V. Uspaskichas: „Pinskų šeima visą laiką darydavo gėdą Darbo partijai“

Iš aktyvios politikos prieš kurį laiką nusprendęs pasitraukti Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas grįžta. Europos parlamente dirbantis V.Uspaskichas nori atgaivinti 2016 m. Seimo rinkimuose 5 proc. barjero neperlipusią partiją, iš kurios jau kurį laiką bėga jos nariai. V.Uspaskichas įsitikinęs, kad jam stojus prie partijos vairo ne tik į partiją pradės grįžti žmonės, bet ir rinkėjai parodys didelį pasitikėjimą.

„Kai atėjo Ž.Pinskuvienė, pasitraukė labai daug žmonių. Nenorėjo su ja dirbti“, - sakė V.Uspaskichas.<br> Lrytas.lt koliažas
„Kai atėjo Ž.Pinskuvienė, pasitraukė labai daug žmonių. Nenorėjo su ja dirbti“, - sakė V.Uspaskichas.<br> Lrytas.lt koliažas
Viktoras Uspaskichas<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Uspaskichas<br>T.Bauro nuotr.
 Ž. ir J. Pinskai<br> T.Bauro nuotr.
 Ž. ir J. Pinskai<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 7:26 PM, atnaujinta Mar 28, 2018, 9:52 AM

„Aš turiu savo rinkėją. Su mano grįžimu pradės grįžti žmonės“, – įsitikinęs V.Uspaskichas.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir V.Uspaskich pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Lietuvos socialdemokratų darbo partijos steigiamasis suvažiavimas įvyko šeštadienį, dalis jos steigėjų – buvę aukšti Darbo partijos nariai. Ką jūs manote apie šią naują politinę jėgą?

– Palinkėčiau jai sėkmės. Kiekviena politinė organizacija, kuri kuriasi, turbūt deklaruos, ką darys. Kol kas deklaracijos, programos nematėme, tai sunku pasakyti. Pavadinimas toks jau buvo anksčiau.

– Nesijaučiate apvogtas visomis prasmėmis – pavadinimo, buvusių bendražygių?

– Ne. Žmonės turi teisę eiti ten, kur nori. Gal pasikeitė mano filosofija, aš nepiktas. Vienintelis dalykas, galima išeiti gražiai. Visų pirma reikia ateiti, padėti pažymėjimą, kurį turėjai, pastatyti „bonką“ – aš negeriu, bet partiečiams.

Paspausim ranką, įteiksim gėles, viskas tvarkoje. Kiekvienas žmogus turi pasirinkimą. Aišku, ne visi išėjo gražiai. Kai kurie paskambino, kai kurie už nugaros visa tai darė, apgaudinėjant partijos narius. Dabar grįžta iš tos partijos nemažai. Šioje vietoje kvapas nelabai geras.

– Kas ką apgaudinėjo?

– Aš vakar buvau Molėtuose, tai molėtiškiai suprato, kad Darbo partija jungiasi su naujuoju junginiu. Buvo surinkti pareiškimai ir nuvedė kaip avinus visus.

– O kas jiems pasakė, kad jungiasi?

– Nenoriu pavardėmis lįsti. Pavyzdžiui, nuvažiavau į susirinkimą Biržuose, iš karto grįžo 7 žmonės. Sako, per apgavystę surinko parašus, mes nenorim eiti į tą partiją. Visokių dalykų yra. Dėl skaičių kol kas anksti kalbėti, kad ten 4,5 tūkst. narių. Kai aš jau nebuvau partijos pirmininku, buvo susijungimas su Gedimino Vagnoriaus partija. Ten 8-9 tūkst. sąrašą atnešė mums, bet mes jų taip ir nematėm.

– Gediminas Kirkilas sako, kad pas juos atėjo apie tūkstantis darbiečių.

– Nuo sausio mėnesio, kai pradėjo aktyviai kurti naują partiją, apie 200 narių padavė pareiškimus išeiti. Dabar grįžta labai daug.

– Jūs sakote, kad naujasis partijos pirmininkas meluoja?

– Aš nesuprantu, iš kur. Gi yra Teisingumo ministerija, ji viską registruoja ir matosi, kiek išeina elektroninėje erdvėje.

– Teisingumo ministerijos duomenimis, Darbo partijos narių nuo pernai spalio iki šių metų kovo sumažėjo pusantro tūkstančio.

– Sumažėjo daugiau, nes mes dabar visus 8 tūkst., kurie buvo sąrašiniai iš G.Vagnoriaus, šalinam. Mes niekada jų nematėm. Dabar gryninasi darbiečiai – tie, kurie kūrė Darbo partiją, jie ir lieka.

– Branduolys, kuris buvo jūsų dešinioji ranka – Vydas Gedvilas, Kęstutis Daukšys, Dangutė Mikutienė – pasitraukė. Taip pat Živilė Pinskuvienė su Jonu Pinskumi, jie yra perėję į naują partiją.

– Kai atėjo Ž.Pinskuvienė, pasitraukė labai daug žmonių. Nenorėjo su ja dirbti.

– Manote, tai dėl Ž.Pinskuvienės? Ž.Pinskuvienė sako, kad jums grįžus į partiją su atsivėrusiomis čakromis daug darbščių, aktyvių partiečių nusprendė, kad šioje partijoje jiems ne vieta.

– Reikia pažiūrėti, kada išėjo Virginija Baltraitienė, D.Mikutienė – tie žmonės, kurie buvo nuo pat pradžios. Jie išėjo todėl, kad atėjo Ž.Pinskuvienė. Bet irgi jos reikalas, aš nesureikšminu šitų dalykų. Bet dabar grįžta – aš atvažiuoju ir grįžta. Kaune ir Vilniuje grįžo apie 30 žmonių. Man apsilankius grįžo tie, kurie išėjo tada, kai atėjo Ž.Pinskuvienė.

 

– Jums apsilankius Kaune iš kai kurių kolegų skambėjo tokios replikos: jis neprognozuojamas. Jūs tai priimate kaip komplimentą ar priekaištą?

– Aš tokių dalykų negirdėjau. Žurnalistai mane filmavo ir aš negirdėjau tokių dalykų, ir kameroje to nebuvo. Tai nėra nufilmuota. Žurnalistė pakomentavo, lyg tai ji girdėjo. Reikėjo įrašyti į kamerą. Aš netikiu tais žurnalistais, kurie taip pasakė.

– Pone Uspaskich, ar visi jums viską į akis turėtų sakyti? Faktas, kad yra kalbų jums už akių. Tikrai kažkam nepatinka jūsų filosofija.

– Viskas tvarkoje. Jūsų žurnalistai imdavo iš manęs interviu, kodėl jie manęs to nepaklausė?

– Todėl, kad ne apie jus kalba. Kažkas iš jūsų bendražygių Kaune apie jus taip pasakė. Jums tai komplimentas ar priekaištas?

– Tai ji melavo. Taip jai niekas nepasakė ir viskas.

– O jeigu taip pasakė, jūs tai priimate kaip komplimentą ar priekaištą?

– Žmonės sutiko mane plojimais. Aš tiek žmonių Kaune nemačiau, kai vadovavo V.Gedvilas. Aš visą laiką atvažiuodavau, kai jis rinkdavo visuotinį susirinkimą – 40-50 narių. Aš atvažiavau – 130. Yra skirtumas. Aš paklausiau, kodėl. Džiaugiasi, kad V.Gedvilas išėjo. Tai kaip man vertinti? Kai buvo Vydas, ateidavo 50 ir kai jis išėjo, atėjo 130. Aš džiaugiuosi, kad žmonės ateina.

– Jūs manote, kad galite reanimuoti Darbo partiją?

– Jos nereikia reanimuoti, ji gyva, tvarkinga. Aš važiuoju, visi skyriai gyvi, nėra nė vieno skyriaus, kad jis neveiktų.

– Jeigu grįžtume prie naujo politinio darinio, akivaizdu, kad yra sukurtas labai rimtas konkurentas Darbo partijai. Sutinkate? Jie save deklaruoja kaip tikrąją centro-kairės partiją, dalis jūsų partijos narių yra ten perėję. Jeigu žiūrėtume į programines vertybes ir turbūt rastume sutapimų. Rinkėjas tikrai gali susipainioti. Kam jam reikia V.Uspaskicho darbiečių, jeigu yra G.Kirkilo socialdarbiečiai?

– O kam jiems reikia G.Kirkilo, jei yra V.Uspaskich? Mes visiškai nepanašūs. Jie konkuruos tarpusavyje, dvi socialdemokratų partijos.

– Socialdemokratų rinkėjas ir Darbo partijos rinkėjas yra labai panašus.

– Ne visai. Jie konkuruos tarpusavyje, o mes turime savo rinkėją. Aš turiu savo rinkėją. Su mano grįžimu pradės grįžti žmonės.

– Jūs labai savimi pasitikite.

– Tai kuo dar pasitikėti?

– Pažiūrėkime į partijos reitingus pastaruoju laikotarpiu. Netgi jums paskelbus, kad grįžtate, vasarį pagal visuomenės nuomonių apklausą Darbo partijos reitingai nesiekė net 2 proc., kiti skaičiavimai rodė 2,7-3 proc.

– Aš dar ne partijos pirmininkas.

– Kaip jūs vienas pats sukursite ar atkursite partiją? Su kuo jūs kursite partiją? Visi žmonės, kurie buvo su jumis, išėjo.

– Kas visi? 7 žmonės išėjo. Pinskų šeima visą laiką gėdą darydavo Darbo partijai. Prezidentė kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT). Pastoviai mums reikėjo juos ginti. Dabar, ačiū Dievui, nukrito ta problema.

– Kai jie pas jus buvo ir vyko reikalai su KT, jūs nesakėt, kad buvo gėda. Kodėl jūs gynėt tuos, dėl kurių jums gėda?

– Todėl, kad mano tokia prigimtis – ginti kiekvieną savo narį.

– Kol buvo jums naudingi, tol gynėt. Kai jie jums parodė ragus, tada sakote, kad gėda.

– Kai yra partijos nariai, aš turiu ginti. Mano tokia prerogatyva. Paliko ir paliko, viskas tvarkoje. Dabar šios problemos nėra nei partijoje, nei viešojoje erdvėje. Tegu jie ten kariauja. Kas ten dar – K.Daukšys, V.Gedvilas. Aš skaičiuoju 7 žmones, jie pagrindiniai kažkada buvo. Viskas.

– Du Darbo partijos nariai į Seimą išrinkti vienmandatėse apygardose – Petras Čimbaras ir Valentinas Bukauskas, priklauso Socialdemokratų darbo frakcijai. O Petras Čimbaras dar ir išrinktas naujosios partijos pirmininko pavaduotoju.

– Tai viskas, jo nėra. Buvo 7 žmonės, kurie yra kertiniai, kurie buvo taryboje. Bet mūsų taryba susideda iš 100 žmonių.

– Bet jie yra deleguoti Darbo partijos ir su Darbo partija pakliuvo į Seimą. Ką ketinate daryti?

– P.Čimbaras jau ne Darbo partijos narys. Pagal Lietuvos politinių organizacijų įstatymą negali būti dviejų partijos nariais. Jis išstojo.

– Kada tai įvyko?

– Jie taip viską daro už nugaros, kad institucijos nesuspėja sutvarkyti visų dalykų. Jie nesugeba padaryti sąžiningai, tvarkingai, atvirai, skaidriai. Jų problema.

– Tai Darbo partija jau ne parlamentinė partija?

– V.Bukauskas yra.

– Bet jis irgi priklauso socialdarbiečių frakcijai.

– Aš galvoju per suvažiavimą, o gal anksčiau, jis turėtų pasitraukti iš ten. Jis ten neturi būti.

– O kur jis bus?

– Atstovaus Darbo partijai atskirai. Yra Mišri grupė. Bet jie ten ne kolektyvinasi.

– Ši partija ketina glaudžiai bendradarbiauti su valstiečiais per būsimus rinkimus. Kaip jūs elgsitės, nes tai yra rimtas konkurentas? Jeigu jie sustiprina jėgas keldami bendrus kandidatus tiek savivaldos rinkimuose, tiek prezidento rinkimuose, jums labai rimtai mins ant kulnų.

– Aš pritarčiau daugumai politologų, kurie kol kas nelaiko jos rimtais konkurentais. Ir aš nelaikau. Iš praktikos aš matau, kad pas mus buvo atskilėliai – „muntianininkai“, vadinosi pilietininkais, sukūrė partiją, Viktoras Muntianas buvo Seimo pirmininkas, ministras. Kur ta partija? Išvis sakydavo, kad viskas Darbo partijai, gyvuos pilietininkų partija. Kur ta pilietininkų partija?

– Darbo partijos pirmininko rinkimai vis nukeliami – jie turėjo būti sausį, po to kovą, dabar jau balandį. Kodėl taip vyksta? Suprantu, kad kažko nesurenkat?

– Dabar bus balandžio 15 d., data aiški, paskutinė. O tie, kurie nuėjo, buvo suformavę tarybą ir visa taryba palaikė, atidėdinėjo rinkimus ir žlugdė sąmoningai.

– Kas žlugdė? Tie žmonės, kurie išėjo?

– Taip.

– Jūs pats kandidatuosite ir sieksite pirmininko posto?

– Taip.

– Kodėl jūs apskritai nusprendėte grįžti į politiką? Jūs planavote įkurti asociaciją „Už vieningą ir sveiką Europą“.

– Asociacija yra įkurta, yra biuras, finansavimas, aktyvus darbas prasidėjo. Dabar, aišku, sustos. Aš nenoriu, kad asociaciją sutapatintų su politika. Ji niekada netaps politine organizacija. Ten įstojo nemažai žmonių, kai aplankydavau rajonus. Aš nenoriu, kad tai būtų sutapatinta.

Aš dabar užšaldžiau tą veiklą, grįžtu į aktyvią politiką. Noriu, kad partija po visų draskymųsi taptų parlamentine, dalyvautų valstybės valdyme. Aš to pasieksiu.

– Jūs linkęs grįžti į Darbo partiją ir bandyti kažką pakeisti, reanimuoti? Juk galima kurti kokį nors judėjimą, kitaip save pateikti.

– Reanimuoti nieko nereikia. Partija dalyvavo ir dalyvaus visuose rinkimuose. Nepraėjo 5 proc. ribos, bet gauna valstybės dotaciją, viskas tvarkoje. Tai yra veikianti partija.

– Iš kur tas noras grįžti į politiką?

– Sveika ambicija, kad ši partija, su tokia galinga struktūra, to verta. Jos nesugebėjo sužlugdyti niekas. Negalime leisti numirti.

– Koks jūsų asmeninis tikslas?

– Manęs postai nelabai domina. Mane domina, kad partija taptų parlamentine, būtų sukurta rimta komanda be visų parsidavėlių, perbėgėlių ir būtų tikri partiečiai.

– Ar jūs pats sieksite europarlamentaro posto?

– Klausimas. Jeigu bus vertas kandidatas, kuris galėtų vesti sąrašą, aš neisiu. Jeigu nebus, privalai eiti.

– Kai kam gali pasirodyti, kad ir grįžtate vien dėl to.

– Kam kas pasirodys, man neįdomu. Tegul jiems rodosi naktimis, sapnuojasi. Yra žaidimo taisyklės, turi vesti stiprus žmonės. Nestiprus neatves niekur, kaip buvo dabar, kai nebuvo manęs.

– Jūs vienas negalite to padaryti, reikia komandos. Kas bus jūsų komanda, pavaduotojai?

– Išėjo 7 žmonės. Nenoriu dabar kalbėti, ištraukinėti vieną kitą pavardę. Bet viskas – taryba, prezidiumas, pavaduotojai sudėlioti. Viskas tvarkoje.

– Ten yra Vytautas Gapšys?

– V.Gapšys ne partijos narys. Dar pažiūrėsime, su juo kalbėsime, kaip bus. Jis pats turi apsispręsti. Bet yra ir naujų žmonių, ir pažįstamų. V.Gapšys pats turi žinoti, kiek rimta pas jį ar ne.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business