Dėl gamtos sargų R. Karbauskis gali ir neišvysti danielių ragų

„Jie geros kilmės, turės gražius ragus“, – taip danielius, kurie uždaryti prie Ramūno Karbauskio rezidencijos, gyrė ūkininkas iš Mažeikių rajono. Tačiau gamtos sargai jau nurodė politiko valdose nelaikyti laukinių gyvūnų.

 Dėl gamtos sargų R. Karbauskis gali ir neišvysti danielių ragų.<br> lrytas.lt fotomontažas
 Dėl gamtos sargų R. Karbauskis gali ir neišvysti danielių ragų.<br> lrytas.lt fotomontažas
Į būsimą R.Karbauskio rezidenciją prie Kauno marių jauni danieliai atgabenti iš Mažeikių rajono. Vėliau jiems užaugs įspūdingi ragai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į būsimą R.Karbauskio rezidenciją prie Kauno marių jauni danieliai atgabenti iš Mažeikių rajono. Vėliau jiems užaugs įspūdingi ragai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Čepo ūkio nuotr.
G.Čepo ūkio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Mar 10, 2018, 8:26 AM

„Už keturis jie sumokėjo maždaug po 300 eurų, o vieną dar daviau dovanų. Sakė, kad ten didelis plotas, tai ir pridėjau iš geros širdies.

Be to, su tuo kraštu mane sieja prisiminimai – mano brolis ten gyveno. Medžiodamas tose apylinkėse, netoli Kazlų Rūdos, jis žuvo“, – kalbėjo Gintautas Čepas iš Mažeikių rajono.

Ūkininkas vienas pirmųjų mūsų šalyje pradėjo auginti danielius, tauriuosius elnius, muflonus. Daugiau kaip prieš 20 metų jis danielių atsivežė iš Slovakijos, turi didelę jų auginimo patirtį.

Praėjusį rudenį G.Čepo ūkyje buvo 250 danielių, dabar – 50. Vėlyvą pavasarį banda vėl padidės.

Ne veltui viename geriausių ūkių buvo dairytasi danielių ir valstiečių vedlio R.Karbauskio būsimai rezidencijai, išdygusiai prie Kauno marių, Jakštonių kaime.

„Tie danieliai yra dar jauni, dar be ragų. Bet jau greitai jiems išaugs pirmieji ragai, panašūs į ilgas ylas. Kasmet tų patinų ragai augs vis didesni, iki 80 centimetrų ilgio, plačiomis mentėmis.

Kiekvieną pavasarį gyvūnai ragus numes, tai bus gražūs trofėjai“, – pasakojo G.Čepas.

Prie Kauno marių atgabenti rudieji dėmėtieji danieliai, tik jų dėmės labiau išryškės vasarą.

Kitąmet atsives jauniklių

Ūkininkas pats išrinko kuo gražesnes tris pateles ir du patinus. Jie – iš sveikos bandos ir skirtingų grupių. G.Čepas stengiasi, kad jo ūkyje nebūtų giminingo veisimo.

Patelės, kurios atgabentos į būsimąją 48 metų R.Karbauskio rezidenciją, kitąmet jau gali atsivesti jauniklių.

Tik spalio viduryje, kai prasidės ruja, dar ne visos iš jų gali būti subrendusios.

Danielių patelės vieną arba du jauniklius atsiveda gegužės–birželio mėnesiais. Prieš tai jos ieško vietos, kur galėtų pasislėpti.

Tada aplink aptvarus ima tykoti lapės, usūriniai šunys, taip pat suka ratus ereliai, vanagai. Pasaulį išvydę jaunikliai būna silpni. Patelės juos paslepia ir kelioms valandoms palieka.

„Patelė visada po 3–4 valandų grįžta maitinti. Jei ji nubėgo, dar nereiškia, kad paliko. Žmonės neturėtų imti jauniklių, kad per nežinojimą nepakenktų.

Jei patelė jauniklį atsiveda pievoje, kur nėra aukštos žolės, jis gali žūti. Tada būtina pasaugoti“, – patarė G.Čepas.

Kenkia stiprus šaltas vėjas

Ūkininkas iš Mažeikių rajono aiškino, kad danieliams gali pakenkti ir šaltas stiprus vėjas: „Jie kilę iš šiltų kraštų, nors mūsų šalyje puikiai prisitaikė. Tačiau jei šaltu vėjuotu metu gyvūnai neturi kur prisiglausti, tada blogai.“

Danieliams skirtas aptvaras turėtų būti apie 2 metrų aukščio.

Prie Kauno marių įrengtas aptvaras yra apie 1,8 metro. Bet kai ten lankėsi „Lietuvos ryto“ žurnalistai, laukiniai gyvūnai blaškėsi po visą teritoriją. O ji – apie 11 hektarų ir aptverta žemesne tvora.

„Jeigu tvora per žema, išgąsdinti danieliai gali ją peršokti. Įbauginti juos gali priartėję plėšrūnai – vilkai, lapės“, – įspėjo ūkininkė Renata iš Kaišiadorių rajono, auginanti apie 200 danielių.

Piktinosi politiko užgaida

Po „Lietuvos ryto“ paskelbto tyrimo, kuris atskleidė skandalingus R.Karbauskio rezidencijos statybų užkulisius, kilo sujudimas.

Socialinių tinklų vartotojai piktinosi: žaliuoju save vadinančiam politikui nedera laikyti laukinių gyvūnų nelaisvėje!

Panašu, kad politikui raguotieji žvėrys – tik skydas. Mat tvora, juosianti 13 sklypų su mišku, atsirado gerokai anksčiau, nei buvo paprašyta laikyti danielius.

Tik tada, kai Valstybinė miškų tarnyba už Jakštonyse aptvertą miško žemę 2016 metų vasarą surašė baudą, buvo rastas būdas apeiti Miškų įstatymą bei privačių miškų tvarkymo ir naudojimo teisės aktus.

R.Karbauskiui priklausanti įmonė Žemės ūkio inovacijų centras kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą ir 2017 metų sausį gavo leidimą nelaisvėje laikyti danielius.

Tačiau šių metų pradžioje laukinių gyvūnų Jakštonyse nerado nei „Lietuvos ryto“ žurnalistė, nei aplinkosaugininkai.

„Su manimi siejama įmonė, kurios veikloje šiuo metu nedalyvauju, informavo, kad teritorijoje jau yra įrengta gyvūnams laikyti skirta įranga. Tačiau kol vyksta statybos darbai, gyvūnai teritorijoje nebuvo apgyvendinti“, – aiškino R.Karbauskis.

Nurodymas – griežtas

Kaip jau skelbė „Lietuvos rytas“, penki danieliai į Jakštonis buvo atvežti per didžiuosius šalčius. Ir ten dar planuojamos statybos. R.Karbauskis žurnalistei teigė, kad prie Meilės įlankos ketina statyti observatoriją.

Žinia apie politiko įmonės valdose nelaisvėje laikomus laukinius gyvūnus išjudino ir aplinkosaugininkus, nes leidimas ten laikyti danielius panaikintas.

Kaišiadorių rajono administracija dar vasario 6-ąją atšaukė įsakymą, kuriuo buvo apribotas fizinių asmenų lankymasis Žemės ūkio inovacijų centro sklypuose.

O Aplinkos apsaugos agentūra vasario 26-ąją panaikino šiai bendrovei išduotą leidimą laikyti nelaisvėje danielius.

Šią savaitę aplinkosaugininkai skubiai išsikvietė Žemės ūkio inovacijų centro atstovus ir pareikalavo paaiškinti, kaip Jakštonyse atsirado laukiniai gyvūnai.

„Įgaliotam asmeniui surašytas privalomasis nurodymas, kad negali būti nelaisvėje laikomi laukiniai gyvūnai. Už nevykdymą gresia sankcija.

Jie žadėjo danielius kuo greičiau išvežti ir mus apie tai informuoti. Tada mes vyksime ir patikrinsime“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas.

Bando pažaboti savivalę

Pažeidimus, kuriuos į viešumą išvilko „Lietuvos ryto“ tyrimas, patvirtino ir miškininkai: žmonių lankymasis Jakštonių kaime esančioje miško žemėje apribotas neteisėtai.

R.Karbauskio valdas prižiūrinčios įmonės vadovui už šį pažeidimą surašytas protokolas ir skirta 35 eurų bauda.

„Miško žemėje prie marių jie turi užtikrinti laisvą lankymąsi – fiziniai asmenys ten turi galėti patekti“, – paaiškino Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas.

Po „Lietuvos ryto“ tyrimo – į teisėsaugą

Kauno marių regioniniame parke sklypus 2013 m. supirko Žemės ūkio inovacijų centras. Šios įmonės 100 proc. akcijų priklauso Agrokoncernui, kurio savininkas – R.Karbauskis.

Žemės ūkio inovacijų centras 2014 m. kreipėsi į parko direkciją ir paprašė leidimo statyti tvorą aplink trylika sklypų.

Statinio projektą peržiūrėjusi parko direkcijos vadovė Nijolė Eidukaitienė 2014 metų birželį jam pritarė.

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad netrukus po to į parko direkcijos sąskaitą Agrokoncernas pervedė 10 tūkst. litų (2900 eurų).

Po „Lietuvos ryto“ paskelbto tyrimo du Seimo nariai šią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo ir galimo kyšininkavimo Kauno marių regioniniame parke.

Per 10 dienų Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus bei Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai turi nuspręsti, ar bus pradėti ikiteisminiai tyrimai.

„Dėl šios situacijos yra tikslinamos aplinkybės Baudžiamojo proceso kodekso nustatyta tvarka“, – „Lietuvos rytą“ informavo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Danieliai gražūs, bet jų gerovė nerūpi

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nesuka sau galvos dėl partijos lyderio R.Karbauskio valdose neteisėtai laikomų danielių ir kitų pažeidimų.

„Neturiu čia jokios pozicijos, aš nežinau nieko apie tuos danielius. Žinau tik tiek, kad jie yra gražūs gyvūnai. Ten R.Karbauskio privati valda, tegul jis ir išsprendžia“, – Žinių radijui sakė V.Pranckietis.

Panašiai V.Pranckietis kalbėjo ir pernai, kai kilo triukšmas dėl mįslingo partijos vedlio R.Karbauskio ir buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės susitikimo Vilniuje, viešųjų ryšių agentūroje.

Seimo pirmininko nenoro domėtis skandalais, į kuriuos klimpsta R.Karbauskis, priežasčių reikėtų ieškoti giliau. Mat V.Pranckiečio žmona Irena nuomoja žemę vienai Agrokoncerno įmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.