Tadas Langaitis traukiasi iš Seimo, jo vietą užims Andrius Kupčinskas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Tadas Langaitis traukiasi iš Seimo nario pareigų. Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, komentuodamas šį sprendimą, sakė, kad kovoje tarp politikos ir verslo laimėjo pastarasis.

 Tadas Langaitis traukiasi iš Seimo, A. Kupčinskas jo vietą užimti norėtų.<br> J.Stacevičiaus ir G.Bitvinsko nuotr.,
 Tadas Langaitis traukiasi iš Seimo, A. Kupčinskas jo vietą užimti norėtų.<br> J.Stacevičiaus ir G.Bitvinsko nuotr.,
 T.Langaitis palieka Seimą.
 T.Langaitis palieka Seimą.
Tadas Langaitis traukiasi iš Seimo nario pareigų<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tadas Langaitis traukiasi iš Seimo nario pareigų<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tadas Langaitis traukiasi iš Seimo nario pareigų<br>T.Bauro nuotr.
Tadas Langaitis traukiasi iš Seimo nario pareigų<br>T.Bauro nuotr.
T.Langaitį Seime turėtų pakeisti pirmasis už patekusiųjų į Seimą sąrašo brūkšnio likęs buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas. Jei jis atsisakytų, į Seimą kelias atsivertų buvusiai parlamentarei Vilijai Aleknaitei-Abramikienei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Langaitį Seime turėtų pakeisti pirmasis už patekusiųjų į Seimą sąrašo brūkšnio likęs buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas. Jei jis atsisakytų, į Seimą kelias atsivertų buvusiai parlamentarei Vilijai Aleknaitei-Abramikienei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 23, 2018, 3:09 PM, atnaujinta Feb 23, 2018, 4:14 PM

Jis šias pareigas pradėjo eiti kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatas, 2016 metų rinkimuose į Lietuvos Respublikos Seimą išrinktas daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

„Pirmiausia noriu nuoširdžiai padėkoti manimi pasitikėjusiems rinkėjams. Pastaruosius pusantrų metų siekiau pateisinti rinkėjų išreikštą pasitikėjimą manimi – nepaisant to, kad pareigas ėjau kaip Seimo opozicijai priklausančios frakcijos narys, atkakliai dirbau bandydamas įgyvendinti Tėvynės sąjungos programą ir savo rinkėjams duotą pažadą – stiprinti Lietuvą kaip inovacijoms ir aukštosioms technologijoms atvirą, ambicingą ir verslią šalį.

Mano iniciatyva Seime buvo įkurtas Aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitetis. Dirbdamas šios parlamentinės struktūros pirmininku dėmesį skyriau tinkamos verslo aplinkos startuoliams kūrimui, valstybės sumanios specializacijos veiksnumui, Lietuvos inovatyvaus verslo stiprinimui, valstybės IT ūkio valdymui ir konsolidavimu, bei kitoms pažangiai valstybės ekonomikai kurti skirtoms sritims. Dėjau pastangas siekdamas Lietuvos verslui padėti pasiruošti ketvirtąjai pramonės revoliucijai“ , – kalbėjo iš pareigų besitraukiantis Seimo narys.

Anot Tado Langaičio, kone pusantrų metų trukęs darbas Seime atskleidė itin ydingus dabartinės valdančiosios daugumos veiklos principus, užgesinančius bet kokias viltis vykdyti sutarimu grįstą Lietuvos ekonomikos kūrimo procesą. Pasak T. Langaičio, nuo pirmųjų darbo dienų Seime, valdančiosios daugumos politikai demonstravo nenorą ieškoti sutarimo dėl svarbiausių valstybės ateities darbų. Konstruktyvus darbas vyko tik su keliais valdančiaisiais.

„Iki šiol sunku suprasti, kodėl mano ir kitų mano kolegų siūlytos įstatymų pataisos, projektai bei kiti konstruktyvūs pasiūlymai sutinkami abejingai, o dažnai ir atvirai priešiškai. Prieš pat Seimo rinkimus daugelio puoselėtos viltys, jog priklausomybė konkrečiai partijai ar frakcijai netaps stabdžiu priimti visuomenei naudingiausius sprendimus, visiškai nepasiteisino. Panašu, kad tikslas Lietuvą paversti inovacijomis grįstos ir aukštos pridėtinės vertės paslaugas pasauliui gebančia pasiūlyti šalimi, dabartiniams valdantiesiems yra visiškai svetimas ir nepriimtinas“, – kalbėjo T. Langaitis.

Iš pareigų besitraukiantis Seimo narys tvirtina, kad susidarius dabartinei situacijai, kai didžiausios Seime valstiečių frakcijos politikai murkdosi vis naujuose skandaluose ir sąmoningai veikia ignoruodami ar net laužydami demokratinius parlamentinės veiklos principus, konstruktyvus darbas nėra įmanomas. Anot pareigas paliekančio politiko, akivaizdu, kad tokia situacija opozicijoje veikiantiems politikams palieka tik vieną išeitį – vykdyti itin griežtą ir nuoseklią parlamentinės priežiūros ir kontrolės funkciją.

„Neturiu jokių abejonių, kad TS-LKD frakcijos kolegos puikiai vykdo valstybei labai svarbų valdančiųjų kontrolės darbą. Seimą palieku tvirtai pasitikėdamas opozicijos ryžtu saugoti Lietuvos Respubliką nuo nerimą keliančių antidemokratinių tendencijų, pastaruoju metu vis būdingesnių ne tik daliai Vidurio ir Rytų Europos šalių, bet, deja, ir Lietuvai. Taip pat esu įsitikinęs, kad, negalėdamas rezultatyviai vykdyti savo kaip išrinkto Lietuvos parlamento nario pažadų rinkėjams, asmeninį indėlį į Lietuvos kaip inovacijomis vis labiau garsėjančios valstybės kūrimą konstruktyviau realizuosiu kitais būdais – padėdamas vystyti aukštųjų technologijų ir finansinių paslaugų startuolius, kurdamas naujas, gerai apmokamas, Lietuvos ir pasaulio ateitį kuriančias darbo vietas, vykdydamas visuomeninę veiklą bei toliau aktyviai dalyvaudamas Tėvynės Sąjungos veikloje“, – apie ateities planus kalbėjo T. Langaitis.

Politika pralaimėjo verslui

Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis BNS sakė, kad T. Langaičiui tikriausiai teko rinktis tarp verslo ir politikos, ir pralaimėjo politika.

„Nedaug anksčiau sužinojau, nei visuomenei buvo paskelbta, ir aš supratau, kad buvusio Seimo nario interesai, matyt, yra kitur, ir jų suderinti su viešaisiais neišeis. Aš manyčiau, kad tai susiję su verslo projektais, kurie prasidėjo gal ir prieš politiką, ir tenka aiškiai rinktis, ar tęsti juos, ir politika pralaimėjo“, – BNS sakė G. Landsbergis.

Klausiamas, kaip vertina tokį T. Langaičio žingsnį, partijos vadovas pažymėjo, kad mandato atsisakantis kolega išrinktas pagal sąrašą, jį Seime pakeis kitas konservatorių atstovas, buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Tai nėra vienmandatėje išrinktas asmuo, tuomet tikrai labai neigiamai vertinčiau tokį žingsnį, dabar, kadangi yra sąrašas, jis pasislenka. Bet žiūrint iš atsakomybės pusės, nerekomenduočiau (taip elgtis – BNS), jei manęs kas klaustų“, – sakė G. Landsbergis.

Dirbti norėtų

Vietoje T.Langaičio į parlamentą turėtų patekti buvęs Kauno meras, šio miesto tarybos narys Andrius Kupčinskas.

Jis BNS sakė, kad dirbti į Seimą eis.

„Nebūčiau kandidatavęs 2016 metų Seimo rinkimuose, jeigu neturėčiau tam tikrų ketinimų. (...) Nors šiais metais buvau visai kitokią veiklą susiplanavęs, bet, matyt, reikės visų tų kitų veiklų atsisakyti ir atsiduoti tam, kam esu išrinktas“, – BNS penktadienį sakė A. Kupčinskas.

Jis teigė apie tokį kolegos sprendimą sužinojęs ketvirtadienį ir šis buvęs labai netikėtas. Portalui lrytas.lt jis teigė, kad sulaukė G.Landsbergio skambučio ir kvietimo skubiai atvykti į Vilnių pokalbiui. 

„Dar nesusigulėjo, dar nepripratau prie šios minties“, – pripažino konservatorius.

Pastaruoju metu A.Kupčinskas vertėsi individualia veikla, dirbo kaip Kauno miesto Tarybos narys, puse etato dirbo Seimo nario Algio Strelčiūno padėjėju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth