Seimo valdantieji gerai išstudijavo Viktoro Uspaskicho pramintą kelią

Melagiai melavo, per tiltą važiavo, tiltelis įlūžo, melagiai įgriuvo. Kaip ir dabartinis Seimas. Prie jo mitinguojančiai liaudžiai ir valdantieji, ir opozicija žadėjo, kad daugiau slapto balsavimo dėl apkaltos nebus, o reikalavimas surengti pirmalaikius rinkimus bus deramai apsvarstytas.

V.Uspaskichas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rasa Juknevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Juknevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andriejus Stančikas<br>T.Bauro nuotr.
Andriejus Stančikas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos ryto“ televizija

2018-03-26 17:16

Seimo pirmininkas nuo tribūnos ranką prie krūtinės pridėjęs apgailestavo, kad jam gėda dėl tokio Seimo.

Valdančiosios partijos vadovas Ramūnas Karbauskis tautai sakė pirmalaikių rinkimų nebijantis, nes surinktų daugiau balsų, nei turi dabar.

Liaudis išsiskirstė, pažadai ištirpo. Kai reikėjo balsuoti už tai, kad balsavimas dėl apkaltos nuo šiol būtų viešas, pusė parlamentarų Seimo salėje nepasirodė. Net ir opozicijoje esantys konservatoriai. Vadinasi, jeigu Artūrui Skardžiui bus rengiama apkalta, balsavimas vėl bus slaptas.

Pirmalaikių rinkimų idėja taip pat išmesta į šiukšlių dėžę. Visų pažadų Seimas išsižadėti per savaitę nespėjo, bet opozicijos atstovai neabejoja, kad kitą savaitę tai padarys. Kas ką ir apie ką melavo?

Po mitingo Seime buvo svarstomas opozicijos ir mitinguotojų reikalavimas svarstyti klausimą dėl pirmalaikių rinkimų. Bet idėją Seimas atmetė vos pateiktą.

Komisijos dėl R.Karbauskio veiklos ir galbūt naudojimosi įstatymo spragomis plečiant žemių valdas Seime irgi nebus. Seimo Kaimo reikalų komitetas tirs žemės ūkio politiką.

„Juk Agrokoncernas atsirado ne vakar, yra kitų įmonių. Reikia tirti plačiai, aš netikiu, kad Agrokoncernui konservatoriai sudarė ypatingas įstatymo spragas, kad jis galėtų atsirasti. Tikrai ne jam buvo kuriamos“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” teigė Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andrejus Stančikas.

Jeigu nebus sudaryta komisija dėl žemės ūkyje klestėjusios neskaidrios veiklos, valstiečių frakcijos narys Povilas Urbšys žadėjo palikti Seimo valstiečių gretas.

„Yra skaidrumo reikalavimas valstybės įstaigose, LRT. O kai priartėjame prie žemės ūkio reikalų, kur susilieja su Agrokoncernu, tada sakome stop, yra valstybinės institucijos, jos pirma turi pabaksnoti pirštu ir tada žiūrėsime, ką daryti. Tai akivaizdūs dvigubi standartai. Manęs tai netenkina, tai esminė klaida. Aš sieku ne skaldyti, bet tai gali būti galimybė mūsų oponentams įvardinti Agrokoncerno padaliniu“, – teigė P.Urbšys.

 

Seimo opozicija dar bandė purkštauti, kodėl valdantieji nesilaiko duoto pažado ir be svarstymo atmetė siūlymą rengti pirmalaikius rinkimus, tačiau valdantieji paaiškino, kad tai darė anaiptol ne iš baimės per rinkimus būti nušluoti. Opozicija sako, kad tokį valdančiųjų ėjimą buvo galima numatyti iš anksto.

„Mano argumentas, kad R.Karbauskis žongliruodamas įtrauks į savo žaidimus, opozicija nieko nelaimės ir bus apvalus riestainis. Vėliau visuomenei bus pasakyta, kad ir opozicija balsavo, aptarinėjo visus klausimus. Opozicija panaudota kaip nosinaitė nuvalyti nuo valdančiosios daugumos stalo. Išankstinių rinkimų klausimo net po pateikimo nepatvirtino, atmetė į šiukšliadėžę“, – teigė Seimo mišrios frakcijos seniūnas Bronislovas Matelis.

R.Karbauskis savo ruožtu tikina, kad išankstiniai parlamento rinkimai buvo senas konservatorių planas.

„Iš tikrųjų pakankamai juokingas uraganas, vertė šypsotis ir juoktis. Jokių argumentų apart kaltinimų, kvailų pasisakymų, kabinėjimųsi prie žodžių. Tokios demagogijos ir arogancijos nesu matęs. G.Landsbergis – arogancijos viršūnė. Žmonės Seime suprato, kad žmogus, kuris siekia valdžios iš karto po praėjusių rinkimų, kurie pralaimėti, padarys viską, kad svajonę įgyvendintų. Bet Seimas balsuodamas parodė, kad didelis konservatorių noras nebus įgyvendintas“, – teigė R.Karbauskis.

Atrodo, Seimo valdantieji gerai išstudijavę Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho pramintą kelią. Rinkėjai, sako, nuolat maitinami melu ir tuščiomis viltimis, galiausiai pripranta ir reitingams politikų darbeliai nebeatsiliepia.

„R.Karbauskis kažkada buvo labai populiarus žmogus, po to populiarumas nukrito. Jis turi ištikimų palaikančiųjų, bet reitingai taip ir sustojo. Kažkada taip buvo su Darbo partija. Milijoninės sumos, žmonės prie to įprato ir nebeturėjo poveikio. R.Karbauskis turi žemą reitingą ir jis pastoviai žemas, bet partijoje Saulius Skvernelis yra su aukštu reitingu. Politiniai centrai funkcionuoja savarankiškai“, – teigė sociologas Vladas Gaidys.

O kai reitingams nebėra kur kristi, opozicijos atstovai spėja: Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė, galbūt dangsčiusi tyrimą dėl R.Karbauskio, bus viešai išteisinta ir pateisinta.

„Jeigu valdančioji dauguma norėtų parodyti, kad nori pirmininkę keisti, ją pasikviestų ir pasakytų, kad nepasitiki ir prašo atsistatydinti. Klausimą galima būtų išspręsti per 1 valandą. Bet jie šiuo keliu neina, tęsia žaidimus, viską pateikinės posėdyje. Rezultatas gausis blogesnis, bus paprastas balsavimas, valdančioji dauguma pasitikėjimą atmes ir patvirtins, kad VRK vadovė ir komisija dirba sąžiningai, nieko neklastojo, visus skundus tyrė tinkamai. L.Matjošaitytę numazgos švariai ir mes turėsime švarią pirmininkę, ją legalizuosime kaip sąžiningai dirbančią darbuotoją“, – teigė B.Matelis.

Seimo laukia ir dar vienas išbandymas – A.Skardžius. Jam pradėta apkaltos procedūra.

„Seimo nario A.Skardžiaus veiksmai patvirtina jo tiesioginį suinteresuotumą elektros gamybos reguliavimu. Būtent dėl šių priežasčių komisija tirdama aiškiai identifikuoja, kad Seimo narys A.Skardžius nuolat buvo susijęs su vėjo ir saulės energetikos verslu bei galimai atstovavo jų interesus“, – aiškino Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Jam pritarė ir konservatorė Rasa Juknevičienė.

„Žiūrint į A.Skardžiaus veiklos visumą, jis žalingesnis už 10 Basčių“, – teigė R.Juknevičienė.

Tačiau kai reikėjo balsuoti dėl siūlymo, kad dėl apkaltos Seime būtų balsuojama ne slapčia, o viešai, R.Juknevičienė ir dar 18 konservatorių Seimo salėje tiesiog nepasirodė. Salėje buvo tik pusė viso parlamento, siūlymas atmestas. Tuo tarpu A.Skardžius demonstruoja, kad apkaltos nebebijo.

Išvadas dėl A.Skardžiaus komisija įpareigota pateikti visuomenei nepalankiu metu.

„Išvados apie A.Skardžių bus pateiktos iki birželio 1d., kuomet žmonės atostogauja. Valdantieji tikisi, kad tokiu metu niekas nesusirinks į mitingą“, – teigė B.Matelis.

Bet ką apie mitinguotojus mano valdančiųjų atstovai? Seimo narė Levutė Staniuvienė socialiniuose tinkluose prabilo eilėmis ir sukėlė visuomenės pasipiktinimą. Mitingo dalyviai išvadinti aklais, kurčiais, „pūkuotais teletabiais“ ir „feisbuko runkeliais“. Žiniasklaidos priemonės išvadinamos „žurnalistiniu kekšynu“.

Kilus pasipiktinimo bangai valstietė eilėraštį apie mitinguotojus iš savo paskyros pašalino ir sakė už įžeidimą atsiprašanti.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.