Įvertino skambų opozicijos pareiškimą – tai tik farsas

Apie pirmalaikinius Seimo rinkimus pradėjusi kalbėti opozicija vis dar neturi pakankamai balsų. Jai minimaliai reikia 47 Seimo narių parašų, dabar turi 40. Tačiau M.Romerio universiteto politologė naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad tokia galimybė tėra teorinė, o čia tik politiniai opozicijos žaidimai.

 Opozicijos pageidaujami pirmalaikiai rinkimai tėra farsas.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Opozicijos pageidaujami pirmalaikiai rinkimai tėra farsas.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Opozicijos pageidaujami pirmalaikiai rinkimai tėra farsas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Opozicijos pageidaujami pirmalaikiai rinkimai tėra farsas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Opozicijos pageidaujami pirmalaikiai rinkimai tėra farsas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Opozicijos pageidaujami pirmalaikiai rinkimai tėra farsas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 15, 2018, 12:37 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:08 PM

Seimas dirbti nebegali

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gerntvilas teigė, kad būtina paleisti Seimą, nes jis yra sulaužęs bet kokius standartus.

„Man ne M.Basčio problema nepatinka, man nepatinka šitas mentalitetas, kai sakoma, kad čia jis (R.Karbauskis – Red.) viską spręstų. Aš manau, kad šitas Seimas yra morališkai susikompromitavęs“, – teigė parlamentaras.

Atsakyti, ar tokia galimybė yra reali, E.Gentvilas nenorėjo. Jis teigė, kad galimybė išlieka.

„Visaip yra buvę, taip gali atsitikti. Manau, privalome kalbėti apie tai, kad tai yra valstybės interesų neatitinkanti institucija, kuri leidžia sau ignoruoti ne tik piliečių, bet ir kolegų interesus – laužyti visas įmanomas konvencijas ir sąžiningo veikimo standartus“, – pasakojo liberalas.

„Kai mačiau, buvo 40 balsų“, – sakė E.Gentvilas ir patikino, kad 7 trūkstami parašai dar atsiras.

Jis teigė, kad Etikos ir procedūros komisijos Seime sprendimas leis kreiptis ir į teisėsaugą.

„Tai duotų pagrindą kreiptis į teisėsaugos institucijas, nes vidinė Etikos ir procedūrų komisija nustato, kad buvo slapto balsavimo pažeidimų. Šiandien frakcijoje apsitarėme, kad kreipsimės į teisėsaugą, prašydami nustatyti, ar buvo organizuotas nusikaltimas“, – sakė E.Gentvilas ir pajuokavo, kad tikslios datos sakyti nenori, nes bijo atrodyti kaip jau metus savo darbo vietos laukiantis Zigmantas Balčytis.

Gąsdinti nereikėtų

Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad būtų keista, jei opozicija tokia proga nebūtų pasinaudojusi.

„Akivaizdu, kad opozicijai tai buvo kaip dovana – susiklosčius gana skandalingai situacijai atsirado galimybė iškelti šį klausimą. Prasidėjus tokiai suirutei man būtų keista, jei opozicija nebūtų tuo pasinaudojusi“, – sakė MRU politologė.

Tačiau surinkti 85 parlamentarų parašus dėl pirmalaikių rinkimų praktiškai nerealu.

„Kol kas, kad ir kaip būtų skaičiuojama, surinkti tuos 85 balsus, kurių reikalauja Konstitucijos 58 straipsnis, yra faktiškai neįmanoma“, – sakė R.Urbonaitė ir priminė, kad šiuo metu didžiausioje valstiečių frakcijoje yra 57 parlamentarai, o kur dar jų koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“.

„Tai yra daugiau atliepimas į susiklosčiusią situaciją, dar vienas oro padrebinimas, siekiant atkreipti dėmesį į tam tikras problemas. Tai yra politinis žaidimas, tik būtų gerai, kad opozicija neužsižaistų“, – teigė ekspertė.

„Tai neturėtų mūsų stebinti, bet neturėtų ir gąsdinti“, – sakė R.Urbonaitė.

Valdantieji nebijo

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis sakė, kad dėl šio klausimo frakcija balsuos laisvai.

„Tai, kuriems atrodo, kad šitas Seimas nesugeba atlikti savo darbo, turbūt balsuos, kad Seimą reikia paleisti. Matyt, opozicijoje yra ir daugiau žmonių, kurie galvoja apie Tado Langaičio variantą“, – sakė R.Karbauskis, prisimindamas prieš mėnesį iš Seimo savo noru pasitraukusį T.Langaitį.

Paklaustas, ar Seimas nebegali dirbti, nes išsisėmė, R.Karbauskis kategoriškai neigė.

„Seimas neišsisėmė, jis daro tiek darbų, kiek nedarė daugelis kadencijų“, – teigė valstiečių lyderis.

„Tos reformos, kurios pradėtos, sprendimai, kurie priimti, tikrai neišsisėmė. Ši iniciatyva tiesiog nulemta opozicijos nuovargio. Ir ji yra paremta opozicijos, kuri užsiima ne konstruktyvia kritika, ieškant geriausio sprendimo, o nuolatiniu kiršinimu ir skaldymu. Matyt, kad jie pavargo. Ir dabar norisi arba rinkimų, arba priimti kažkokius sprendimus“, – sakė R.Karbauskis.

Tam pritarė ir premjeras Saulius Skvernelis. Jis pabrėžė, kad toks opozicijos sprendimas nėra sąžiningas.

„Jei 47, padėję parašus, visi padėtų ir mandatus, tada automatiškai iškiltų klausimas, ar Seimas gali dirbti. Ir tada jau būtų svarstytinas klausimas, ar reikia pirmalaikių rinkimų. Rinkti parašus žinant, kad greičiausiai niekas nepalaikys, yra labai drąsu, bet tai nėra sąžininga“, – vertino premjeras.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad antradienį nepavykus M.Basčio apkaltai ir keliems parlamentarams paviešinus slapto balsavimo biuletenius Seimo opozicija sukilo. Jos atstovų teigimu, valdantieji pažeidė Konstituciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.