Užkluptas išbandymų Saulius Skvernelis laviruoja

Užvakar iš atostogų Ispanijoje į darbą sugrįžusį premjerą Saulių Skvernelį užklupo gaisras Teisingumo ministerijoje. Negana to, dar ir politinis bendrakeleivis valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis įtariamas savivale prie Kauno marių.

Milda  Vainiutė,  Saulius  Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Milda Vainiutė,  Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis teigiamai vertina atsistatydinusią ministrę M.Vainiutę, nors prezidentė ją išvadino politiškai neįgalia.
S.Skvernelis teigiamai vertina atsistatydinusią ministrę M.Vainiutę, nors prezidentė ją išvadino politiškai neįgalia.
Teisingumo ministerijos vadovybė ėmė griūti po premjero patarėjo S.Malinausko ir auditorės R.Kazėnienės spaudos konferencijos.
Teisingumo ministerijos vadovybė ėmė griūti po premjero patarėjo S.Malinausko ir auditorės R.Kazėnienės spaudos konferencijos.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto televizija“

2018-03-07 06:13, atnaujinta 2018-03-07 07:41

– Teisingumo ministrė Milda Vainiutė antradienį pranešė atsistatydinanti. Ar jums ramiau? – vakar žurnalistė Daiva Žeimytė paklausė S.Skvernelio „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Man tikrai nėra ramiau. Ji tikrai ne ta ministrė, kuriai būtinai reikėjo žengti tokį žingsnį. Bet kartais susiklosto tokia politinė situacija, kad kito pasirinkimo nėra.

Daug dalykų supuolė į vieną vietą, mes apie tai su ministre kalbėjomės – dėl perspektyvų tą sudėtingą situaciją teisingumo sistemoje realiai perlaužti. Priėjome prie išvados, kad reikia atsinaujinimo. Esu dėkingas ministrei už darbą, kurį ji darė.

Tikrai nesutinku ir niekada nesutiksiu, kad ji nesusitvarkanti su pareigomis. Ministrei galbūt reikėjo daugiau bendrauti jūsų padedamai su visuomene ir galbūt būti ryžtingesnei, priimti sprendimus savarankiškai, nebijoti to daryti. Nors M.Vainiutė tikrai jų padarė.

Kai kas bando to neįžvelgti, nematyti. Pagarbos ji verta vien už tai, kad problemas, kurios daug metų buvo nematomos arba ignoruojamos, nepatogios spręsti, ji bent jau pradėjo judinti.

Matėme labai stiprią reakciją, bet kitam ministrui bus dar sunkiau. Reikės labai greitų, ryžtingų, nepopuliarių sprendimų.

Žinant apibendrintą informaciją, kas vyksta bausmių vykdymo sistemoje, sunku patikėti, kad beveik tris dešimtmečius atkurtą nepriklausomybę skaičiuojančioje Lietuvoje yra tokia visiškai atskira valstybė valstybėje.

– Sakote, kad priekaištų ministrei neturite, ji dirbo gerai, tai kodėl jos nesulaikėte?

Jei turite savo poziciją, galėjote jos laikytis. Ar išsigandote prezidentės pasakymo dėl teisingumo ministrės?

– Tikrai nereikia ieškoti trinčių su prezidente. Prezidentė irgi matė situaciją, kuri susiklosčiusi Teisingumo ministerijoje. Prezidentė, natūralu, nori, kad pokyčiai būtų greitesni.

– Ką jūs manote apie retoriką, kurią vartoja prezidentė? „Politiškai neįgali“ – taip buvo pasakyta apie teisingumo ministrę.

– Prezidentė gana dažnai vartoja griežtą retoriką. Tikrai nenorėčiau sutikti, kad ministrė politiškai neįgali. Ji nenusipelnė tokio vertinimo.

– Prisimenant staigią ir griežtą D.Grybauskaitės poziciją, pareikštą iš karto po praėjusią savaitę vykusios spaudos konferencijos, kurioje dalyvavo auditorė Rasa Kazėnienė ir jūsų patarėjas Skirmantas Malinauskas, susidaro įspūdis, kad tą konferenciją suorganizavo Prezidentūra.

Kodėl neatleidote savo patarėjo?

– Ne. Konferencija buvo planuota iš anksto, joje turėjo dalyvauti ir teisingumo ministrė.

Manau, tai, kad nedalyvavo, buvo vienas jos neteisingų žingsnių.

– Tai kodėl neatleidote savo patarėjo?

– Būčiau tai padaręs, jeigu tikslas, kurio buvo siekiama, būtų buvęs kitoks. Patarėjui, kaip asmeninio politinio pasitikėjimo pareigūnui, pritrūko tam tikros patirties. Jis negali vertinti kitų politinio pasitikėjimo pareigūnų. Tai tikrai klaida, jis tai suprato. Nutariau, kad jis nėra praradęs pasitikėjimo ir gali dirbti toliau.

– Manote, kad jums gali patarinėti žmogus, kuris neturi politinės patirties?

– Jis dirba, davė gana daug pridėtinės vertės. Nemanau, kad dėl vienos klaidos man reikėjo priimti sprendimus.

– Bet kaip jūs pats šioje situacijoje atrodote? Patarėjas diriguoja visam paradui.

– Patarėjas nediriguoja visam paradui. Jis derina savo veiksmus.

– Bet šiuo atveju nederino?

– Aš niekada nebūsiu cenzorius, kad kiekvieną pasakymą, kuris planuojamas, vertinčiau ir sakyčiau, ar gali kalbėti, ar negali.

Dėl spaudos konferencijos buvo suderinta, kad bus pristatomi audito klausimai, problemos, susijusios su Kalėjimų departamentu. Bet reikalauti iš anksto paruoštos kalbos niekuomet nereikalausiu.

Neturiu minties ir žurnalistų iš anksto teirautis, kokie bus klausimai, nors kai kam patinka iš anksto suderinti pateikiamus klausimus.

– Vis dėlto keistokai atrodo – patarėjas paskleidžia politinę isteriją, jūs pareiškiate, kad jis neturi politinės patirties, tačiau paliekate jį dirbti.

– Patarėjas nepaskleidė politinės isterijos. Jis galbūt pasakė tai, kas buvo susikaupę pačioje sistemoje.

– Iš prezidentės reakcijos susidarė įspūdis, kad tai labai rimta ir kitų išeičių nėra – tik ministrės atsistatydinimas.

– Problemų yra rimtų, tačiau niekas apie ministrės atsistatydinimą spaudos konferencijoje nekalbėjo. Dėl atsistatydinusio viceministro Raimondo Bakšio bent jau šiandien ant stalo neturiu jokių konkrečių faktų, kad galėčiau teigti, jog buvo daromi neskaidrūs sprendimai.

– Dabar jūs nenustatysite faktų, nes visi atsistatydino, o tiesa taip ir nepaaiškėjo.

– Tiesa paaiškės. Kai kurie dalykai tikrai buvo ir jie matyti.

Audito išvada patvirtinta ir pateikta Specialiųjų tyrimų tarnybai, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Dėl kitų epizodų, kurie susiję su galimu R.Kazėnienės spaudimu ar persekiojimu, policija atlieka ikiteisminį tyrimą ir bus duoti labai aiškūs atsakymai.

– Teisingumo ministerijos kancleris Arūnas Kazlauskas irgi apibūdinamas nekaip.

R.Kazėnienė tvirtino, kad jis mėgina daryti įtaką auditui, tyrimams. Ar jūs priimsite kokį nors sprendimą dėl šio pareigūno?

– Dėl šio pareigūno sprendimus priims kitas teisingumo ministras. M.Vainiutė pareiškė daug abejonių dėl kanclerio. Tai yra karjeros tarnautojas, ir jokių politinių sprendimų būti negali.

– Ar jau žinote, kas bus naujasis ministras?

– Ne.

– Kaip vienas galimų kandidatų minimas ministerijai jau vadovavęs Juozas Bernatonis.

– Mes tikrai nežiūrėsime atgal, mes žiūrime į priekį, nes šioje sistemoje nevyko tokie pokyčiai, kokie turėjo būti.

– Teisingumo ministerijos vadovybės situacija – viena rimčiausių krizių ar iššūkių jums būnant premjero poste. Kaip, jūsų nuomone, jūs pats pasirodėte šioje situacijoje?

– Manau, kad priėmiau tokius sprendimus remdamasis informacija, kurią gavau grįžęs iš atostogų. Tai galėjo įvykti anksčiau ar vėliau, bet kritinė masė ten kaupėsi.

– Yra sena japonų išmintis apie tris protingas beždžiones: nieko nematau, nieko negirdžiu, nieko nekalbu. Kodėl susidaro įspūdis, kad ir jums kartais tokia laikysena labai patogi?

Prezidentės pareiškimai yra riebūs, kategoriški, bet tai bent jau yra pozicija.

– Būtų nesuprantama, jeigu per atostogas, esant laikinam premjerui, reikščiau savo poziciją. Tai man nepriimtina.

Tačiau vertinu visumą, stabilų Vyriausybės darbą, tarpinstitucinį bendradarbiavimą.

Aš irgi kartais pasakau per greitai, per riebiai ir sulaukiu teisingų priekaištų. Dėl to stengiuosi įvertinti visas aplinkybes ir priimti sprendimą pats, be niekieno įtakos.

– Šiuo atveju ne jūs priėmėte sprendimą, o ministrė.

– Su ministre priėmėme bendrą sprendimą. Jis galėjo būti ir vienoks, ir kitoks. Mes kartu dirbome daugiau nei metus ir kai ištiko tam tikra krizė, irgi kartu sprendėme, kaip iš jos išeiti.

– Būtų įdomu išgirsti jūsų nuomonę ir kitais klausimais. Štai aiškėja naujos detalės dėl su R.Karbauskiu susijusios įmonės sklypuose prie Kauno marių vykstančių reikalų – tvora, kurios negali būti, žvėrimis, kuriuos laikyti panaikinti leidimai. Kokia jūsų pozicija?

– Labai aiški. Įstatymai galioja visiems vienodai. Jeigu yra pažeidimų, jie turi būti pašalinti, jei tai užtraukia administracinę atsakomybę, ji turi būti paskirta.

– Tai teisinė pozicija. O moralinė? Nekritikuojate, vadinasi, palaikote.

– Jokiu būdu. Jeigu padarytas pažeidimas, reikia vertinti, kokia buvo tyčios forma padaryta, – aplaidumo, nesusikalbėjimo, ir tada priimti sprendimus.

Kiekvienas politikas save įvertina, kaip jis atrodo šioje situacijoje. Aš tikrai nesu moralizuotojas, neturiu teisės kitų moralizuoti.

– Bet galite reikalauti valstiečių vadovo moralinės atsakomybės?

– Mes nekalbame tais klausimais. Vyksta gana aštrios diskusijos, bet šiuo atveju noriu palaukti galutinių išvadų.

Galiu pasakyti, kad tie dalykai turėjo buvo daromi labai preciziškai, nes jam reikalavimai visiškai kitokie, nei būnant eiliniu verslininku ir nebūnant Seimo nariu.

– Grįžtant prie Teisingumo ministerijos. Vieną gaisrą užgesinote, bet yra dar viena situacija, kur turėsite priimti sprendimus. Migracijos departamento vadovės situacija, kur jūsų ir prezidentės nuomonės išsiskiria. Jūs sakote, kad vadovė galbūt nesusitvarko su pareigomis, o prezidentė teigia, kad susitvarko ir visos problemos yra dėl vidaus reikalų ministro. Ką jūs darysite?

– Migracijos departamento vadovė yra ministro atsakomybė. Ministras įvertino veiklą neigiamai. Galiausiai, tik aklas gali nematyti problemų, kurios yra įsisenėjusios. Būnant vidaus reikalų ministru mes jau buvome finišo tiesiojoje su reforma, Seime buvo pateikti įstatymų projektai. Įvyko taip, kad man teko pasitraukti iš posto ir įstatymų projektai dingo iš Seimo. Dabar ministras pateikė dvi alternatyvas, kalbant apie migracijos politikos stiprinimą.

Vyriausybėje priimsime sprendimą, kurią alternatyvą įgyvendinsime. Bet kokiu atveju migracijos reforma bus padaryta. Kalbant apie pareigūno atsakomybę ir vertinimą, vidaus reikalų ministras įvertino, aš pasitikiu ministro vertinimu, matau, kad yra problemos, kurių negebama spręsti ir tai nėra vien ministerijos problemos. Ministras padarė pakankamai daug, kad bent jau techninės problemos bus išspręstos, nekalbant apie papildomus resursus, galimybes. Bet mes turime valstybės tarnybos įstatymą ir griežtai turime laikytis. Tai nėra politinio pasitikėjimo tarnautoja, yra vertinimas, o po to numatytos procedūros pagal valstybės tarnybos įstatymą.

– Premjere, ne apie politiką. Kaip jūsų atostogos?

– Atostogos visą laiką yra gerai.

– Ispanijos saulė karštesnė nei politinė situacija Lietuvoje?

– Nėra ko sulyginti. Ten yra šilčiau, bet mes esame skirtingose situacijose. Atostogų metu nematai tos šalies vidinių politinių aktualijų, kadangi visi žmonės aplink ilsisi. Galim apsimesti, kad aš nieko nežinau ir nemačiau, bet tikrai teko stebėti viešą erdvę. Speigas, kuris buvo, neatšaldė tam tikrų aistrų. Deja, politikoje taip būna. Tu negali vertinti ir žinoti, kas bus rytoj.

Suprato, kad reikia stipresnio žmogaus

55 metų M.Vainiutė aiškino, jog darbą ministerijoje labai apsunkino tai, kad negalėjo pati suburti asmeninio pasitikėjimo komandos, Socialdemokratų partijos skilimas, taip pat tai, jog atėjusi paskutinė į Vyriausybę neformavo jos programos.

Anot M.Vainiutės, pasitraukimo priežastis yra ta, kad, jos manymu, šiame poste reikėtų stipresnio žmogaus, kuris drąsiau imtųsi pokyčių.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.