B. Matelis atvirai pasakė, kas per žaidimai vyksta Seime

Praėjusią savaitę Seime ir aplink jį buvo karšta. Bene šeši tūkstančiai mitinguotojų pareikalavo politikų atsiskaityti už savo darbus, taip pat ir už tai, kad slapto balsavimo metu išteisino ryšius su buvusiais KGB darbuotojais nuslėpusį Seimo narį Mindaugą Bastį.

Bronislovas Matelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronislovas Matelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalisto Andriaus Tapino, ir jo įkurtos televizijos „Laisvės TV“, organizuojamas protestas prie parlamento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalisto Andriaus Tapino, ir jo įkurtos televizijos „Laisvės TV“, organizuojamas protestas prie parlamento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalisto Andriaus Tapino, ir jo įkurtos televizijos „Laisvės TV“, organizuojamas protestas prie parlamento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalisto Andriaus Tapino, ir jo įkurtos televizijos „Laisvės TV“, organizuojamas protestas prie parlamento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalisto Andriaus Tapino, ir jo įkurtos televizijos „Laisvės TV“, organizuojamas protestas prie parlamento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalisto Andriaus Tapino, ir jo įkurtos televizijos „Laisvės TV“, organizuojamas protestas prie parlamento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Raimonda Mikučionytė, JP.lt

2018-03-17 13:54, atnaujinta 2018-03-17 14:40

Apie politinius užkulisius, derybas dar prieš mitingą ir galimybę politikams susitaikyti, naujienų portalui JP išskirtinį interviu davė panevėžietis parlamentaras Bronislovas Matelis.

– Jūs, kaip Mišrios Seimo narių grupės seniūnas, pasirašėte reikalavimą šaukti išankstinius Seimo rinkimus. Tačiau tokio sprendimo priešininkai kritikuoja ir sako, kad ir patys pasirašiusieji už tokį sprendimą nebalsuotų, esą tai grynas populizmas. Kokios iš tikrųjų nuotaikos sklando opozicijos stovykloje?

– Asmeniškai jau esu priėmęs sprendimą ir bet kuriuo atveju balsuočiau už Seimo paleidimą. Pastarųjų dienų įvykiai parodė, kad šios kadencijos politikai nebesugeba atskirti blogio nuo gėrio, o balsavimą pavertė partinių interesų tenkinimu. Manau, kad yra gyvenime vertybių, kurios jokiomis aplinkybėmis negali virsti vienokios ar kitokios vertės mainų korta politikų rankose.

– Ar aišku, kas kaltas dėl tokio balsavimo? Vieni kaltina kitus, o kaip atrodo jums, nepriklausančiam jokiai partijai?

– Vienas Dievas težino, kurie iš jų gadino biuletenius arba balsavo palaikydami M. Bastį. Balsavimas buvo slaptas. Tačiau yra netiesioginių įrodymų, asmeninių pokalbių koridoriuose. Iš jų irgi galima susidaryti nuomonę.

Visos pusės pripažįsta, kad būtent R. Karbauskis sukėlė tą šaršalą, paskleidęs žinią, kad konservatoriai esą rengia kažkokį sąmokslą. Ir tada nurodė valstiečių frakcijos nariams fotografuoti savo balsavimo biuletenius. Iš asmeninių pokalbių žinau, kad kai kurie tokį nurodymą ignoravo. Ir premjeras S. Skvernelis, ir net R. Karbauskis iš karto po balsavimo pripažino, kad daugelis valstiečių turi įrodymą, kaip jie balsavo. Vadinasi, fotografavimas buvo organizuotas.

Regiu tokį scenarijų: balsavimo patalpoje seimūnai užbraukdavo „prieš“ ir „susilaikau“, tada nufotografuodavo, esą balsavau už M. Basčio apkaltą, o tada užbraukdavo likusį „už“ ir mesdavo lapelį į urną. Tokiu būdu atsirado neįprastai daug negaliojančių (11) biuletenių. O jie rodo nuotraukas, esą teisingai balsavau. Bet jos padarytos dar prieš užbraukiant paskutinį žodį.

Ar kas patikės, kad Seime yra net 11 politikų, kurie yra tokie kvailį, kad dar neišmoko balsuoti? Apgalvotų nusikaltimų logika diktuoja, kad jeigu niekšas rezgą intrigą, pirmiausia jis pasirūpina savo alibi. Tai žino kiekvienas kriminalistikos psichologas. Galvoju, kad taip ir šį kartą atsitiko.

Be to, būtent valstiečių vienas iš lyderių Vytautas Bakas pripažino, kad frakcijoje buvo kalbų apie tai, kad reikia fotografuoti biuletenius. Vienas tos frakcijos narių man tiesiai pasakė: nemažai tų valstiečių, kurie fotografavo, iš tikrųjų ir gadino biuletenius.

Gal ne visi, tarp jų, tarkime, ir Justas Džiugelis, bet būtent tokią nuomonę išgirdau iš pačių valstiečių. Tada apsidrausdamas savo biuletenį nufotografavo dar ir konservatorius Mantas Adomėnas. Kažkokia politinė isterija kilo.

Todėl žmonėms ir susidarė įspūdis, kad visi jie ten panašiai elgėsi. Negalėčiau kaltinti visų valstiečių frakcijos narių, tiesiog daugelis jų eilinį kartą neįvertino savo lyderio R. Karbauskio asmeninių savybių ir jo norą visur kurti konfliktus. Pasidavė jo įtakai, o dabar kenčia jie visi. Plius dar ir Seimo pirmininkas, išdrįsęs viešai pareikšti, kad jam gėda dėl Gretos Kildišienės.

Manau, kad toks pasakymas yra didelis įžeidimas R. Karbauskiui. Tai didina tikimybę, kad valdantieji vėliau ar anksčiau vėl pradės aiškintis savo santykius.

– Ar yra daugiau įrodymų, kad šį triukšmą sukėlė būtent valdančioji dauguma?

– Dar neseniai būtent R. Karbauskis ir jo frakcija „ištraukė“ Artūrą Skardžių iš nemalonumų liūno. Valstiečių frakcijos atstovai, susidėję su partneriais socdarbiečiais, kuriems Skardžius yra labai svarbus, neateidavo į Antikorupcijos komisijos posėdį ir pirmininkas Vitalijus Gailius negalėjo patvirtinti komisijos išvadų.

 

Valdantieji reikalavo A. Skardžiui švelnesnių išvadų, ir komisijos pirmininkas nusileido. Be reikalo. Aš jo vietoje būčiau atėjęs į tribūną Seime ir pasakęs, kad komisijai valdantieji daro spaudimą ir siekia Skardžių išteisinti. Tegul visuomenė sužino, kas Seime darosi. Manau, kad tik laiko klausimas, kada Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai pradės atvirai kalbėti apie savo lyderio intrigas.

Štai dar prieš keletą mėnesių R. Karbauskis yra pareiškęs, kad nemato nieko blogo M. Basčio istorijoje, esą jis švarus. Jis tai pareiškė pačioje pradžioje, dar neturėdamas rankose jokių tyrimo rezultatų. Gal toks nuomonės pareiškimas liudija, kokių išvadų jis norėjo ir tikėjosi?

– Ar yra galimybė valdantiesiems ir opozicijai taikytis? Juk tikriausiai nerealu, kad bus priimtas nutarimas skelbti išankstinius Seimo rinkimus.

– Dar mitingui neprasidėjus patys valdantieji pasiūlė ieškoti išeities. Opozicinių frakcijų lyderiai pasitarė ir pateikė valdantiesiems sąlygas: jie nebeturėtų ginti A. Skardžiaus ir jis turi sulaukti apkaltos, turi būti svarstomas klausimas dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės ir balsavimai dėl apkaltos ateityje turi būti atviri.

Valdantieji turi daugumą, todėl pareikalavome, kad jie savo balsais užtikrintų, jog tie reikalavimai būtų Seime priimti. Valdantieji su tokiomis sąlygomis sutiko, bet baiminamės, kad kitą savaitę ar vėliau jie gali mus apgauti. Tada apie tai vėl pranešime visuomenei.

– Įtampa Seime didelė. Ar tikrai pavyktų dirbti bent jau pakenčiamai iki kadencijos pabaigos? Juk tų skandalų nuolat kyla ir daugiau.

– Dar prieš metus pasakiau, kad valdantieji murkdysis skandaluose, jeigu nesustabdys R. Karbauskio. Jis nuolat pateikia su savo frakcija nesuderintą nuomonę, po to kyla konfliktai, visi juokiasi. Kad ir paskutinis jo siūlymas reikšti grupinę apkaltą visai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis tai pavadino utopija ar panašiai. Visi juokiasi iš tokios situacijos, visiems linksma, rimtai to niekas nevertina, net šaiposi, bet taip juk kalba įtakingiausios frakcijos vadovas. Toks įspūdis, kad R. Karbauskis kažko nervinasi, blaškosi ir mėtosi juokingais pareiškimais. Štai netrukus pradės tirti 2008 metų konservatorių Vyriausybės veiklą, ką ne taip padarė.

Tuo metu A. Kubiliaus Vyriausybės uždavinys buvo išgelbėti valstybę nuo itin skaudžių pasekmių, kilus pasaulinei krizei. Gelbėjomės nuo visiškos finansų griūties. Ir Vyriausybei pavyko. Visi sprendimai buvo politiniai, gal buvo geresnių, gal dar blogesnių, bet išeitį rado. Daug pažadų Vyriausybei reikėjo tuo metu atsisakyti, daug smūgių prisiimti.

Suprantu, kad ne vienam iš mūsų buvo skaudu, ir mano šeimai tai atsiliepė, bet valstiečiai dabar visas žmonių asmenines nuoskaudas bando suversti A. Kubiliui ir I. Šimonytei. Gal tada R. Karbauskis galėtų ištirti, o kodėl prieš tai buvusi Gedimino Kirkilo Vyriausybė nesukaupė atsargų ir valstybės iždą paliko tuščią? Bet valstiečiai to netirs, nes G. Kirkilas šiuo metu yra jų bičiulis, priklauso daugumai, vadinasi, dėl nieko nekaltas.

Esu nepartinis, todėl stengiuosi vertinti objektyviai, matau daug demagogijos, prikurta Seime įvairiausių komisijų, kurios nežinia ką veikia, o darbui dirbti laiko nebelieka.

Štai dabar Petras Gražulis, kuris visuomet remia R. Karbauskį ir nuolat prašosi į jo frakciją, įregistravo pasiūlymą uždrausti TS-LKD partiją. Ir svarstysime Seime, gaišime laiką, pyksimės, o koks rezultatas? Neabejoju, kad P. Gražulis pasitarė su R. Karbauskiu, vienas jis to nedarytų. Manau, kad R. Karbauskis naujais utopiniais siūlymais bando nukreipti dėmesį nuo savo problemų: trąšų verslo, žemių įsigijimo, deklaruojamo ir nedeklaruojamo užsienyje įsigyto turto.

Matome, kad valdančioji dauguma kuria naują sisteminę nomenklatūrą, kai valstiečių ministrai ir seimūnai vaikšto pas gydytojus be eilės, jei nepriima – aprėkia, ministerijose saviškius įdarbina. Ir dar sako, kad viskas gerai, nes esą jie permainas vykdo!

Prieš metus sakiau, kad R. Karbauskis dar pamurkdys visus skandaluose, dabar sakau, kad vieną dieną tai atsibos ir jo frakcijos nariams. Štai dabar frakcija, atrodo, vėl turės rinktis, ką palaikyti, ar įsižeidusį R. Karbauskį ar Seimo pirmininką V. Pranckietį, kurį tai varo lauk, tai vėl susitaiko. Todėl sakau, kad ramybės ir darbingos nuotaikos Seime nebus iki kadencijos pabaigos.

Pradžioje priėmėme gerus sprendimus dėl urėdijų, „Lietuvos geležinkelių“ alkoholio ribojimo, už kuriuos ir aš balsavau, o pastaruoju metu visos reformos yra įstrigusios. Todėl ir sakau: jeigu Seimas neįgalus priimti šaliai reikalingų sprendimų, politikai privalo šaukti naujus rinkimus. Nereikėtų tam gailėti pinigų ir laiko, nes už demokratiją reikia mokėti.

Nežinau, ar kas pasikeistų, net nežinau, ar pats likčiau toje politikoje, ar to norėčiau, bet atsinaujinimas tikrai padėtų keistis ir mums, politikams, ir pačiai visuomenei. Būtent tokias nuotaikas pajutau ir dalyvaudamas mitinge „Mes kaltinam!“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.