Dorota Dovda išmoko vokiečių kalbos per vieną mėnesį

Dorota Dovda moko anglų, vokiečių, ispanų, italų, norvegų internetu. „Kova su kalba“, „Mąstymo metodika“, „Mokymosi strategijos“ tai trys pirmos, populiariausios Dorotos Dovdos knygos apie užsienio kalbų mokymosi paslaptis.

 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2018, 5:17 PM

Ar įmanoma išmokti vokiečių per vieną mėnesį?

Įmanoma. Išmokti susikalbėti vokiškai galima per vieną mėnesį internetu, mokantis pagal mano sukurtą efektyvaus vokiečių kalbos mokymosi programą. Taip pat mokau anglų, norvegų, ispanų, italų internetu. Todėl susikalbėti šiomis kalbomis taip pat galima išmokti vos per vieną mėnesį.

Dažniausiai žmones lydi nežinojimas nuo ko pradėti mokytis vokiečių. Kai kurie bando mokytis atmintinai žodžių sąrašus, kiti ieško įvairių vokiškų žodynų ir vadovėlių. Tačiau retas, kuris iš tiesų išmoksta bent jau susikalbėti. Įprastiniuose vokiečių kalbos grupiniuose kursuose žmonės mokosi virš metų ir ilgiau, kad galėtų bent truputėlį išmokti susikalbėti vokiškai. Tačiau kituose vokiečių kalbos kursuose ne visiems pavyksta išmokti vokiečių kalbos pagrindus.

Po vieno mėnesio mano mokiniai išmoksta susikalbėti vokiškai, susiranda geresnius darbus Vokietijoje, jaučiasi laimingesni, labiau pasitiki savo jėgomis. Nebeturi baimių, kai nuvyksti į užsienio šalį ir bijai žodį ištarti. Jeigu norite pasiekti laisvo kalbėjimo lygį, kai galite diskutuoti įvairiomis temomis, pilnai reikšti savo mintis ir idėjas – to pasiekti per vieną mėnesį tikrai yra neįmanoma, nes žmogus ne robotas.

Laisvą kalbėjimą vokiškai užtrunka pasiekti metus, du, tris arba ilgiau. Priklausomai nuo būdų, kuriuos taikote mokydamiesi. Dažniausiai žmonės mokosi visą gyvenimą ir niekada nepasiekia laisvo kalbėjimo vokiškai. Mano mokymuose galima išmokti laisvai bendrauti vokiečių kalba po metų, dviejų, trijų priklausomai nuo gyvenimo tempo, darbo krūvio.

Kiek reikia skirti laiko vokiečių kalbos pamokoms?

Mano mokymuose įprastai, užtenka skirti dvi arba tris valandas per savaitę ir jau po vieno mėnesio mokiniai išmoksta susikalbėti vokiškai. Mokslus galima lengvai suderinti su darbu. Pas mane yra mokinių, kurie mokosi vokiečių, anglų, ispanų, norvegų ar italų tik savaitgaliais. Yra tokių, kurie mokosi užsienio kalbas naktimis, nes turi mažų vaikų ir laisvo laiko yra tik naktimis. Mokymosi tvarkaraštis labai individualus pagal kiekvieno mokinio gyvenimo ritmą.

Dažnai žmonės stebisi, kad reikia skirti tiek mažai laiko ir vis tiek išmoksti vokiečių. Tai čia vėlgi reikia suprasti faktą, kad mano vokiečių kalbos mokymuose gaunate absoliučiai išgrynintą informaciją. Mano vokiečių kalbos pamokose mokiniai nešvaisto laiko, jei tiesiog mokosi ir išmoksta. Gauna tik pačius efektyviausius patarimus, kurių nerasite internete ir apie kuriuos niekada nebuvote girdėję.

Mano mokiniams nereikia nieko „kalti‘‘ar savo laiko švaistyti važiuojant į kalbų kursus ir stovint kamščiuose. Mokytis galima iš bet kurios pasaulio vietos sau patogiu laiku. Viso ko svarbiausias momentas – esu aš, nes be mokytojo mokinys dažnai atsiduria aklavietėje ir nebežino ką toliau daryti, kad būtų pasiekti labai geri rezultatai.

Kaip išmokti vokiečių daug dirbantiems?

Dažnai žmonės sako, kad neturi laiko mokytis vokiečių ir jeigu turėtų, tai tikrai išmoktų. Tada aš sakau, įsivaizduokit tokią situaciją. Jums nereikia eiti į darbą ir vis tiek gaunate atlyginimą. Privalote padaryti tik vieną dalyką – išmokti bent vokiečių kalbos pagrindus per vieną mėnesį. Taigi laiko turite per akis, visas laisvas dienas.

Kaip išnaudosite tą laiką? Nuo ko pradėsite mokytis vokiečių kalbos? Svarbiausia, kokį rezultatą pasieksite po mėnesio? Mano mokiniai išmoksta susikalbėti per vieną mėnesį, nes jie gauna tikslią metodiką, kuri yra veiksminga. Mano mokiniai ne šiaip mokosi, jie mokosi ir išmoksta. Mano tikslas visada buvo išmokyti žmones, o ne šiaip juos mokyti. Viso ko sėkmė tai ne laikas, kurį Jūs turite, o tai kaip jį išnaudojate. Jeigu klausote patarimų žmogaus, kuris ištvėrė visas kančias mokydamasis vokiečių, Jums nereikės kentėti ir švaistyti savo brangaus gyvenimo laiko.

Kokį lietuvių – vokiečių kalbos žodyną patartumėte įsigyti?

Galite nueiti į, bet kokį knygyną ir nusipirkti visus ten esančius vokiečių kalbos žodynus. Po savaitės nenorėsite gyvenime į vokiečių kalbos žodyną žiūrėti. Norėsite sužinoti vieno vokiško žodžio reikšmę – o rasite mažiausiai penkias. Ką tada daryti? Mokytis tą vieną, ar tas penkias?

Tam, kad išmoktum tą vieną, reikia suvokti, kurį žodį pasirinkti iš visų penkių, kurių vertimus randi. Atrodo ieškai tik vieno žodžio reikšmės, o žodynas net ir tokios informacijos nesuteikia. Vietoj to, kad būtų parašyta ta vienintelė reikšmė, kurios reikia – parašytos penkios. Tuomet pats privalai suvokti nežinia iš kur, kuris vertimas atitinka žodį, kurio reikšmės ieškai. Ką tada daro žmogus, kai nežino, kurią reikšmę iš žodyno užsirašyti? Spėlioja.

Vien rodos skaitant apie šį visą procesą jau galva svaigsta, o įsivaizduokit, kad yra žmonės, kurie taip sėdi valandų valandas prie žodyno. Tas žmogus buvau aš.

Kai mokiausi po penkias valandas per dieną, kai nežinojau kaip reikia mokytis. Aš tai ir dariau. Rašiausi visas reikšmes, kurias rasdavau žodyne, nes aš norėjau žinoti viską. Būdavo dienų, kai praleisdavau po pusę valandos prie vieno žodžio vertimo iš žodyno. Tuomet pažvelgdavau į laikrodį, padejuodavau, paverkdavau ir toliau dariau tą patį. Mano mokiniai gauna labiausiai naudojamų vokiečių kalbos žodžius. Tai reiškia, kad jiems nereikia sėdėti prie žodynų, kaip reikėjo kadaise man. Jie gauna visą geriausią informaciją ir todėl išmoksta susikalbėti vokiškai per vieną mėnesį.

Ar įmanoma išmokti vokiečių skiriant tik po penkiolika minučių per dieną?

Įmanoma. Tik tokiu atveju, privalote turėti labai gerą mokytoją, kuris stebėtų Jūsų rezultatus, matytų progresą ir galėtų duoti efektyvius patarimus. Jeigu tai darysit patys labiau kentėsit, nei mokysitės. Praeis tos penkiolika minučių ir pamatysit, kad visiškai nieko neišmokot. Kitą dieną ir vėl pamatysit, kad net tų kelių vokiškų žodžių neišmokot savarankiškai. Galiausiai nieko nebedarysit, nes kam daryti, jeigu rezultatų nėra.

Greitai ir lengvai vokiečių kalbos savarankiškai išmokti neįmanoma, nes mokotės spėliodami, o ne žinodami. Greitai ir lengvai galima išmokti tik tada, kai tiksliai žinai kaip mokytis arba turi labai gerą mokytoją, kuris tikrai žino. Turiu labai daug mokinių, kurie mokėsi vokiečių savarankiškai metus arba du ir išmoko vos kelis žodžius. Pagal mano vokiečių kalbos pamokas internetu žmonės išmoksta susikalbėti jau po mėnesio.

Ar lengva išmokti vokiečių savarankiškai?

Mokytis savarankiškai yra labai sunku, nes rodos mokaisi mokaisi, bet nieko neišmoksti. Tuomet atrodo, kad esi negabus, kvailas ir niekada nieko neišmoksi. Žmonės labai dažnai puola į depresiją būtent dėl to, kad skiria laiką, bet nepajuda iš vietos mokydamiesi vokiečių. Labai dažnai, kai mokiniai kreipiasi dėl anglų, vokiečių, norvegų, ispanų, italų mokymų, rašo, kad nepavyko išmokti savarankiškai. Dažnas atvejis, kai žmogus žino vos kelis vokiškus žodžius nors mokėsi savarankiškai visus metus.

Kurią kalbą paprasčiau mokytis vokiečių ar norvegų?

Vokiečių ir norvegų yra dvi labai panašios kalbos. Kai pradėjau mokytis norvegų, jau mokėjau vokiečių, todėl atradau begalę panašių žodžių. Skaitydavau tekstus norvegų kalba ir atrasdavau daugybę žodžių, kuriuos jau mokėjau iš vokiečių kalbos. Jeigu mokate vokiečių tai labai lengvai išmoksite norvegų, nes šių kalbų panašumas yra neįtikėtinas.

Bet jokiu būdu nepatariu mokytis šių dviejų užsienio kalbų vienu metu, nes neišmoksite nei vienos, nei kitos. Iš pradžių reikia išmokti bent vieną labai gerai ir tik po to mokytis antrą. Jeigu pradėsite mokytis vokiečių ir norvegų vienu metu, susidursite su viena problema. Nesuprasite kuri informacija priklauso kuriai užsienio kalbai, nes abiejų kalbų informacija yra labai panaši.

Kokie geriausi vokiečių kalbos vadovėliai?

Mano mokiniai gauna informaciją tik iš mano pačios parašytų, sukurtų vadovėlių, mokymosi programų. Parašiau anglų, vokiečių, italų, norvegų, ispanų vadovėlius ir tik pagal juos mokau savo mokinius. Jeigu mokyčiau pagal tradicinius vokiečių kalbos vadovėlius – nė vienas mano mokinys po mėnesio net sakinio negalėtų vokiškai pasakyti.

Aš visada norėjau mokyti ir išmokyti žmones, o ne tiesiog mokyti. Jeigu žmogus kažko iki galo nesupranta, tai mokytojo problema, o ne mokinio. Visų kalbų vadovėlius pati parašiau, nes mokydamasi savarankiškai turėjau ne vieną vadovėlį. Turėjau jų dešimt ir nė vienas nebuvo toks, koks turi būti. Todėl ir imdavau įvairių autorių, kiek tik buvo knygyne, o po to sėdėdavau kiekvieną dieną ir analizuodavau visą informaciją.

Džiaugiuosi, kad mano mokiniams nereikia kankintis, kaip reikėjo man. Jie gauna visą susisteminta ir tik efektyviausią informaciją kaip greitai ir lengvai išmokti vokiečių.

Ar lengva išmokti vokiečių kalbos gramatiką?

Kiekvienos užsienio kalbos gramatiką išmokti yra nelengva. Ypatingai žmogui, kuris nežino nuo ko pradėti mokytis vokiečių. Vokiečių kalba pasižymi tuo, kad faktiškai visa vokiečių kalbos gramatika paremta daiktavardžių giminėmis. Jeigu labai gerai žinai vokiškų daiktavardžių gimines, tuomet labai gerai žinai ir vokiečių kalbos gramatiką.

Tačiau jeigu mokaisi tik vokišką žodį ir nežinai giminės, tuomet pasmerki save didžiulei kančiai. Žmogui, kuris tik ruošiasi mokytis vokiečių gali būti juokinga ką dabar skaito. Juk kaip galima nežinoti giminės. Tačiau vokiečių kalboje giminės ne visada sutampa su lietuvių kalba. Pavyzdžiui die Welt – pasaulis. Die – tai yra artikelis, vokiečių kalboje reiškia moterišką giminę. Pasaulis, lietuvių kalboje yra vyriškos giminės. Čia ir baigiasi logika.

Labai daug vokiečių kalbos gramatikos taisyklių remiasi į daiktavardžio gimines, todėl jeigu nežinote giminių – iki galo nieko nežinote. Kalbate spėliodami ir iki galo nesuprantate kaip yra iš tikrųjų. Žmonės dažnai papuola į uždarą nesibaigiantį kančios ratą kalbant apie vokiečių kalbą, nes vos tik jie tikisi, kad nebereikės žinoti visų daiktavardžių giminių – staiga prireikia jas ir vėl žinoti. Kad ir kokią temą mokytumeisi vis tiek viskas ir vėl bus susiję su daiktavardžio giminėmis.

Šiuo atveju džiaugiuosi, kad mano mokiniai žino pačius efektyviausius būdus kaip išmokti ne tik vokiečių kalbos gramatiką, bet ir labiausiai naudojamus vokiečių kalbos žodžius. Išmoksta kaip įsisavinti populiariausias vokiečių kalbos frazes ir įvairius posakius.

Ar lengva išmokti vokiečių?

Vokiečių lengva išmokti jeigu žinai nuo ko pradėti mokytis vokiečių kalbos. Dažniausiai žmonės tikrai nežino net nuo ko pradėti mokytis vokiečių todėl prisirenka vokiškų žodžių. Mėgina išmokti po penkis žodžius per dieną. Nepraėjus nė savaitei, jie viską numeta į šoną ir verkia įsikabinę į pagalves. Po to vėl ieško įvairių vokiškų žodynų ir vėl bando išmokti vokiečių pagal įvairias knygutes.

Paskui seka tik dar didesni nusivylimai. Didžiausias liūdesys apima dėl savęs, savo negebėjimo mokytis ir išmokti. Tuomet jautiesi beviltiškas ir nieko nebesinori, rankos nekyla paimti tuos vokiškų žodžių sąrašus. Galiausiai atrodo, kad niekada ir neišmoksi vokiečių kalbos. Net menkiausios mintys apie vokiečių kalbos mokymąsi stumia į absoliučią neviltį.

Ar įmanoma išmokti vokiečių vyresnio amžiaus žmonėms?

Viskas įmanoma. Svarbu susirasti labai gerą vokiečių kalbos mokytoją ir tuomet tikrai išmoksite.

Jūsų vokiečių kalbos kursai patys geriausi internete. Kodėl?

Aš moku anglų, vokiečių, italų, norvegų, ispanų, rusų ir lenkų. Tik žmogus per gyvenimą išmokęs penkias ir daugiau užsienio kalbų iš tiesų išmokys ir visam likusiam gyvenimui. Šiuo atveju nekalbu apie kalbas, kurias mokame nuo gimimo, nes rusų, lenkų moku nuo pat mažens. Nei rusų, nei lenkų nemokau ir nepriskiriu jų kaip prie pasiekimo, nes užaugau lietuviškai, rusiškai, lenkiškai kalbančioje aplinkoje.

Mano mokiniai išmokę vokiečių gali susirasti geresnius darbus, nes vokiečių kalbos mokėjimas atveria duris į ateitį. Taip pat sutaupoma labai daug laiko ir pinigų, nes ši investicija 100% atsiperka. Todėl mano mokymai ir yra geriausi vokiečių kalbos mokymai internete. Žmonės mokosi ir išmoksta. Aš išpildau svajones. Mano mokiniai jaučiasi laimingesni ir labiau pasitiki savimi. Mano mokiniai turi mane, gauna mano patarimus, kurie paremti žinojimu, o ne spėliojimu.

Tai yra šimtą kartų patikrinti dalykai, todėl veiksmingi. Nėra nė vieno mokinio, kuris būtų klausęs visų mano patarimų, vykdęs visus mano nurodymus ir būtų neišmokęs. Visi, kurie klauso manęs – išmoksta. O tai ir yra svarbiausia mokantis vokiečių. Netaikau senų, neefektyvių metodikų. Mano mokiniai prisimena viską, ką išmoksta netgi jeigu padaro kelių savaičių pertrauką ir toliau tęsia mokymus. Nesakau savo mokiniams „kalti‘‘, nes žinau kaip neveiksminga tai yra. Tada žmonės sako, betgi vis tiek reikia žodžius mokytis. Žinoma, kad reikia, bet reikia ne „kalti‘‘ žodžių sąrašus, o klausyti visų mano patarimų. Žmonės sužino tai mano vokiečių kalbos pamokose.

Kaip norintiems mokytis patekti į vokiečių kalbos kursus?

Vietos greitai užsipildo, todėl jeigu tikrai norite mokytis dėl mokymų kreipkitės privačia žinute – https://www.facebook.com/dorotadovda/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?