R. Karbauskis kaltina VRK narę siekiant nušluoti „valstiečius“ nuo žemės paviršiaus

Pirmadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) ir Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl VRK narės Aistės Žilinskienės, prašydami įvertinti, ar VRK narė nepažeidė prievolės deklaruoti savo privačius interesus.

Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Benas Brunalas (ELTA)

Feb 26, 2018, 6:35 PM, atnaujinta Feb 27, 2018, 11:40 AM

LVŽS A. Žilinskienę kaltina ne tik tuo, kad ši neva nevykdo teisės aktuose įtvirtintos prievolės, tačiau ir tyčia vilkina skundo tyrimą dėl leidinio „Naisių žemė“.

Pasak LVŽS, A.Žilinskienė VRK nare buvo paskirta 2017 m. birželio 22 d., tačiau iki šiol nėra pateikusi privačių interesų deklaracijos, nors pagal teisės aktus tai padaryti privalėjo per 30 dienų.

Skundą socialinio tinklo feisbuk savo paskyroje paviešinęs LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad VRK narė A. Žilinskienė ne tik nėra objektyvi tyrimuose, kuriuose minima LVŽS, tačiau ir suinteresuota LVŽS nušlavimu nuo žemės paviršiaus.

„Aiškėja asmenys, kuriems LVŽS vykdoma politika tiesiogiai „kerta“ per jų atstovaujamų organizacijų veiklų rezultatus ir pelną, o jų turimas „stogas“ leidžia likti nebaudžiamiems, lygesniems už lygesnius, net pažeidinėti įstatymus, procedūras vien tam, kad LVŽS būtų nušluota nuo žemės paviršiaus“, feisbuke rašo R. Karbauskis.

LVŽS skunde atkreipia VTEK ir VRK dėmesį, kad A. Žilinskienė, be darbo VRK, dar yra Internetinės žiniasklaidos asociacijos vadovė bei palaiko su jos naryste VRK nederančius ryšius su lobistine bendrove bei draugiškus asmeninius santykius su prodiuserinės įmonės akcininku, jos įkūrėju žurnalistu Edmundu Jakilaičiu, kurio iniciatyva buvo pradėtas tyrimas dėl leidinio „Naisių žemė“.

Pasak LVŽS, turėdama nenuneigiamų ryšių su lobistinę veiklą vykdančiomis organizacijomis ir tuo pačiu būdama VRK nare, A. Žilinskienė gali daryti tiesioginį ir netiesioginį spaudimą Seimo nariams, VRK ir kitiems sprendimų priėmėjams.

„Savo kreipimusi į VTEK siekiame atkreipti dėmesį į VRK vykdomų tyrimų skaidrumą ir objektyvumą. Iš viešos informacijos žinoma, kad A. Žilinskienė vadovavo darbo grupei, kuri tyrė jos bičiulio E. Jakilaičio iniciatyva pateiktą skundą. Paaiškėjusios aplinkybės kelia abejonių dėl A. Žilinskienės darbo objektyvumo ir tolesnės veiklos darbo grupėje galimybių. Juo labiau kad nė vienas iš jau dabar žinomų deklaruotinų interesų nebuvo viešai deklaruotas. Manyčiau, kad tokiu atveju asmuo turėtų tiesiog nusišalinti nuo tyrimų, kuriuos atlieka VRK ir laukti VTEK sprendimo“, – pažymi LVŽS pirmininkas Seimo narys R. Karbauskis.

LVŽS įsitikinimu, skundo dėl leidinio „Naisių žemė“ neištyrimas kenkia LVŽS, kadangi ši tema nuolat eskaluojama, o neaiškumas tyrime leidžia manipuliuoti informacija, esą LVŽS padarė daugybę pažeidimų, kurių VRK niekaip negali ištirti.

Viską neigė

Pati VRK narė A.Žilinskienė naujienų portalui lrytas.lt pripažino, kad dėl darbų gausos laiku neužpildė deklaracijos, tačiau gavusi perspėjimą iš karto suskubo tai padaryti.

„Aš tikrai dėl darbų gausos ir natūralaus pasimiršimo nepateikiau laiku deklaracijos. Bet aš jau gavusi įspėjimą iš jų, iš karto pateikiau ir šiai dienai mano deklaracija Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) jau yra pateikta. Galiu tik atsiprašyti, kad per neapdairumą taip nutiko.

O visą kitą galiu paneigti. Neturiu jokių asmeninių ryšių su Edmundu Jakilaičiu, nedraugaujame. Neturiu jokių darbinių ryšių su lobistų bendrove „Vento nuovo“. Jie tik kažkada savo iniciatyva buvo įsidėję mano nuotrauką į savo internetinį puslapį ir sakė, kad jei kada prireiktų konsultacijos dėl komunikacinių sprendimų, kad į mane kreiptųsi. Tačiau niekada nesikreipė, niekada jokių iniciatyvų nebuvo ir ta nuotrauka jau yra pašalinta prieš kokius metus.

Nėra jokių ryšių, kurie man trukdytų vykdyti VRK narės pareigas“, – teigė A.Žilinskienė.

Moteris paneigė ir valstiečių svarstymus, kad ji vilkina tyrimą dėl „Naisių žemės“. Ji kalbėjo, kad tyrimą atlieka narių grupė ir tai turi būti padaryta išsamiai. Pirmiausia leidinį tyrė VRK sekretoriatas. Jis tyrė, bet nerado atsakymų ir perdavė darbo grupei, sudarytai iš trijų narių. Vėliau paprašyta pridėti dar du narius. Ji tikino, kad tyrimai turi būti išsamiai ir vėliau netektų jų grąžinti į VRK ir atlikti iš naujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.