T. Langaitis prakalbo apie ministro postą, bet kitiems tai – šiurkštus pokštas

Iš Seimo ramiai pasitraukti norėjęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Tadas Langaitis, rodos, sukėlė daugiau triukšmo, nei tikėjosi. Pats politikas tikino, kad pasitraukia dėl konstruktyvaus darbo su valdančiaisiais stokos, politiniai oponentai kėlė kitas priežastis, tačiau pirmadienį vakare T.Langaitis prakalbo apie negirdėtą pasiūlymą.

T.Langaitis prakalbo apie jam siūlytą postą.<br>T.Bauro nuotr.
T.Langaitis prakalbo apie jam siūlytą postą.<br>T.Bauro nuotr.
R.Baškienė gyrė T.Langaitį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Baškienė gyrė T.Langaitį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis mano, kad kažkas pajuokavo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis mano, kad kažkas pajuokavo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 27, 2018, 12:01 PM, atnaujinta Feb 27, 2018, 12:54 PM

Siūlė ministro kėdę

Pirmadienio vakare dalyvaudamas žurnalisto Edmundo Jakilaičio vedamoje LRT laidoje „Dėmesio centre“ T.Langaitis kalbėjo apie tai, kodėl nusprendė atsisakyti Seimo nario mandato. Bevardinant priežastis prabilta ir apie jam neva siūlytą aukštą postą.

Nors ir priklausė opozicinei konservatorių frakcijai, T.Langaitis teigė sulaukęs pasiūlymų užimti ūkio ministro postą po to, kai iš jo pasitraukė socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius. Laidoje kalbėjęs TS-LKD narys nepatvirtino, kad tokio pasiūlymo sulaukė būtent iš premjero Sauliaus Skvernelio, bet tarstelėjo, kad pokalbių būta.

Laidos vedėjas T.Langaitį patikino gavęs neoficialios informacijos, kad premjeras jam iš tikro siūlė stoti prie Ūkio ministerijos vairo. Pats laidoje dalyvavęs konservatorius sakė, kad partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis jam teigė, kad tapti ūkio ministru T.Langaičiui yra politiškai neįmanoma.

„Aš visiškai priimu tai, kad politiškai tokia situacija neįmanoma. Tikrai buvo liūdna, kad taip yra, – tas politinis neįmanomumas. Tačiau toks yra faktas ir negali tikėtis, kad bus kitaip. Vis dėlto negaliu paneigti, kad buvo liūdna, nes manau, kad ūkio ministro pareigose mielai būčiau padirbėjęs. Tačiau džiaugiuosi esamu ūkio ministru ir kuo galėdamas jam padėsiu“, – sakė T.Langaitis, paklaustas, ar negautas postas prisidėjo prie jo sprendimo trauktis.

Apie pasiūlymą negirdėjo

Seimo pirmoji vicepirmininkė, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Rima Baškienė gyrė T.Langaitį kaip aktyvų parlamentarą, tačiau teigė apie jokius jam pateiktus pasiūlymus nieko negirdėjusi.

„Tikrai tokios informacijos neturiu, negalėčiau nei patvirtinti, nei paneigti. Tai, kad T.Langaitis aktyvus ir iniciatyvus, mes palaikėme jo iniciatyvą įsteigti pakomitetį (T.Langaičio iniciatyva Seime buvo įsteigtas Aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitetis – Aut.). Tai pliusas į jo daržą“, – kalbėjo R.Baškienė ir dar kartą pridūrė, kad nieko apie pasiūlymą T.Langaičiui nėra girdėjusi.

Kažkas pajuokavo

TS-LKD pirmininkas ir frakcijos seniūnas G.Landsbergis naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad jis jokių rimtų pokalbių dėl galimybės T.Langaičiui tapti ūkio ministru neturėjo nei su valdančiaisiais, nei su pačiu T.Langaičiu.

„Jei kažkas ir būtų buvę, aš tai vertinčiau taip, lyg kažkas pajuokavo su Tadu“, – sakė konservatorių lyderis. Jis kalbėjo, kad laikosi tos pačios pozicijos, kaip ir visada, – negali uždrausti tam tikram asmeniui užimti postą, jei tas asmuo išeina iš partijos.

Kitaip tariant, jei T.Langaitis, būdamas opozicijoje, ir sulaukė pasiūlymo tapti ministru, jis šias pareigas būtų galėjęs užimti tik jei būtų nusprendęs palikti TS-LKD. Pasak G.Landsbergio, tai yra bendra politinė logika.

„Kaip savarankiškas žmogus, kiekvienas turi teisę užimti kokį nori postą, bet politiškai, turint galvoje, kad tai yra politiniai dalykai, partijos pasirašo susitarimus, sudaro koalicijas, vieni ar kiti imasi tam tikros atsakomybės. Tai tokia vadovėlinė logika.

Aš tik noriu pasakyti, kad čia turbūt kažkas šiurkščiai pajuokavo su T.Langaičiu nei kas nors daugiau“, – svarstė G.Landsbergis.

Ne pirmas

Apie tai, kad tapti ministru siūlyta opozicijos atstovui, kalbėta jau anksčiau. Dar lapkritį žibalo į ugnį vis pylė „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

Politikas tada kalbėjo, kad du kandidatai į ministrus negavo reikalingų Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymų ir kad postas buvo siūlytas vienam iš Liberalų sąjūdžio narių. Tiesa, kas tas žmogus, jis nepasakė.

Tada R.Žemaitaitis pasakojo atkalbinėjęs pasiūlymo neva sulaukusį liberalą nuo perėjimo į Ūkio ministeriją, nes esą valdantieji taip norėjo suskaldyti liberalų frakciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?