A. Ramanausko-Vanago 100-osioms gimimo metinėms – renginiai Lietuvoje ir JAV

Minint partizanų vado Adolfo Ramanausko – Vanago šimtąsias gimimo metines, šiemet Lietuvoje bus rengiamos fotografijų parodos, minėjimai, organizuojami pėsčiųjų bei dviračių žygiai.

 Minint partizanų vado Adolfo Ramanausko – Vanago šimtąsias gimimo metines, šiemet Lietuvoje bus rengiamos fotografijų parodos, minėjimai, organizuojami pėsčiųjų bei dviračių žygiai.  
 Minint partizanų vado Adolfo Ramanausko – Vanago šimtąsias gimimo metines, šiemet Lietuvoje bus rengiamos fotografijų parodos, minėjimai, organizuojami pėsčiųjų bei dviračių žygiai.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2018, 9:15 AM

Vyriausybei teikiamame projektų sąraše taip pat numatoma pasirūpinti vietomis, kur A. Ramanauskas – Vanagas gimė, augo ir mokėsi. Sąrašą parengė Kultūros ministerija, Seimui 2018-uosius paskelbus Adolfo Ramanausko – Vanago metais.

A. Ramanauską – Vanagą pagerbs JAV

Minint Lietuvos partizanų vado 100-ąsias metines, nuspręsta įrengti memorialinį ženklą Amerikoje. Paminklas bus pastatytas Konektikuto valstijoje, Niu Britene, kur 1918 metų kovo 6 dieną gimė A. Ramanauskas – Vanagas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) duomenimis, paminklui pasiūlyta garbinga vieta, šalia gausiai lankomo Amerikos meno muziejaus, gyventojų pamėgtame parke, kuriame švenčiamos miesto šventės.

„Šiuo metu Konektikuto lietuvių iniciatyva pradedamas rengti detalus paminklo ir aplinkos sutvarkymo planas, kuris vėliau bus derinamas su miesto valdžia“, – BNS informavo Užsienio reikalų ministerija.

Paminklo autorius – skulptorius Jonas Jagėla, jo kompoziciją sudarys kovotojų už Lietuvos laisvę ženklas: vertikali ir dvi horizontalios lygiagretės, transformuotos į šakoto ąžuolo įvaizdį.

Anot LGGRTC, siekiama pabrėžti, kad 10 metų miškas buvo Lietuvos partizanų namai, o ąžuolas yra lietuvių tautos stiprybės ir nenugalimumo simbolis, plačiai naudotas partizaninio karo metu.

Paminklas turėtų būti iškilmingai atidengtas rugsėjo mėnesį.

Tvarkomas kelias iki tėviškės

Įprasminant brigados generolo atminimą, iki vasaros vidurio bus siekiama sutvarkyti kelią į jo tėviškę Bielėnų kaime. Kaip sako Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, vedantis kelias apsunkina privažiavimą iki sodybvietės.

„Tėviškėje yra žemėtvaros paliktas senas keliukas. Jis valstybinėje žemėje, todėl norime šiemet jį sutvarkyti, iš savivaldybės lėšų“, – BNS sakė A. Margelis.

Mero teigimu, svarbu, kad A. Ramanausko – Vanago gimtąsias vietas pamatytų kuo daugiau žmonių.

„Reikia žinoti savo istoriją. Žinoti, kur mūsų didvyris Adolfas Ramanauskas -Vanagas augo, gyveno, mokėsi. Galėtų apsilankyti ne tik suaugę bet ir moksleiviai. Čia galėtų būti vedamos istorinės pamokos“, – BNS sakė meras.

Šiuo metu kelio tvarkymui skiriami pinigai, bus skelbiamas konkursas.

Modernus istorijos kabinetas

Brigados generolo atminimas bus pagerbiamas ir Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje, kurioje A. Ramanauskas – Vanagas mokėsi. Gimnazijoje planuojama įrengti modernų istorijos kabinetą ir jį pavadinti A. Ramanausko – Vanago vardu.

Pasak gimnazijos direktorės pavaduotojos Virginijos Spitrienės, klasėje vyks istorijos ir pilietiškumo pagrindų pamokos, susitikimai, popietės bei klasių valandėlės. Užsiėmimus organizuos ir Alytaus jaunieji šauliai.

Šiuo metu gimnazijoje vyksta idėjos įgyvendinimo darbai. Kaip sako V. Spitrienė, istorijos kabinetas turėtų būti informatyvus, bet ne perkrautas.

„Šiuo metu renkame ir atrenkame medžiagą, diskutuojame, gilinamės į atskirus A.Ramanausko – Vanago gyvenimo etapus, tariamės su jo šeimos nariais bei muziejininkais“, – BNS sakė V. Spitrienė.

„Norime, kad būtų ir informatyvu, ir jautru. Kabinetas, kuriame būtų kita dvasia“, – pridūrė ji.

Šalia kabineto planuojama sukurti atskirą erdvę „Pasisėdėjimai su Adolfu Ramanausku – Vanagu“.

„Čia turėtų būti įrengtas minkštas kampas, skirtas prisėsti mokiniams, o ant sienų galėtų būti parodos, besikeičianti informacija, susijusi su mūsų istorija bei A. Ramanausku -Vanagu“,– planais dalijosi V. Spitrienė.

Šiemet tikimasi tęsti 2017 metų vasarą pradėtą A. Ramanausko – Vanago ir kitų partizanų bei politinių kalinių palaikų paiešką. Archeologiniai kasinėjimai turėtų būti vykdomi Vilniaus Našlaičių kapinėse Antakalnyje.

Manoma, kad A. Ramanauskas – Vanagas gali būti palaidotas viename kape su dar dviem asmenimis, kurie buvo sušaudyti tą pačią dieną kaip ir partizanų vadas.

A. Ramanauskas – Vanagas vadovavo Dzūkijos partizanams, 1949 metais su kitais partizanų vadais jis pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją.

Ginkluota kova dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko nuo 1944 iki 1953 metų. A. Ramanauskas – Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Pirmadienį Genocido tyrimo centras ir Ypatingasis archyvas rengia spaudos konferenciją, kur pristatys A. Ramanauską – Vanagą kaip pasipriešinimo legendą ir kaip pogrindžio žurnalistą, atskleis jo įdomiausius ir tragiškiausius gyvenimo momentus.

Šia proga bus atversti unikalūs Vanago dienoraščiai bei įspūdingos apimties byla, bus parodyti įdomiausi dokumentai, partizaninės nuotraukos bei kiti autentiški daiktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.