Neįgaliojo pinigai supančiojo Šiaulių socialdemokrates

Šią bylą būtina nagrinėti viešai, nes tai taps skaidrumo garantu. Tokį reikalavimą Šiaulių apygardos teismui pateikė kartu su dviem buvusiomis pacientėmis į teisiamųjų suolą sėdusi gydytoja oftalmologė 58 metų Danutė Milkintienė.

(iš kairės) R.Jankauskienė neįgali buvo dešimtmetį, E.Ruzgienė dvejus metus, o tam pasitarnavo gydytojos D.Milkintienės išrašyti dokumentai.<br>G.Šiupario nuotr.
(iš kairės) R.Jankauskienė neįgali buvo dešimtmetį, E.Ruzgienė dvejus metus, o tam pasitarnavo gydytojos D.Milkintienės išrašyti dokumentai.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Jankauskienė nesijaučia kalta.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Jankauskienė nesijaučia kalta.<br>G.Šiupario nuotr.
E.Ruzgienė į tesiamųjų suolą sėdo įkandin motinos - už tą patį nusikaltimą nuteistos V.Račienės.<br>G.Šiupario nuotr.
E.Ruzgienė į tesiamųjų suolą sėdo įkandin motinos - už tą patį nusikaltimą nuteistos V.Račienės.<br>G.Šiupario nuotr.
Gydytojos licenciją praradusi D.Milkintienė demonstratyviai atsisėdo ne prie buvusių pacienčių.<br>G.Šiupario nuotr.
Gydytojos licenciją praradusi D.Milkintienė demonstratyviai atsisėdo ne prie buvusių pacienčių.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 4:19 PM, atnaujinta Mar 27, 2018, 5:41 PM

Tuo metu už apsimestinį aklumą teisiamos šiaulietės socialdemokratės 33 metų Eglė Ruzgienė ir 47 metų Rita Jankauskienė reikalavo uždarų teismo posėdžių.

Tai buvo motyvuojama teise į privatų gyvenimą, juolab kad neviešų teismo posėdžių buvo išsireikalavusi tokioje pačioje byloje anksčiau nuteista E.Ruzgienės motina 53 metų Virginija Račienė.

Bylą nagrinėjantis teisėjas Vidmantas Mylė nusprendė, kad visuomenę atriboti nuo vykstančio teismo proceso nėra būtinybės, todėl prašymą atmetė.

Pinigai tekėjo upeliu

Šiaulietės E.Ruzgienė ir R.Jankauskienė teisiamos dėl to paties nusikaltimo. Socialdemokratės kaltinamos dėl apsimetinėjimo sunkiomis regos ligonėmis. Tariama liga abiem buvo tapusi sotaus gyvenimo šaltiniu.

Globos įstaigoje socialine darbuotoja dirbanti buvusi Šiaulių miesto tarybos narė R.Jankauskienė pinigus rieškučiomis sėmė net dešimtmetį. Pirmąsyk neįgalia ji buvo pripažista dar 2007 m., o iki 2017 m. spalio spėjo susižerti daugiau kaip 18,3 tūkstančio eurų. Iš pradžių šiai šiaulietei buvo nustatytas 40 proc. darbingumas, o po to jis sumenko dar labiau – iki 30 proc.

Moters ir vaiko klinikoje slaugytoja dirbusiai E.Ruzgienei neįgaliosios statusas turtus nešė tik dvejus metus – medikė spėjo pralobti daugiau kaip 6,2 tūkstančio eurų.

Mat kilo skandalas dėl jos motinos, todėl vos 30 proc. darbinga ligoninės darbuotoja pakartotinai į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą (NDNT) nebesikreipė.

Aklam padėjo neregės

Ir E.Ruzgienei, ir R.Jankauskienei, ir jau nuteistai V.Račienei pažymas dėl sunkių lėtinių ligų surašė ta pati gydytoja oftalmologė D.Milkintienė.

Šie dokumentai tapo pagrindu kreiptis į NDNT ir gauti išmokas dėl apnikusios negalios. Pacienčių  asmens sveikatos kortelėse buvo surašytos ligos, kurių neįmanoma išgydyti nei vaistais, nei operacijomis.

Šią sukčiavimo schemą atskleidė „Lietuvos ryto“ žurnalisto tyrimas. Pirmoji įkliuvo Seimo naro Edvardo Žakario padėjėja dirbanti Šiaulių miesto tarybos narė V.Račienė. Pastaroji buvo pripažinta kone visiškai akla, bet vežiojo asmeniniu automobiliu neregį parlamentarą pas rinkėjus.

Po to buvo surinkta dviprasmiškų faktų apie šiam parlamentarui irgi oficialiai talkinusias E.Ruzgienę ir R.Jankauskienę.

Dokumentuose akla, o darbe - sveika

Pirmajame teismo posėdyje prokuroras perskaitė kaltinamąjį aktą, o po to prasidėjo liudytojų apklausa.

Pirmosios liudijo R.Jankauskienės bendradarbės iš Šiaulių miesto savivaldybės globos namų. Penkios liudininkės sakė, kad nė viena neįtarė apie socialinei darbuotojai nustatytą sunkią ligą, nepastebėjo, kad regėjimo sutrikimai būtų trukdę dirbti.

Apie R.Jankauskienės bėdas bendradarbės sužinojo iš „Lietuvos ryto“ paskelbto tyrimo. Iki tol globos įstaigos darbuotojos ne kartą matė bendradarbę dirbančią kompiuteriu, pildančią dokumentus, padedant spalvinti, karpyti.

Viena liudytoja patvirtino, kad per pietų pertraukas R.Jankauskienė nevengdavo panaršyti socialiniuose tinkluose. Tam naudojo ir kompiuterį, ir išmanųjį telefoną.

Šioje globos įstaigoje R.Jankauskienės pareiga padėti globotiniams susimokėti mokesčius, palydėti pas gydytoją, susitvarkyti dokumentus, apsipirkti.  

Pasigedo daugiau teisiamųjų

Po teismo posėdžio pratrūko gydytojos licenciją ir darbą praradusi D.Milkintienė. Ji pasipiktino, kad teisiamųjų suole nėra nė vieno NDNT komisijos nario, nors būtent jie savo sprendimu patvirtindavo negalią ir jos dydį.

„Mano sprendimai buvo taisyti, dokumentai klastoti, bet niekam tai nerūpi. Tikiuosi, kad į tai pagaliau bus atkreiptas dėmesys, – širdgėlą liejo teisiamoji. – Čia nėra ir Kauno medikės, kuri savo tyrimais buvo patvirtinusi mano surašytas diagnozes.“  

Lietuvos apeliacinis teismas pernai D.Milkintienę ir V.Račienę nubaudė vienoda – 3 metų ir 6 mėnesių lygtine bausme. Be to, įpareigojo abi solidariai atlyginti beveik 17 tūkstančių eurų žalą.

D.Milkintienė piktinosi, kad pinigai už negalią plaukė į V.Račienės sąskaitą, o žalą atlyginti teks jai: „V.Račienė turto neturi, todėl areštavo mano butą ir iš manęs išieškos pinigus. Liksiu be namų, o po to galėsiu per teismus išsiieškoti pinigus iš kitos nuteistosios.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.