A. Širinskienė: A. Skardžiaus apkaltos posėdžiai bus uždari

Specialioji Seimo komisija, tirianti, ar verta pradėti apkaltą Socialdemokratų darbo frakcijos nariui Artūrui Skardžiui, dirbs uždaruose posėdžiuose. Ji vėliau apsispręs, kokie faktai galėtų būti laikomi tinkamais įrodant, ar parlamentaras sulaužė priesaiką.    

Agnė Širinskienė<br>D.Umbraso nuotr.
Agnė Širinskienė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sniegė Balčiūnaitė (BNS)

Mar 28, 2018, 4:15 PM, atnaujinta Mar 28, 2018, 4:17 PM

Opozicijos iniciatyva sudarytos komisijos vadovė  „valstietė“ Agnė Širinskienė pranešė, kad posėdžiai bus uždari, nes tai leidžia Seimo Statutas. 

„Kiek buvo apkaltų Seime... Bent jau Basčio (Konstitucinis Teismas Mindaugą Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai jis nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju – BNS) atveju, turėjome uždarus posėdžius“, – po pirmojo posėdžio trečiadienį teigė A. Širinskienė. 

„Mes apie tai diskutuosime kitą posėdį“, – pridūrė ji.  

Komisija tarsis, kokiais faktais, nustatytais A. Skardžiau veiklą tyrusios Antikorupcijos komisijos, remtis, ieškant atsakymų į klausimą, ar A. Skardžiui inicijuoti apkaltą.

A. Skardžiui apkalta galima tik už šioje kadencijoje padarytus veiksmus, kurie leistų teigti, kad jis sulaužė priesaiką. A. Skardžius kaltinamas Seime protegavęs savo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus. 

A. Skardžius Seimo nariu yra nuo 2016 metų lapkričio 14 dienos. 

Pasak A. Širinskienės, pirmiausia komisija bendraus su institucijomis, kurios atlieka su A. Skardžiumi susijusius ikiteisminius tyrimus. 

„Tiesiog išsiaiškinant to tyrimo ribas, nes komisija negali dubliuoti teisėsaugos institucijų tyrimų“, – sakė A. Širinskienė. Jos duomenimis, kol kas tokį tyrimą atlieka tik Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

STT yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą, gavusi grupės Seimo narių kreipimąsi dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, kad A. Skardžius gauna pajamų, nuomojant žemės sklypus vėjo jėgainių verslui plėtoti, verslininkams, kurių interesus galimai gina Seime. 

Pasak komisijos vadovės, parlamentarai į posėdžius rinksis kartą per savaitę, trečiadieniais, juose galės dalyvauti ir A. Skardžius. 

„Dėl to, kad Konstitucinio Teismo doktrina mus įpareigoja sudaryti sąlygas asmeniui, kuris kaltinamas galimu Konstitucijos sulaužymu, dalyvauti procese“, – paaiškino A. Širinskienė. 

Dėl A. Skardžiaus apkaltos komisija iki birželio pateiks išvadą Seimui.

A. Skardžiui apkalta inicijuojama dėl galimo priesaikos sulaužymo, Seime proteguojant jo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus. Anksčiau opozicija liko nepatenkinta Seimo Antikorupcijos komisijos atlikto tyrimo dėl A. Skardžiausinteresų energetikoje išvadomis. 

Pasak komisijos, A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle, o Specialiųjų tyrimų tarnyba komisijai yra pareiškusi, kad parlamentaro teiktos pataisos dėl atsinaujinančių išteklių galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiuose versluose jis turėjo interesų. 

Jeigu Seimo sudaryta specialioji tyrimo komisija nuspręs, kad yra pagrindas pradėti apkaltos procesą, o Seimas nubalsuos, kad toks pagrindas yra, bus kreipiamasi į Konstitucinį Teismą (KT), ar Seimo narys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją. KT konstatavus, kad tokie pažeidimai buvo padaryti, visas parlamentas balsuoja dėl mandato panaikinimo. Parlamentaras mandato netenka, jeigu už tai balsuoja ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.  

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.