Seimo opozicija prašo Seimo pirmininko raginti VRK pirmininkę L. Matjošaitytę trauktis

Seimo opozicijos frakcijos ketvirtadienį kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, prašydamos įvertinti Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Lauros Matjošaitytės veiksmus ir galimą neveikimą.

Seimo opozicija prašo Seimo pirmininko raginti VRK pirmininkę L. Matjošaitytę trauktis.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo opozicija prašo Seimo pirmininko raginti VRK pirmininkę L. Matjošaitytę trauktis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-22 16:48, atnaujinta 2018-02-22 17:35

Opozicinių frakcijų vardu kreipimąsi pasirašė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūno pavaduotojas Julius Sabatauskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius.

Pirma, Seimo opozicija kelia klausimą dėl VRK pirmininkės L. Matjošaitytės neveikimo tiriant skundus dėl paslėptos politinės reklamos ir rinkėjų papirkimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu susijusiuose renginiuose ar projektuose: seriale „Naisių vasara“, „Naisių teatro“ spektakliuose, kituose renginiuose Šiauliuose ir Naisiuose. Visų šių renginių ar projektų mecenatas – R. Karbauskis, bet paramą skyrė su šiuo politiku siejamas „Agrokoncernas“.

Kaip išsiaiškino 15min.lt žurnalistai, tirti šiuos skundus buvo sudaryta darbo grupė, kuri nepatvirtintoje išvadoje visą medžiagą siūlė perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Tačiau VRK pirmininkės L. Matjošaitytės iniciatyva išvados nepristatė visai komisijai, o medžiaga nenukeliavo VMI.

Primenama, kad dėl serialo „Naisių vasara“ Lietuvos socialdemokratų partija į VRK kreipėsi 2016 m. birželio 7 d., tačiau atsakymo nesulaukta iki šiol.

Antra, Seimo opozicija kelia klausimą dėl L. Matjošaitytės vienasmeniško veikimo, kai VRK biudžetas nebuvo teiktas tvirtinti komisijai. Seimo Teisės departamentas yra konstatavęs, kad VRK pirmininkas negali nutarti nevykdyti pareigos teikti VRK tvirtinti komisijos išlaidų sąmatą.

„Norėtumėme priminti, jog kiek daugiau nei prieš vienerius metus panaši situacija buvo susiklosčiusi dėl Romo Valentukevičiaus veiksmų, kai jis išaiškinimą tuometinei LVŽS frakcijos seniūno pavaduotojai Gretai Kildišienei dėl automobilio, nuomojamo iš partijos pirmininko R. Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“, pateikė vienasmeniškai, nesitaręs su kitais komisijos nariais. Toje situacijoje Jūs principingai įvertinote tokius kolegialios institucijos vadovo veiksmus bei paraginote VTEK vadovą trauktis iš pareigų“, – teigiama kreipimesi į Seimo Pirmininką V. Pranckietį.

Remiantis Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymu, VRK pirmininką Seimo Pirmininko teikimu skiria Seimas.

„Seimo Pirmininkas turėtų lygiai taip pat principingai įvertinti VRK pirmininkės veiksmus ir galimą neveikimą bei taikyti vienodus aukštus standartus visiems Seimo skirtiems pareigūnams – taip, kaip prieš metus vertino buvusį VTEK vadovą,“ – sako Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Julius Sabatauskas.

Seimo opozicijos partijos taip pat kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydamos atlikti tyrimą dėl VRK narių Vincento Vobolevičiaus, Jonės Valčiukienės galimų interesų konfliktų, o pirmininkės Lauros Matjošaitytės kaip vadovės atsakomybės veiksmų.

Opozicinėms frakcijoms kyla klausimų, ar V. Vobolevičius, dirbdamas VRK, nėra pakliuvęs į interesų konflikto situaciją, nes turi ryšį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, jos valdymo struktūros nare Agne Širinskiene ir pirmininku R. Karbauskiu. Jonės Valčiukienės atveju įžvelgiamas interesų konfliktas taip pat dėl jos ryšių su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, R. Karbauskiu bei UAB „Agrokoncernas“, kurių veiklą VRK tiria. Keliamas klausimas, ar minėti VRK nariai, turėdami ryšių su valdančiąja partija, apskritai gali dalyvauti vykdant VRK tyrimus, susijusius su politinėmis partijomis.

„Situacija VRK mums kelia didžiulį susirūpinimą, nes ši institucija turi būti nešališku arbitru, užtikrinančiu sąžiningus, skaidrius ir demokratiškus rinkimus. Tačiau jau ne pirmą kartą matome, kad vis išlenda įvairūs ne tik VRK pirmininkės, bet jau ir kitų jos narių ryšiai su valdančiąja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, R. Karbauskiu ar netgi „Agrokoncernu“ . Tai stebina ir verčia sunerimti. Dar blogiau, kad visai šiai situacijai vykti leidžia ne kas kitas, o VRK pirmininkė L. Matjošaitytė, nors kaip tik pagal įstatymą turėtų daryti viską, kad jai pavaldžių VRK narių interesų konfliktų nekiltų“, – sako TS-LKD frakcijos seniūnas G. Landsbergis.

Opozicinių frakcijų teigimu, VRK pirmininkė L. Matjošaitytė, atlikdama savo pareigas, turėjo vadovautis Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 11 straipsnio 6 dalies nuostatomis, kurios numato jai prievolę kaip institucijos vadovei motyvuotu rašytiniu sprendimu nušalinti valstybinėje tarnyboje dirbančius asmenis nuo konkrečių sprendimų rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūrų, kitų tarnybinių pareigų atlikimo, jeigu yra pakankamas pagrindas manyti, kad šių asmenų dalyvavimas sukels interesų konfliktą. Vadovaujantis šiomis nuostatomis L. Matjošaitytė turėjo nuo sprendimų rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūrų bei kitų tarnybinių pareigų atlikimo nušalinti V. Vobolevičių ir J. Valčiukienę. Tačiau to nepadarė ir tai yra pagrindas VTEK tyrimui atlikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.