Viktoras Pranckietis stoja mūru už VRK pirmininkę L. Matjošaitytę

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis šiuo metu nemato būtinybės iš pareigų trauktis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovei Laurai Matjošaitytei. Pasak parlamento vadovo, ji „dirba teisingai“. 

 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-23 10:51, atnaujinta 2018-02-23 15:54

„Aš paprašiau, kad ji aiškiai atsakytų į visus visuomenei kylančius klausimus, ir po to priimsime sprendimus ryžtingus“, – penktadienį po susitikimo su L. Matjošaityte žurnalistams sakė V. Pranckietis. 

Seimo opozicinės frakcijos kreipėsi į Seimo pirmininką, kad šis siūlytų VRK vadovei atsistatydinti dėl komisijai nepateiktos išvados, susijusios su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. 

Dar praėjusių metų birželį VRK darbo grupės parengtoje išvadoje nebuvo nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, tačiau siūlyta dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją. 

Parlamento vadovas teigė, kad L. Matjošaitytė jam paaiškino situaciją ir išsklaidė abejones, dabar turi tai padaryti visuomenei. 

„Ji į daug mano klausimų atsakė. Kilo kausimų dėl nuoseklumo, kada kas yra įvykę, pagal tai, ką ji sako, ji dirbo teisingai. Man dabar aišku, o ji atsakys pati. (...) Ji turi atsakyti į visus klausimus, ir tada spręsime, ar ji gali eiti pareigas“, – sakė V. Pranckietis. 

L. Matjošaitytė po susitikimo su Seimo pirmininku penktadienį teigė, kad dar praėjusios kadencijos VRK darbo grupės parengta išvada pridėta prie šiuo metu atliekamo tyrimo dėl „valstiečių“, tačiau ji neatsakė, kodėl praėjusį birželį parengta išvada nebuvo teikta svarstyti komisijai. 

„VRK 2012–2017 metų kadencijos nariai vykdė šį tyrimą, buvo sudaryta darbo grupė, ir buvo pateikta išvada. Išvada buvo pateikta senosios kadencijos įgaliojimų pabaigoje. Aš tą išvadą užregistravau ir įkėliau į dokumentų valdymo sistemą, kad visi VRK nariai galėtų susipažinti su dokumentu. Tada nauja komisija buvo sudaryta, mes sudarėme politinės reklamos ir papirkimų tyrimo darbo grupę, ir šiandien grįžome prie tyrimo, kuris buvo atliktas ankstesnės kadencijos darbo grupės, ir sujungėme, integravome į atliekamus tyrimus“, – aiškino L. Matjošaitytė.

Klausiama, kodėl išvada nepateikta svarstyti, kai buvo parengta, kas yra įprasta praktika, VRK vadovė aiškino, kad „užgriuvo kiti darbai“. 

„Buvo sudaryta nauja komisija, mus užgriuvo kiti darbai, Marijampolės rinkimai, komisijos nariai matė tą išvadą ir nekėlė klausimų, kad dabar reikėtų paskubėti su tos išvados nagrinėjimu. Taip, pripažįstu, galbūt tą išvadą reikėjo nagrinėti anksčiau, bet dabar yra puiki proga viską kompleksiškai išnagrinėti“, – sakė L. Matjošaitytė. 

Kaip skelbė naujienų portalas 15min.lt, VRK darbo grupė pernai birželį parengė išvadą dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovo R. Karbauskio mecenuojamų renginių, tačiau tuomet išvada nebuvo pateikta svarstyti komisijai. 

VRK išvadoje dėl „Agrokoncerno“ paramos renginiams, serialui „Naisių vasara“ nenustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, tačiau siūlyta kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją dėl galimų mokesčių įstatymų pažeidimų skiriant paramą. VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų. 

Opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu atlikti tyrimą, ar šioje situacijoje negalima įžvelgti prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo požymių. Jie kelia versija, esą nuslėpus darbo grupės išvadą dėl „Agrokoncerno“ milijoninės paramos su R. Karbauskiu susijusiems renginiams L. Matjošaitytei atsidėkota VRK vadovės postu. Pati VRK vadovė šias prielaidas neigia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.