Prezidentė: ES siunčia bendrą žinutę Rusijai – mes žinome, kad jūs čia esate

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė, kad praktiškai nebėra abejonių, jog cheminį išpuolį Jungtinėje Karalystėje organizavo Rusija. Todėl, anot jos, ateinančią savaitę Europos Sąjungos (ES) šalys nutars dėl bendro atsako Maskvai.

Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Benas Brunalas (ELTA)

2018-03-23 11:32

Šalies Prezidentė žurnalistams Briuselyje sakė, kad jau yra susitarta dėl teksto, kuriame labai griežtai pasmerktas Rusijos išpuolis.

Pasak D. Grybauskaitės, visos šalys įvertina tiesioginį išpuolio ryšį su Rusija.

„Kito pasirinkimo tiesiog nėra“, – pabrėžė Prezidentė. Anot jos, kad informacija, kurią suteikė Jungtinės Karalystės premjerė Theresa Mei ir kitos institucijos tiesiog nuvedė link Rusijos. D. Grybauskaitė tai traktavo kaip pagrindinę priežastį, kodėl ES lyderių nuomonė Rusijos atžvilgiu tapo griežtesnė.

D. Grybauskaitė užsiminė apie priemones, kurių imsis ES reaguodama į Rusijos veiksmus. Anot Prezidentės, bendra priemonė bus atšaukti ES ambasadorių Rusijoje. Ir, pabrėžė D. Grybauskaitė, valstybės įsipareigojo taikyti nacionalines priemones.

„Visos šalys įsipareigojo taikyti nacionalines priemones. Dabar vyksta tam tikra koordinacija ir, manau, kad kitos savaitės netgi pradžioje koordinuotas veiksmas tikrai įvyks“, – situaciją komentavo D. Grybauskaitė, pridėdama, kad koordinuoti valstybių veiksmai turėtų apimti Rusijos žvalgybos tinklo narių Europos šalyse išsiuntimą.

„Visiškai aišku, kad toks tinklas yra ir jis veikia agresyviai, ir mes tuo pasakysime, kad mes žinome, kad jūs čia esate, žinome, kas jūs, žinome, ką darote, todėl jus ir išsiūsime“, – pasakojo D. Grybauskaitė.

Buvęs dvigubas šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Jungtinėje Karalystėje buvo apnuodyti kovo pradžioje.

Jungtinės Karalystės iš šalies išsiuntė 23 rusų diplomatus su šeimomis. Maskva atsakė analogišku veiksmu.

Per Europos Tarybos susitikimą kovo 22-23 dienomis Briuselyje Europos Sąjungos valstybių vadovai aptaria bendrą Europos atsaką dėl Rusijos išpuolio, kuomet sąmoningai apeinant tarptautinius susitarimus buvo panaudotos karinio pobūdžio nervus paralyžiuojančios medžiagos.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Th. May siekia vieningo Europos Sąjungos lyderių pasmerkimo Maskvai dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo.

Po kilusio skandalo Lietuva taip pat svarsto išplėsti nacionalinį Magnitskio sąrašą. Jame šiuo metu yra 49 Rusijos piliečiai, kuriems dėl korupcijos, žmogaus teisių pažeidimų uždrausta atvykti į Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.