Konservatorių pažadas bliūkšta – M. Majausko istorija greitai neužsimirš

Prieš 2016 metų Seimo rinkimus ne viena politinė partija rinkėjus viliojo atsinaujinimu ir atsijauninimu. Viena jų – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Naujasis partijos lyderis aplink save būrė jaunus ir perspektyvius politikus. Tarp jų – prieš kelias savaites Seimo nario mandato atsisakęs Tadas Langaitis ir antradienį netinkamu seksualiniu elgesiu apkaltinas Mykolas Majauskas.

Antradienį netinkamu seksualiniu elgesiu apkaltintas Mykolas Majauskas buvo vienas esminių partijos atsijauninimo veidų.<br>D.Umbraso nuotr.
Antradienį netinkamu seksualiniu elgesiu apkaltintas Mykolas Majauskas buvo vienas esminių partijos atsijauninimo veidų.<br>D.Umbraso nuotr.
MRU politologas Virgis Valentinavičius teigia, kad visa atsakomybė dėl tolesnės partijos krypties priklauso nuo G.Landsbergio. <br>R.Neverbicko nuotr.
MRU politologas Virgis Valentinavičius teigia, kad visa atsakomybė dėl tolesnės partijos krypties priklauso nuo G.Landsbergio. <br>R.Neverbicko nuotr.
Gabrielius Landsbergis dėl Mykolo Majausko kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis dėl Mykolo Majausko kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
TSPMI profesorius Tomas Janeliūnas sakė, kad M.Majausko atvejis nėra partijos problema. <br>D.Umbraso nuotr.
TSPMI profesorius Tomas Janeliūnas sakė, kad M.Majausko atvejis nėra partijos problema. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-03-07 11:53, atnaujinta 2018-03-07 16:04

Nors situacijos nėra susijusios ir atvejai tikrai skirtingi, partijos atsinaujinimas braška. Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politologai sutartinai teigia, kad šiuo metu itin svarbi partijos pirmininko lyderystė.

Yra rimtų problemų

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad nors tai skirtingos situacijos, pastaruosiuose įvykiuose linksniuojami jauni politikai.

„Akivaizdu, kad pastaruoju metu konservatoriai patiria vieną smūgį po kito. Skandalai skirtingi, bet jie veikia partijos reputaciją. Kadangi dėmesio centre yra jauni žmonės, ore pakimba ir atsijauninimo strategija“, – sakė politologas.

„Bet kuriuo atveju M.Majausko atvejis kabo ant partijos reputacijos. Gabrieliaus Landsbergio jaunojoje gvardijoje karių patikimumas ir ištikimybė yra su klaustuku, jei kalbama apie T.Langaičio atvejį“, – sakė V.Valentinavičius. Politologas prisimena ir ilgametės Seimo narės konservatorės Vidos Marijos Čigriejienės kritiką dėl partijos atsinaujinimo. Jo teigimu, ji tada nebuvo patenkinta, kad svarbias pozicijas partijoje užėmė jauni politikai.

„Ta atsinaujinimo idėja su perspektyva į ateitį atrodė 100 procentų teisinga, nepaisant nuostolių rinkimuose. Dabar, po šitų skandalų, negalima sakyti, kad ši strategija yra nurašoma, bet tai indikuoja, kad kartų kaita Tėvynės sąjungoje nėra sklandi. Yra rimtų problemų“, – teigė pašnekovas.

Jo teigimu, iniciatyvos ir vėliavos nešimo funkciją sustiprinti turi partijos pirmininkas G.Landsbergis. „Galvos skausmas jam turėtų būti gerai pasiknisti savo sąžinėje ir gerai pagalvoti, ar jis padarė viską, kad įkvėptų partijos narius naujam žygiui. Tokie dalykai kaip T.Langaičio sąmoningas veiksmas rodo, kad žmonės pasigenda galbūt aiškios ir visavertės lyderystės“, – savo požiūrį dėstė MRU politologas.

„Net ir iš šalies stebint konservatorių frakciją Seime matyti, kad trūksta vieningumo. Juk jei kas nors paprašytų pasakyti, kokie pagrindiniai yra Tėvynės sąjungos siekiai, būtų sunku. G.Labdsbergis turėtų aiškiau formuluoti partijos tikslus. Ir vienyti visus narius bendriems tikslams. O dabar pastebima tik daug pavienių veiksmų“, – teigė V.Valentinavičius.

Partijai smūgio nėra

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad šie du atvejai nėra mirtinas smūgis visai partijai.

„Atvejai labai skirtingi. Jie turi poveikį partijai tiek, kiek tai atima iš jos kai kuriuos veidus, kurie buvo siejami su tuo atsinaujinimu. Bet tai yra asmeninės istorijos, ir kiekvienas iš jų turi ieškoti savo elgesio paaiškinimų. Manau, kad tai nėra koks nors mirtinas smūgis, pačios partijos viduje kylantys sisteminiai skandalai. Tai yra asmenybių klausimai“, – sakė T.Janeliūnas ir pridūrė, kad nors ir buvo siekta T.Langaičio situaciją paversti skandalu, ji tokia nėra.

„Čia galima sakyti, kad kol kas tas atsinaujinimas nevyksta taip sklandžiai ar ne viskas pasiteisina, kaip buvo norima. Bet tai neužkerta kelio partijai toliau judėti ta linkme. Ir pagrindinis partijos veidas G.Landsbergis yra labiausiai atsakingas dėl reputacijos visuomenėje. Nuo jo priklausys, ar tokios asmeninės istorijos bus neutralizuotos“, – sakė TSPMI politologas.

Jo teigimu, M.Majausko atveju partija jau atliko tinkamus ir reikiamus žingsnius.

„Partija jau dabar labai aiškiai ir greitai išreiškė savo požiūrį. Jei M.Majauskas nuspręs ne tik suspenduoti, bet visam laikui nutraukti narystę partijoje, jis net nebeturės galimybių su partija ką nors daryti“, – sakė T.Janeliūnas.

Reagavo iš karto

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad Tėvynės sąjungos pirmininkas G.Landsbergis į situaciją reagavo iš karto. Jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas ištirti šią situaciją ir pradėti tyrimą dėl išsakytų kaltinimų M.Majauskui.

„Tokiu atveju, jeigu veika turi didelę visuomeninę reikšmę, baudžiamąjį procesą dėl šios veiklos turi teisę pradėti ir prokuroras, nepriklausomai nuo to, ar yra nukentėjusiojo skundas. Šis atvejis neabejotinai turi didelę visuomeninę reikšmę, nes kalbame apie Seimo narį, todėl yra būtinas prokuroro tyrimas ir išaiškinimas, ar šis asmuo gali būti kaltinamas atlikęs nusikalstamą veiką“, – sakė G.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.