M. Majauskas: „Net blogiausiame sapne neįsivaizdavau, kad pateksiu į tokį košmarą“

Pirmąją naktį po užgriuvusio skandalo dėl nederamo elgesio Seimo narys Mykolas Majauskas nakvojo pas mamą, bet vakar jau planavo sugrįžti į savo namus. Tiesa, politikas prisipažino, kad atmosfera juose įtempta.

 M.Majauskui tenka toliau aiškintis dėl jam mestų kaltinimų.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 M.Majauskui tenka toliau aiškintis dėl jam mestų kaltinimų.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmoji vicepirmininkė R.Baškienė sakė netikinti, kad M.Majauskas galėjo taip pasielgti, kaip papasakojo jo priekabiavimą esą patyrusi mergina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmoji vicepirmininkė R.Baškienė sakė netikinti, kad M.Majauskas galėjo taip pasielgti, kaip papasakojo jo priekabiavimą esą patyrusi mergina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 M.Majauskui tenka toliau aiškintis dėl jam mestų kaltinimų.<br> T.Bauro nuotr.
 M.Majauskui tenka toliau aiškintis dėl jam mestų kaltinimų.<br> T.Bauro nuotr.
 M.Majauskui tenka toliau aiškintis dėl jam mestų kaltinimų.<br> T.Bauro nuotr.
 M.Majauskui tenka toliau aiškintis dėl jam mestų kaltinimų.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Mar 8, 2018, 6:50 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:43 AM

36 metų M.Majauskui vakar teko toliau viešai aiškintis, kiek merginų yra peržengę jo namų sostinės Senamiestyje slenkstį, taip pat ar pavyzdinės šeimos ir kovotojo su bet kokiu smurtu įvaizdį kūrusio politiko elgesys su jomis neperžengė padorumo ribų.

Seimo narys, skirtingai nei kiti panašių istorijų herojai, nebandė išvengti net itin nepatogių klausimų. Tiesa, kategoriškai neigė jam mestus kaltinimus ir nuolat atsiprašinėjo žmonos Ievos.

Bet ar vieša atgaila sulipdys santuokine neištikimybe įtariamo politiko šeimos pamatus? Ar pavyks surinkti į šukes dūžtančią jo, kaip politiko, reputaciją ir susigrąžinti rinkėjų pasitikėjimą?

Apkaltino priekabiavimu

Konservatorius M.Majauskas į Seimą buvo išrinktas Vilniaus Senamiesčio apygardoje. Rinkimų kampanijos metu apie savižudybių prevenciją daug kalbėjęs politikos naujokas įtikinamai nurungė politikos senbuvius, tarp jų ir buvusį Vilniaus merą Artūrą Zuoką.

Partijos kandidatų į Seimą sąraše rinkėjų valia jis taip pat buvo gerokai pakeltas į viršų – iš 36-osios į 11-ąją vietą. Tiesa, kur kas prasčiau M.Majauskui sekėsi prieš tai vykusiuose Vilniaus mero rinkimuose.

Prieš patekdamas į Seimą jis buvo finansų ir užsienio investicijų konsultantas, šiais klausimais anksčiau patarinėjęs ir buvusiam premjerui Andriui Kubiliui. Būtent tų laikų galimi naktiniai žygiai ir atsivijo konservatorių tada, kai prieš bet kokį smurtą garsiai kalbantis politikas to, regis, mažiausiai tikėjosi.

Kol kas neįvardijama mergina, esą pasipiktinusi politiko dviveidiškumu, viešai papasakojo, kad maždaug prieš penkerius metus tuo metu jau gana garsus buvęs M.Majauskas bandė ją įsivilioti į lovą. Jauna moteris tuo metu buvo moksleivė, nors ir pilnametė.

„Info TV“ ji tvirtino, kad į kavinėse vykusius susitikimus M.Majauskas esą kviesdavosi gerokai už save jaunesnes merginas, siekdavo jas nugirdyti ir kviesdavosi į savo butą.

Jos teigimu, politiko priekabiavimą esą gali būti patyrusios dar bent keturios merginos.

Politikos kaina – didelė

– Jūs viską neigiate ir tvirtinate, kad nieko panašaus nebuvo. Bet kaip tada galite paaiškinti, kodėl toks merginos liudijimas atsirado? Kodėl patekote į tokią situaciją? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Majausko.

– Nenoriu kelti sąmokslo teorijų. Galbūt tai, kas vyksta, yra dalis viešo gyvenimo ir tokia jo kaina. Bet labiausiai dėl to skauda mano artimiesiems. Aš išgyvensiu bet kokius smūgius, bet jiems dabar sunku.

– Vis dėlto ar bandėte atsakyti į klausimą: kodėl jūs?

Juk turėtų būti koks nors paaiškinimas: ar tai yra kažkieno noras jus sukompromituoti, o gal praeityje būta ko nors panašaus?

– Tikrai nenoriu daryti kokių nors išvadų, nes bet kokie mano svarstymai, kad tai gali būti sąmokslas, susidorojimas ar šantažas, gali būti vertinami kaip bandymas diskredituoti tuos asmenis, kurie kalba apie smurtą visuomenėje.

Aš iki šiol labai nuosekliai skatinau žmones apie tai prabilti. Mano galva, tai labai svarbi smurto prevencijos dalis. Kalbėti apie tai būtina, nors ir kaip man šiandien būtų skaudu apie save girdėti dalykų, kurių nebuvo.

– Kaip manote, kokios naudos ir kam duoda viešas kalbėjimas apie jūsų atvejį?

– Aš negaliu objektyviai vertinti savo situacijos. Mano atveju kalbama apie absurdiškus ir nebūtus dalykus.

Galiu tik pakartoti, kad viskas, kas pasakyta apie mane, yra netiesa, o vertinimą palieku visuomenei.

Gabrielius Landsbergis nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ji ištirtų man mestus kaltinimus. Aš tikiuosi, ji viską ištirs ir pateiks savo matymą.

Tikiu, kad būsiu išteisintas, nes nepadariau nei teisinio, nei moralinio nusižengimo.

– Bet kodėl prokuratūra apskritai turėtų tirti galimą santuokinės neištikimybės atvejį? Ar nemanote, kad net jei liudijimas neišgalvotas, partijos vadovas kreipėsi ne tuo adresu?

– Neanalizavau teisinių šios situacijos aplinkybių, neturėjau jokių susitikimų su advokatais ar teisininkais, todėl man sunku kalbėti, ar tokie veiksmai, apie kuriuos kalbama, užtraukia kokią nors atsakomybę, ar juose yra nusikalstamos veikos požymių. Tegul į tai atsakys prokurorai.

– Tačiau ar jiems priklauso tirti galimus santuokinės neištikimybės atvejus ar politikų etikos, moralės dalykus?

– Iš pradžių irgi buvau nustebęs dėl to kreipimosi, jis man buvo netikėtas, bet vėliau pagalvojau, kad gal ir gerai, kad toks atsirado. Nes kol kas buvo tik kalbos, gandai ir mano atsakymai. Gal bus atsakyta objektyviai į tuos klausimus?

Tikrai nesu specialistas, ką prokurorai gali tirti ir ko ne.

– Jūs vadovaujate Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijai (Kilus skandalui jis pareiškė pasitraukiantis iš šių pareigų. – Red.), todėl turėtumėte atpažinti įvairų smurtą, taip pat daug kalbate apie judėjimo #meToo iškeltas problemas ir Lietuvoje paviešintas seksualinio priekabiavimo istorijas.

Ar jūsiškę istoriją teoriškai būtų galima priskirti prie tokių?

– Šiuo atveju man sunku objektyviai vertinti. Nors aš kategoriškai neigiu tai, kas apie mane buvo pasakyta, noriu, kad žmonės kalbėtų apie savo išgyvenimus ir visi panašūs atvejai būtų vertinami labai rimtai.

– Kaip visa ši istorija gali atsiliepti jūsų, kaip politiko, reputacijai? Ar nemanote, kad, nepaisant to, kaip viskas pasibaigs, ją išgelbėti bus sunku?

– Man tai didžiulis išbandymas. Bet politinė veikla nėra pagrindinis prioritetas. Pirmiausia yra šeima. Dėl jai suduoto smūgio labiausiai skauda ir gaila. Atsiprašau savo žmonos ir savo vaikų dėl to, ką jiems tenka išgyventi.

– O kaip dėl politinės ateities? Kokią ją įsivaizduojate?

– Aš labai vertinu man suteiktą rinkėjų pasitikėjimą, stengiuosi nuosekliai dirbti tose srityse, kurios man atrodo svarbios, ir tikiuosi tuos darbus tęsti. Stengsiuosi pateisinti rinkėjų lūkesčius.

– Ar spėjote pagalvoti, kaip šis skandalas gali atsiliepti tradicines šeimos vertybes deklaruojantiems konservatoriams?

– Narystę partijoje sustabdžiau, bet man šiandien tai nėra prioritetas. Jau sakiau, dabar galvoju apie šeimą.

Mano išgyvenimų nėra ko lyginti su tuo, ką išgyvena šeimos nariai, kurie niekuo dėti. Aš žinau viešo gyvenimo kainą, bet kai dėl to kenčia šeima, ta kaina atrodo per didelė. Net blogiausiame sapne neįsivaizdavau, kad pateksiu į tokį košmarą.

– Kas laukia jūsų šeimos? Kaip ši istorija gali atsiliepti jūsų santykiams su žmona?

– Mums dabar labai sunkus etapas. Mes kalbamės apie tai, aš labai apgailestauju, kad jai, taip pat mamai, broliui ir vaikams reikia aiškintis dėl to darbe, mokykloje. Tikrai sunku.

– Ar ne dėl to pirmąją naktį kilus skandalui nakvojote ne namuose?

– Antradienį aš daug kalbėjau su žmona, vaikais, taip pat nuvykau susitikti su broliu, mama. Norėjau su visais asmeniškai pakalbėti apie tai, kas vyko, kokie kaltinimai man yra mesti. Pas mamą ir likau.

– Ar jau galėsite grįžti nakvoti į savo namus?

– Taip.

– Durys ten jums neuždarytos?

– Ne.

Pasiūlė sudaryti komisiją

M.Majauskas kol kas nesvarstė galimybės trauktis iš Seimo. Tokios būtinybės nemato ir parlamentinių frakcijų seniūnai.

Tačiau Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis mano, kad reikėtų sudaryti laikinąją tyrimo komisiją – esą M.Majauskas turi gintis, o ne vaizduoti auką. Anot Seimo vadovo, jeigu parlamentaras yra nekaltas, tokia komisija jam suteiktų galimybę apsiginti.

Tokiam siūlymui pritarė ir dauguma Seimo frakcijų seniūnų. Tik opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas abejojo, ar tokiai komisijai pavyktų išsiaiškinti praeities įvykius ir dviejų pažįstamų asmenų santykius.

Tuo metu Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovė Rita Tamašunienė įsitikinusi, kad, skirtingai nei iš parlamento pasitraukusio Kęstučio Pūko atveju, M.Majausko elgesys nėra susijęs su jo, kaip parlamentaro, veikla. Todėl, jos nuomone, politikui mestus kaltinimus pirmiausia turėtų ištirti teisėsauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.