Ministre dirbusios M. Vainiutės perliukai – keistas atsakymas ir „bananų balius“

Teisingumo ministrė Milda Vaniutė antradienį pranešė paliekanti ministeriją. Įtampa ėmė kilti, kai vienas po kito pasipylė pareiškimai apie negeroves ir jų ignoravimą ministerijoje ir Kalėjimų departamente.

M.Vainiutė palieka Teisingumo ministeriją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Vainiutė palieka Teisingumo ministeriją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Vainiutė palieka Teisingumo ministeriją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Vainiutė palieka Teisingumo ministeriją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Vainiutė palieka Teisingumo ministeriją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Vainiutė palieka Teisingumo ministeriją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Vainiutė palieka Teisingumo ministeriją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Vainiutė palieka Teisingumo ministeriją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 7, 2018, 6:31 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:28 AM

Kritikos ministrei negailėjo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri pasakė, kad M. Vainiutės ir viceministro Raimondo Bakšio kompetencija eiti pareigas kelia abejonių. 

Kiek anksčiau opozicijos atstovai buvo užsiminę apie galimą interpeliaciją ministrei. Po susitikimo su M.Vainiute  konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis yra sakęs: „Iš ministrės neišgirdome aiškaus atsakymo, o daugiau pasiteisinimą, kad gal teisinė bazė ne iki galo sutvarkyta. Bet šalia to aš klausiu, ar yra šiandien žmogus Lietuvos Vyriausybėje, kuris prisiimtų politinę atsakomybę už tą betvarkę, kuri yra“, – su ministre aptartą situaciją dėl įstaigų vadovų tą kartą komentavo G.Landsbergis.

Socialdemokratų deleguota Teisingumo ministrė M.Vainiutė partijai nepriklausė, todėl skilus socialdemokratų frakcijai Seime, ji pareiškė ketinanti likti poste. Tą kartą išgirdusi žurnalistų klausimą, ar etiška likti poste, ministrė suglumo. Su negalinčia ištarti žodžio ministre vaizdo įrašas apskriejo visą internetą.

Atsakymas, kurio niekas nesuprato

Kiek daugiau nei metus ministerijai vadovavusi M.Vainiutė spėjo keletą kartų „sublizgėti“. Vienas tokių atvejų, kai Seimo posėdžio metu Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen jos paklausė: „Ar manote, kad valstybė turi prisiimti įsipareigojimą apsaugoti kartu gyvenančių žmonių turtines ir kitas teises? Ar ketinate imtis šių temų, ar pritartumėte, jei Seimas inicijuotų atitinkamus įstatymo pakeitimus?“

Į šį klausimą ministrė surezgė itin painų atsakymą: „Dėl partnerystės, tai iš esmės pagal programos nuostatas čia kalba eina apie... šito principo įgyvendinimą... ta prasme, kad mhm... programoje, tai pasireiškia tuo, kad mhm... tokią teisę gyventi mhm... reiškia partnerystės įtvirtinimas, tai yra, turiu minty, vienos, ne vienos lyties, bet būtent mišrios… mišri partnerystė numatoma. Tai labai aptakiai gal tiek atsakyčiau, bet, be abejonės, tie klausimai svarbūs, ką jūs ir pabrėžėt. Ačiū.“

Po šio ministrės atsakymo, interneto komentatoriai ironiškai vieni kitų klausinėjo, ką iš politikės kalbos jiems pavyko suprasti.

Nelinksmas „bananų balius“

Atrodo, kad istorinės sąvokos gali nebūti stiprioji M. Vainiutės pusė. Tai rodo vienas Seimo vakarinis posėdis, kurio metu vienas Seimo narių jai uždavė klausimą apie „bananų balių“.

Teisingumo ministerijos vadovė pateikinėjo Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo projektą. „Šitas laikotarpis apimtų nuo 1990 metų kovo 11 dienos iki 1991 gruodžio mėnesio. Konstitucinis Teismas nustato pakankamai daug argumentų, kodėl šį laikotarpį reikėtų įskaičiuoti“, – įstatymą pristatinėjo ministrė.

„Tai nėra nei paprastas, nei elementarus projektas ir jis tikrai yra politinis. Aš nežinau, kodėl parašyta tik apie pataisos įstaigas, bet tie žmonės, kurie gyveno prieš 30 metų, žino, kad ne apie pataisos įstaigas kalbama. Ar jums žinoma, kad buvo 1988 metais toks „bananų balius“ ir kas tame „bananų baliuje“ buvo aktyvūs veikėjai?“ – paklausė jos Juozas Olekas. 

Klausimo sulaukusi M.Vainiutė atrodė sutrikusi ir pripažino, kad sąvoka „bananų balius“ jai nėra žinoma.

Iš auditorijos į ministeriją

Iki darbo ministerijoje M.Vainiutė ėjo Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto profesorės, Konstitucinės teisės katedros vedėjos, Konstitucinės ir administracinės teisės katedros vedėjos, Viešosios teisės instituto direktoriaus pavaduotojos pareigas.

M.Vainiutė nepateko tarp turtingiausių šalies politikų. Pradėjusi eiti ministrės pareigas savo deklaracijoje M.Vainiutė nurodė, kad valdo turto už 217 tūkst. eurų: nekilnojamojo turto už 93 tūkst. eurų, transporto priemonių už 1 tūkst. eurų bei 123 tūkst. eurų santaupų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.