Rinkimų prievaizdai vėl pataršė Liberalų sąjūdį

Liberalams pavyko išvengti naujų sankcijų už rinkimų į Seimą kampanijos metu padarytus pažeidimus, bet parlamentaras Eugenijus Gentvilas piktinosi, kad jo vadovaujama partija buvo nubausta jau dukart.

Eugenijus Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-16 06:53, atnaujinta 2018-03-16 07:08

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar nutarė, kad kai kurie prieš Seimo rinkimus vykę su liberalais susijusio Laisvės studijų centro renginiai buvo finansuojami pažeidžiant įstatymus.

VRK teigimu, rinkimų kampanijai Liberalų sąjūdis turėjo priskirti centro lėšomis rengtas diskusijas „Lietuvos finansų realybė ir sprendimai ateičiai“ bei „Ar Lietuvoje įmanoma sukurti „Google“ dydžio įmonę?“ Mat jose dalyvavę liberalų atstovai buvo pristatomi kaip galimi kandidatai į ministrus, dėstė rinkimų programas, o renginiuose buvo partijos simbolikos.

Kiek daugiau nei 2,6 tūkst. atsiėjusios renginių išlaidos pripažintos nepinigine auka partijai. VRK nuomone, iš neteisėtų finansavimo šaltinių gauta auka yra šiurkštus įstatymo pažeidimas.

Pažeidimai – panašūs

Vis dėlto komisija nusprendė liberalų nebausti ir atskleistus nusižengimus vertino kaip dar vieną epizodą pažeidimų, už kurį iš Liberalų sąjūdžio pernai rudenį jau buvo atimta beveik 400 tūkst. eurų valstybės dotacija.

VRK pirmininkės pavaduotojas Vincentas Vobolevičius aiškino, kad pažeidimai buvo padaryti tos pačios rinkimų kampanijos metu, be to, jų pobūdis esą panašus, todėl bausti partiją už tą patį antrą kartą nėra tikslinga.

VRK taip pat aiškinosi, ar už liberalus nebuvo agituojama ir kituose minėto centro renginiuose, pavyzdžiui, per mokyklose rengtas pilietiškumo pamokas, kuriose dalyvaudavo liberalai ir garsūs žmonės.

Komisija tokių atvejų nenustatė, todėl E.Gentvilas reiškė pretenzijas, kad perlenkta lazdą: „Jei nėra agitacijos, nėra ką ir svarstyti.“

VRK tyrimą dėl liberalų rinkimų kampanijos išlaidų atliko remdamasi iš politinės korupcijos bylą tiriančių prokurorų gauta medžiaga.

Buvo pasijutę lyg valkatos

E.Gentvilui užkliuvo ir tai, kad, nors komisija jau turėjo medžiagą apie kitus galimus įstatymo pažeidimus, spalio 19-ąją, kai buvo sprendžiama dėl dotacijos, apie juos neužsiminė ir netyrė kartu.

Politiko nuomone, tokiu būdu Liberalų sąjūdžiui žala buvo padaryta dukart: „Vieną kartą skubiai atėmė dotaciją, o paskui kaip kokie valkatos penkis mėnesius dar buvome tampomi ir teisiami viešai.

Tai tas pat, jeigu dvi vištas nugvelbęs vagis iš pradžių būtų baudžiamas už vieną pavogtą vištą, o paskui dar ir už gaidį. Gal dar būsime baudžiami ir už kiaušinius, kuriuos jos galėjo sudėti?

Bet kodėl nebuvo galima vištos ir kiaušinių sujungti į vieną nusikaltimą?“

Tačiau VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė atsikirto, kad komisijos nariai nėra aiškiaregiai ir iš anksto negalėjo žinoti, ar prokurorų jiems pateikta medžiaga pasitvirtins, todėl visų epizodų negalėjo sujungti į vieną tyrimą.

Išbraukė iš darbotvarkės

Pastaruoju metu L.Matjošaitytė sulaukė daug kritikos ir dėl to, kodėl pernai birželį VRK nepatvirtino metus trukusio tyrimo išvadų dėl Agrokoncerno paramos su valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams.

Nors įstatymų pažeidimų tada nebuvo nustatyta, tyrimą atlikusi darbo grupė siūlė kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją. To nebuvo padaryta, todėl opozicija įtarinėjo, kad L.Matjošaitytė komisijos vadove tapo mainais už valstiečių ramybę.

Siūlymas kreiptis į mokesčių inspekciją VRK turėjo būti svarstomas vakar, bet iš darbotvarkės išbrauktas. Komisija jį žada svarstyti kovo 22-ąją kartu su kitais tiriamais galimais valstiečių padarytais pažeidimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.