Skilusiems socialdemokratams siūlo pasikalbėti su Algirdu Butkevičiumi

Socialdemokratų darbo partijai nuo šeštadienio jau turint oficialų politinį kūną, klausimų apie šios partijos ateitį kyla tik dar daugiau. Tarp dviejų socialdemokratų partijų lyderių – Gedimino Kirkilo ir Gintauto Palucko verda žodžių mūšis, o politologai vieningai sutaria, kad rinkėjui išsirinkti tarp dviejų kairiajai politikai atstovaujančių partijų bus tik sunkiau.

Dvi socialdemokratų partijos rinkėjui gyvenimo tikrai nepalengvins. <br> J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr. 
Dvi socialdemokratų partijos rinkėjui gyvenimo tikrai nepalengvins. <br> J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr. 
Dvi socialdemokratų partijos rinkėjui gyvenimo tikrai nepalengvins. <br> D.Umbraso nuotr. 
Dvi socialdemokratų partijos rinkėjui gyvenimo tikrai nepalengvins. <br> D.Umbraso nuotr. 
Dvi socialdemokratų partijos rinkėjui gyvenimo tikrai nepalengvins. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dvi socialdemokratų partijos rinkėjui gyvenimo tikrai nepalengvins. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 26, 2018, 6:56 PM, atnaujinta Mar 26, 2018, 10:02 PM

Gudrus politinis triukas?

Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius sutinka, kad ką tik susikūrusiai partijai skaldyti ir taip gana susilpnėjusį socialdemokratų rinkėją nėra protinga. O pasimetimas tarp bene identiškai pavadintų partijų taip pat yra galimas.

„Kartais susidaro įspūdis, kad šita „dinozaurų“ partija vos ne sąmoningai tai ir daro – siekia, kad rinkėjas susipainiotų. Tas partijos ir elektorato skaldymas atrodo savižudiškas. Ir beveik sąmoningai klaidinami rinkėjai ir dėl partijos santrumpos – tai yra LDDP ir LSDP darinys.

Be to, ši nauja partija susikuria gana liūdnomis sąlygomis, kai surenkamos kitų partijų nuograužos. “, – kritikavo politologas.

Politologas prisiminė, jo teigimu, nelabai garbingą rinkimų triuką, kai keliamas nežinomas kandidatas, bet su visiems gerai žinoma pavarde.

„Partijoje yra tokių figūrų kaip Živilė Pinskuvienė, derinyje su ganėtinai išsikvėpusia senąja socialdemokratų gvardija. Vaizdelis tikrai nekoks“, – teigė V.Valentinavičius.

Jo manymu, socialdemokratų rinkėjas turėtų būti kaip reikiant sutrikęs: „Ilgesnėje perspektyvoje ši partija ateities neturi“.

Premjeras Saulius Skvernelis šeštadienį steigiamajame Socialdemokratų darbo partijos suvažiavime kritikavo „bebrų“ pravardę. V.Valentinavičius tai vertino kaip nemalonią būtinybę.

„Jam teko ne itin maloni pareiga apginti savo koalicijos partnerius. Tai tikrai atrodė keistai ir sunkiai dera su valstiečių politika siekiant apsivalyti“, – sakė V.Valentinavičius priminęs, kad tarp šių premjero ginamų „bebrų“ yra ir apkaltos laukiantis Artūras Skardžius.

„Manau, kad perspektyvoje G.Palucko socialdemokratai gali turėti rimtesnių galimybių įkvėpti kairįjį elektoratą Lietuvoje, bet jiems reikėtų geriau prisistatyti. Bet jei ir toliau laikysis taip pasyviai, „ūsuotieji bebrai“ vieną ar kitą procentą balsų gali nugnybti“, – prognozavo politologas.

Pykčių dar bus

Politologas Lauras Bielinis sutinka, kad rinkėją blaškys ne tik dvi kairiosios partijos, bet ir itin panašūs partijų pavadinimai.

„Du panašūs pavadinimai ir dvi faktiškai vienodos politinės ideologijos rinkėją savotiškai išblaškys. Per rinkimus nereikės labai stebėtis, kad tiek viena, tiek kita socialdemokratų partija surinks mažiau balsų“, – sakė jis.

L.Bielinis nenorėjo prognozuoti, kur galėtų nubyrėti už socialdemokratus nebenorinčių balsuoti rinkėjų balsai: „Šiandien mes tikrai nieko negalime pasakyti apie rinkėjų požiūrį į šias dvi partijas. Galėsime tai pamatyti tik tada, kai jos ims realiai agituoti ir veikti rinkėjų atžvilgiu. Nes šiandien abi partijos tiesiog sprendžia savo vidaus problemas ir nebūtų teisinga kalbėti apie jų įtaką rinkėjams“.

Jis taip pat prognozavo, kad dviejų socialdemokratų partijų lyderių dvikova ateityje tik aštrės.

„G.Paluckas supranta, kad ši partija sieks užimti tą pačią nišą. Kova vyks, dėl tos priežasties kalbėjimas bus gana agresyvus. Ir konfrontacijos dar bus tikrai daug“, – ateities politinius judesius prognozavo L.Bielinis.

Jis teigė, kad šis konfliktas iš tiesų neparankus nei partijoms, nei pačiai politinei sistemai.

„Dėl to vertėtų pasitikėti tomis kalbomis ir tais politikais, kurie siekia surasti bendrą vardiklį ir grąžinti šių partijų vienybę“, – sakė L.Bielinis.

Politologas siūlė abiejų partijų politikams pasikalbėti su į naują Socialdemokratų darbo partiją nestojusiu buvusiu premjeru Algirdu Butkevičiumi, kuris partijas norėjo vienyti: „Nesakau, kad tokia galimybė yra, bet tai būtų protinga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.