P. Urbšys apie valdančiųjų veiksmus: „Man tai – raudona linija, kurios negaliu peržengti“

Buvęs vienas dabartinės valdančiosios daugumos kūrėjų Povilas Urbšys apsisprendė – jei Seimas nepritars siūlymui tirti valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio žemių bei trąšų reikalus, jis pasitrauks iš frakcijos.

P.Urbšys (dešinėje) teigė apie savo abejones užsiminęs ir R.Karbauskiui, bet reakcijos nesulaukęs.<br>T.Bauro nuotr.
P.Urbšys (dešinėje) teigė apie savo abejones užsiminęs ir R.Karbauskiui, bet reakcijos nesulaukęs.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Mar 21, 2018, 6:57 AM, atnaujinta Mar 21, 2018, 1:22 PM

Ketvirtadienį Seime planuojamas balsavimas dėl specialiosios komisijos, kuri imtųsi aiškintis, kaip R.Karbauskiui ir su juo susijusiems asmenims pavyko užvaldyti tūkstančius hektarų žemės, dar labiau kaitina politinę atmosferą.

Nors praėjusią savaitę Seimas tokios komisijos sudarymui po pateikimo pritarė, valstiečiai ėmė trauktis – pirmadienį valstietės Agnės Širinskienės vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas pareiškė, kad komisijos nereikia.

Tokie valdančiųjų posūkiai suglumino P.Urbšį: „Man tai – raudona linija, kurios negaliu peržengti. Politika yra kompromisų menas, bet aš negaliu eiti į kompromisus su sąžine, negaliu išduoti tų savo pamatinių vertybių, kurios man gyvenime yra viskas, ką aš turiu.“

Lauks, ką pasakys kiti

Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė A.Širinskienė aiškino, kad parlamentinės komisijos nereikia, nes panašius tyrimus jau atlieka teisėsaugos ir kitos institucijos: „Valdžios atskyrimo principai kaip ir reikalautų sulaukti tų tyrimų rezultatų.“

Panašiais argumentais opozicijos užmojus gesino ir R.Karbauskis. Įtarimų dėl neskaidrios ankstesnės savo veiklos sulaukęs valstiečių vedlys abejojo, ar toks tyrimas suteiktų daugiau skaidrumo.

Politikas aiškino, kad į kai kuriuos klausimus, kurie keliami šiai komisijai, esą jau yra atsakyta. Be to, jis mano, kad kai kurie klausimai jau dabar skamba kaip kaltinimai.

Per naktį kažkas pasikeitė

P.Urbšys pritarė valstiečiams, jog komisijai formuluojami klausimai galėtų būti tobulinami taip, kad nebūtų nutaikyti tik į R.Karbauskį ar jam priklausantį Agrokoncerną, bet įžvelgė pavojų, jog jokių kompromisų nesiekiama.

„Anksčiau buvo bandoma deklaruoti, jog tokios komisijos mes nebijome ir galime nesunkiai įrodyti, kad R.Karbauskis kaltinamas nepagrįstai. Bet kažkas per naktį nutiko – dabar vėl bandoma pasukti kitu keliu.

Toks kelias gali būti labai pavojingas tiek R.Karbauskiui, tiek visai partijai.

Nes bus viena išvada: mes norime kažką nuslėpti ir užkirsti kelią parlamentinei kontrolei tose srityse, kuriose daugiausia verslo interesų turi ne kas kitas, o frakcijos vadovas ir vienas šalies politinių lyderių.

Jei slėpsimės, savo oponentams sudarysime puikią galimybę sakyti, kad mūsų frakcija yra tik Agrokoncerno padalinys“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo jau ne pirmą kartą atvirai R.Karbauskį kritikuojantis ir todėl į šalį nustumtas P.Urbšys.

Dvejopi standartai trikdo

Antrą kadenciją Seime dirbantis P.Urbšys mano, jog tokios komisijos sudarymui būtina pritarti ir todėl, kad nekiltų abejonių dėl jau atliktų ar būsimų parlamentinių tyrimų.

Politikas priminė, kad iš Seimo pasitraukęs Mindaugas Bastys dėl jam mestų kaltinimų irgi buvo kreipęsis į prokuratūrą, bet tai nesutrukdė tirti jo veiklą Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Anot parlamentaro, dvejopi standartai taikomi ir kalbant apie Artūro Skardžiaus apkaltą: „Šiuo atveju mes tarsi aiškiname, jog specialios apkaltos komisijos reikia, kad A.Skardžius turėtų galimybę apsiginti.

Tokia galimybė sudarius komisiją atsirastų ir R.Karbauskiui. Priešingu atveju žmonės negalės įsitikinti, ar jis nori ir turi ką slėpti, ar yra skaidrus, kaip tvirtina. Neišsklaidęs šių abejonių jis ir kenkia sau, ir meta dėmę visai frakcijai.“

Atėjo laikas apsispręsti

Negana to, P.Urbšys yra įsitikinęs, kad parlamentinis tyrimas valstiečiams ir jų lyderiui galėtų būti netgi naudingas: „Vien todėl, kad R.Karbauskiui galimai palankūs sprendimai, leidę žemės įsigyti didesniam su juo susijusių asmenų ratui, buvo priimami ankstesnių Seimų, kai juose dominavo arba konservatoriai, arba socialdemokratai.“

Anot P.Urbšio, ant R.Karbauskio galvos dėl trąšų verslo užslinkę įtarimai irgi yra ankstesnių valdžių blogų arba nepadarytų sprendimų pasekmė.

Politikas mano, kad dabar, turėdami daugumą parlamente, valstiečiai tas klaidas turėtų ištaisyti: „Situacija trąšų rinkoje tokia – devynios auklės, o vaikas be galvos.

Bet, užuot taisę klaidas, mes prisiimame už jas atsakomybę ir blokuojame bet kokias iniciatyvas tą rinką padaryti skaidresnę.“

Valstiečių frakcijos narys taip pat apgailestavo, kad valdantieji tolsta nuo ankstesnių pažadų išspręsti įsisenėjusias problemas: „Nesudarydami komisijos mes pasakome, kad verslo interesai yra aukščiau nei mūsų deklaruojamos vertybės. Norėdami apsaugoti R.Karbauskį ir jo verslą mes sau prisiimame per didelę atsakomybę.

Kai žmogus į politiką ateina iš verslo, anksčiau ar vėliau neišvengiamai tampa taikiniu. Tokiu atveju politikas turi dvi išeitis: arba pats išsklaido kilusias abejones, arba bando užkirsti kelią aiškintis kitiems.

Atrodo, kad einama pastaruoju keliu. Aš juo eiti nenoriu ir, jei bus užkirsta galimybė sudaryti komisiją, turėsiu sau iškelti klausimą: ką aš veikiu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje?“

Valstiečių sąraše į Seimą kandidatavęs, bet kaip nepriklausomas kandidatas į jį išrinktas P.Urbšys „Lietuvos rytui“ teigė, kad apie jį draskančius vidinius prieštaravimus užsiminė ir R.Karbauskiui, bet reakcijos nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.