Prie Kauno marių suklestėjęs R. Karbauskis sulaukė STT agentų malonės

Prabangią rezidenciją parke prie Kauno marių apsitvėrusiam ir parko direkciją nemenka suma pamaloninusiam valstiečių vedliui Ramūnui Karbauskiui prielankumą parodė Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Valstiečių vedliui Ramūnui Karbauskiui prielankumą parodė Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br> Lrytas.lt koliažas
Valstiečių vedliui Ramūnui Karbauskiui prielankumą parodė Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br> Lrytas.lt koliažas
 Agrokoncernas į parko direkcijos sąskaitą pervedė apie 3 tūkst. eurų kaip tik tuo metu, kai buvo gautas leidimas apsitverti 13 sklypų. <br> G.Bitvinsko nuotr. 
 Agrokoncernas į parko direkcijos sąskaitą pervedė apie 3 tūkst. eurų kaip tik tuo metu, kai buvo gautas leidimas apsitverti 13 sklypų. <br> G.Bitvinsko nuotr. 
 G.Bitvinsko nuotr. 
 G.Bitvinsko nuotr. 
 R.Karbauskis žurnalistei teigė, kad jo įmonė parke ketina statyti dar ir observatoriją. 
 R.Karbauskis žurnalistei teigė, kad jo įmonė parke ketina statyti dar ir observatoriją. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 5:15 PM, atnaujinta Mar 20, 2018, 7:17 AM

STT pareigūnai šiandien nusprendė, kad neverta pradėti ikiteisminio tyrimo dėl į viešumą iškilusių faktų, susijusių su skandalingomis politiko rezidencijos statybomis Kauno marių regioniniame parke.

Po to, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ ir portalas lrytas.lt paviešino būsimos politiko rezidencijos statybų užkulisius, juos vertino STT Kauno valdyba. Jos pareigūnai nenustatė korupcinio pobūdžio nusikaltamos veikos požymių.

Tačiau duomenis apie galimus pažeidimus regioniniame parke dar renka Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus pareigūnai. Jie sprendimą, ar gins viešąjį interesą, turėtų priimti per 20 dienų.

Į Generalinę prokuratūrą dėl galimų nusikalstamų veikų du Seimo nariai kreipėsi kovo 5-ąją – po to, kai buvo paskelbtas „Lietuvos ryto“ tyrimas.

Pervedė nemenką sumą

Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, Kauno marių regioniniame parke, Jakštonių kaime, sklypus 2013 metais supirko Žemės ūkio inovacijų centras. Šios įmonės 100 procentų akcijų priklauso Agrokoncernui, kurio savininkas – R.Karbauskis.

Žemės ūkio inovacijų centras 2014 metų birželį kreipėsi į parko direkciją ir paprašė leidimo statyti tvorą aplink trylika sklypų.

Statinio projektą peržiūrėjusi parko direkcijos vadovė Nijolė Eidukaitienė jam pritarė.

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad tada į parko direkcijos sąskaitą Agrokoncernas pervedė apie 3 tūkst. eurų. Parko vadovybė net viešai dėkojo R.Karbauskiui, taip patvirtindama, kas yra tikrasis tariamos paramos davėjas.

Tada prie Meilės įlankos užvirė statybos – tvoros, kuri užtvėrė ir Burių gatvę, gyvenamojo namo su priklausiniu bei poilsio namo.

Politiko rezidencijoje buldozerininkai dirbo uoliai, tarsi pamiršę, jog tai saugoma teritorija. Už gamtai padarytą žalą buvo skirta bauda.

Rado būdą apeiti įstatymą

Būsimą R.Karbauskio rezidenciją apjuosusi tvora užtvėrė daugiau kaip 11 hektarų parko su miško žeme prie Kauno marių.

Valstybinė miškų tarnybą pirmąją baudą už Jakštonyse aptvertą miško žemę bendrovei Žemės ūkio inovacijų centras skyrė 2016 metų vasarą.

Tada politiko įmonė rado būdą, kaip apeiti Miškų įstatymą bei Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo teisės aktus.

Žemės ūkio inovacijų centras 2017 metų sausį kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą ir paprašė leidimo nelaisvėje laikyti danielius.

Tačiau šių metų pradžioje laukinių gyvūnų Jakštonyse nerado nei „Lietuvos ryto“ žurnalistė, nei aplinkosaugininkai.

„Su manimi siejama įmonė, kurios veikloje šiuo metu nedalyvauju, informavo, kad teritorijoje jau yra įrengta gyvūnams laikyti skirta įranga. Tačiau kol vyksta statybos darbai, gyvūnai teritorijoje nebuvo apgyvendinti“, – aiškino R.Karbauskis.

Nurodymas – griežtas

Kaip jau skelbė dienraštis „Lietuvos rytas“ ir portalas lrytas.lt, penki danieliai iš Mažeikių rajono į Jakštonis buvo atvežti per didžiuosius šalčius. Toje teritorijoje dar planuojamos statybos. R.Karbauskis žurnalistei teigė, kad prie Meilės įlankos ketina statyti observatoriją.

Žinia apie politiko valdose nelaisvėje laikomus laukinius gyvūnus išjudino aplinkosaugininkus, nes leidimas ten laikyti danielius panaikintas.

Kaišiadorių rajono administracija dar vasario 6-ąją atšaukė ankstesnį įsakymą, kuriuo buvo apribotas fizinių asmenų lankymasis Žemės ūkio inovacijų centro sklypuose.

O Aplinkos apsaugos agentūra vasario 26-ąją panaikino šiai bendrovei išduotą leidimą laikyti nelaisvėje danielius.

Todėl aplinkosaugininkai skubiai išsikvietė Žemės ūkio inovacijų centro atstovus ir pareikalavo paaiškinti, kaip Jakštonyse atsirado laukiniai gyvūnai. Buvo surašytas privalomasis nurodymas, kad rezidencijoje negali būti laikomi nelaisvėje laukiniai gyvūnai.

Nurodė pašalinti pažeidimus

Pažeidimus, kuriuos į viešumą išvilko „Lietuvos rytas“, patvirtino ir miškininkai: žmonių lankymasis Jakštonyse esančioje miško žemėje apribotas neteisėtai.

R.Karbauskio būsimos rezidencijos valdas prižiūrinčios įmonės vadovui už šį pažeidimą surašytas protokolas ir skirta 35 eurų bauda.

„Miško žemėje prie marių jie turi užtikrinti laisvą lankymąsi, fiziniai asmenys ten turi galėti patekti“, – paaiškino Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas.

Miškininkai nurodė pažeidimus pašalinti iki gegužės 22 dienos. Jei tai nebus padaryta, grės jau didesnė bauda.

„Lietuvos ryto“ paskelbtus skandalingus faktus tyrė ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos sudaryta speciali komisija. Ji aiškinosi, kam buvo panaudoti R.Karbauskio įmonės pervesti pinigai, tačiau pažymoje kažkodėl nurodė, kad paramą parko direkcijai suteikė ne Agrokoncernas, o Žemės ūkio inovacijų centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.