jai dirbti nuotoliniu būdu.

Eskizai – vien su gandrais

Bet opozicijos atstovai atkreipė dėmesį, kad R.Karbauskio etikos sargams atnešti įrodymai, esą Milena beveik metus algą gavo pagrįstai, – abejotini.

Mat dauguma jos darbų yra eskizai, o ir jie susiję ne su frakcija, bet su partijos veikla.

Pavyzdžiui, kaip M.Marcinkevičiūtės darbas frakcijai yra pateikiamas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio R.Karbauskio naujametis sveikinimas partijos bendražygiams.

Tarp Seimo frakcijos referentės algą gavusios menininkės darbų – partijos simbolika papuošti kalendoriai, atvirukų eskizai, padėkos raštai ir popieriniai maišeliai su gandrų atvaizdais.

Gal todėl etikos sargas K.Starkevičius abejoja, ar tokie piešinėliai – frakcijos referento darbas: „Kiek žinau, šios pareigybės aprašymas skamba kiek kitaip.

Be to, iš pateiktų darbų akivaizdu, kad referentė dirbo partijai.

Tai kodėl tada algą jai mokėjo Seimas? Net jeigu M.Marcinkevičiūtė ir nesėdėjo visiškai sudėjusi rankų, vis dėlto tai panašiau į gudravimą.“

Sargams pernelyg painu

Kodėl R.Karbauskio bandymų pergudrauti etikos sargų komisiją neįžvelgė jai vadovaujanti Seimo Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos vadovė Rita Tamašunienė arba komisijos išvadas rengęs socialdarbietis Andrius Palionis?

R.Tamašunienė sakė „Lietuvos rytui“, kad atskirti, kada Seime įdarbintas asmuo dirba frakcijai, o kada partijai, yra beveik neįmanoma.

„Naudojama juk ta pati atributika, tie patys šūkiai. Kaip tai gali atskirti?

Abejoju, ar tai įmanoma. Mūsų frakcijos referentai irgi daro tą patį – sveikinimams naudoja partijos logotipą. Juk partija ir frakcija yra tas pat“, – svarstė komisijos vadovė, paklausta, ar teisinga, kad Seimas algą referentei mokėjo už darbą, už kurį lyg ir turėjo mokėti partija.

Komisijos išvadą dėl M.Marcinkevičiūtės rengęs Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas A.Palionis kalbėjo, kad darbus referentams paskirsto frakcijos vadovai: „Jie sprendžia, kokius darbus kam skirti. Komisijos nuomone, tai yra frakcijos referento darbo dalis.

Bet jei klausiate mano nuomonės, aš tokio darbo referentei neskirčiau. Tai neturėtų būti pagrindinis frakcijos referento darbas.

Tačiau niekam komisijoje tokio klausimo nekilo.“

Supainiojo kišenes

Buvusį Seimo etikos sargų vedlį socialdemokratą Algimantą Salamakiną labiausiai ir stebina, kad M.Marcinkevičiūtės įdarbinimo Seime aplinkybes tyrusiai komisijai tokio klausimo nekilo.

Politikos senbuvis yra įsitikinęs, kad bent jau Seimo Etikos ir procedūrų komisija privalėtų atskirti, kur yra partijos reikalai ir darbas Seime: „Aišku, kai kurie dalykai susipina.

Pavyzdžiui, sunku išvengti, kad frakcijos referentai nedalyvautų bendruose partijos ir frakcijos posėdžiuose. Tačiau šiuo atveju prasilenkimas su įstatymais – daugiau nei akivaizdus.“

Anot parlamentaro, vadovaujantis R.Karbauskio ir jam palankiai situaciją išaiškinusių etikos sargu logika, partijos naudai turėtų darbuotis ne tik Seime dirbantys frakcijų referentai, bet ir viceministrai, ministrų patarėjai: „Visi jie – politinio pasitikėjimo tarnautojai, bet tai nereiškia, kad algą jie gauna iš ministerijos, o dirba partijai. Šie dalykai turi būti labai griežtai atskirti.“

A.Salamakinas taip pat priminė, kad pagrindinės partijos yra finansuojamos iš biudžeto: „Jos ir taip turi pranašumų prieš tas politines organizacijas, kurių atstovų nėra Seime.

Galbūt skiriamų pinigų partijoms neužtenka – tokiu atveju reikia kalbėti apie tai, bet negalima Seime įsteigtų etatų naudoti partiniams reikalams.

Į galimą įstatymo pažeidimą komisija turėjo pažvelgti griežčiau, bet pažvelgė kaip pastaruoju metu įprasta – pro pirštus.“

Yra fotografavusi ir G.Kildišienę

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, pernai sausį G.Kildišienės iniciatyva Seimo frakcijoje įdarbintos erotinėmis fotosesijomis išgarsėjusios fotografės parlamento rūmuose niekas nematė.

Frakcijos darbuotojai negalėjo pasakyti, nei kur jos darbo vieta, nei ką ji veikia.

Apibūdinti M.Marcinkevičiūtės darbo pobūdį buvo keblu net R.Karbauskiui. Vis dėlto jis aiškino, esą moteris dirba nuotoliniu būdu – jos darbu politikas tvirtino esąs patenkintas.

Tuo metu visu etatu Seimo frakcijoje dirbusi menininkė darbo dienos metu siūlė mokamas fotomenininkės paslaugas – skelbėsi rengianti žaismingas fotosesijas. Kilus skandalui spalį ji išėjo iš darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.