Gintautas Paluckas: „Artūras Skardžius yra saugus“

Artūras Skardžius Seimo greitu metu nepaliks. Tokia prognoze penktadienį pasidalino Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas. Nors parlamente suburta apkaltos komisija, kuri aiškinsis A.Skardžiaus galimas nuodėmes, buvusios jo partijos vedlys liūdniausios lemties neprognozuoja.

 G.Paluckas netiki, kad A.Skardžius sulauks apkaltos. <br> lrytas.lt koliažas
 G.Paluckas netiki, kad A.Skardžius sulauks apkaltos. <br> lrytas.lt koliažas
G.Landsbergis tiki, kad tarp valstiečių yra žmonių, palaikysiančių A.Skardžiaus apkaltą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis tiki, kad tarp valstiečių yra žmonių, palaikysiančių A.Skardžiaus apkaltą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2018, 3:32 PM, atnaujinta Mar 30, 2018, 3:33 PM

Kolegos pašalinti neleis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovės Agnės Širinskienės vadovaujama A.Skardžiaus apkaltos komisija darbą pradėjo šią savaitę. Tiesa, G.Paluckas nemano, kad toks tyrimas kažką duos.

„Galiu lažintis, kad nuo pono Skardžiaus galvos nė plaukelis nenukris. Ta komisija paposėdžiavus, pasamprotavus priims tokį patį sprendimą, koks buvo ir tikrai ponas Skardžius iki 2020 metų jausis Seime, kaip žuvis vandenyje“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo G.Paluckas.

Jis teigė, kad pasikartos scenarijus, kai Seimo Antikorupcijos komisija, tyrusi A.Skardžiaus veiklą, pateikė kompromisines išvadas, kurios nepasako, jog parlamentaras atliko neleistinus veiksmus.

„Pirmą kartą jis jau buvo išgelbėtas komisijos, kuri nagrinėjo jo veiklą, kai išvada buvo patvirtinta tokia labai minkšta, praktiškai niekinė, neturinti jokios galios ir po to labai atsiprašinėjo ir apgailestavo ponas Gailius (Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius – Aut.), sakydamas, kad jam rankas išsukiojo komisijos dauguma“, – sakė LSDP pirmininkas.

Anot jo, dabar valdantieji bando parodyti esą yra skaidrūs, girdi opozicijos siūlymą ir žmonių valią ir pritarė tyrimui, bet iš tikro padarys taip, kaip jiems reikia. Jis teigė, kad „socdemdarbiečiai“ nori išsaugoti A.Skardžių Seime ir to net neslepia, o naujai susiformavusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) daro didina savo įtaką koalicijos partneriams valstiečiams.

G.Paluckas kalbėjo, kad visi LSDDP frakcijos atstovai Seime stoja mūru už A.Skardžių ir kadangi būtent „socdemdarbiečiai“ užtikrina daugumą Seime, galimu Konstitucijos pažeidimu ir priesaikos sulaužymu kaltinamas politikas baigs šią kadenciją.

„Man tai nepatinka, bet aš esu realistas. Suprantu politinę kultūrą. Čia yra klausimas, kiek konsoliduotos frakcijos. Pavyzdžiui LVŽS gali sau leisti netekti vieno nario, pavyzdžiui Povilo Urbšio, bet „socdemdarbiečiai“ po vieną nevaikšto.

Jei vienas turi problemų, jį apstoja ir sako, kad turi gelbėti, nes nežinia, kada kitiems kils problemų. Čia labai stipri rišančioji jėga – išlikimo instinktas, buvimo valdžioje poreikis. Aš juos žinau, todėl šneku ramiai ir pakankamai drąsiai. Skardžius yra saugus.

Viltis deda į sąžiningus valstiečius

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tiesioginėje „Facebook“ transliacijoje kalbėjo, kad LSDDP gal ir neleist A.Skardžiaus pašalinti iš Seimo, nes jis yra jų frakcijos narys, tačiau valdančioji LVŽS frakcija gali nuspręsti kitaip.

„Aš ilgą laiką tikėjau ir tikiu, kad tarp valstiečių yra labai daug padorių žmonių. Žmonių, kurie nori skaidrios Lietuvos, skaidrios politinės sistemos ir nuo jų balsavimo priklauso ar A.Skardžius liks Seime“, – tiesioginės transliacijos metu sakė G.Landsbergis.

Be to, jis pastebėjo, kad Seimo balsavimas tėra pirmasis žingsnis. Jei parlamentas pritartų, kad A.Skardžius nusipelnė apkaltos, kitas žingsnis būtų Konstitucinio Teismo sprendimas.

Komisijos posėdžiai – uždari

A.Skardžiaus apkaltos komisijai vadovaujanti valstietė A.Širinskienė pareiškė, kad komisijos posėdžiai bus uždari. G.Paluckas tai ironiškai pavadinimo nauju skaidrumo ir demokratijos standartu. Anot jo, ši komisija kaip tik turėtų būti kiek įmanoma skaidresnė ir atviresnė.

„Aš nerandu jokio kito paaiškinimo, kaip eilinį mėginimą išgelbėti Skardžių ir turėti vieną daugumos narį. Dėl šitos priežasties ir pats komisijos darbas, veikla bus slepiama po devyniais užraktais, nebus skaidrumo. Padiskutuos, pasišnekės ir galų gale padarys taip, kaip reikia padaryti. Čia, deja, valdantieji turi tokią daugumą, kuri jiems leidžia taikyti tokius skaidrumo standartus“, – laidoje „Opozicija“ kalbėjo LSDP pirmininkas G.Paluckas.

TS-LKD lyderis taip pat itin blogai vertino sprendimą A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdžius daryti uždarus. G.Landsbergis kalbėjo, kad visuomenė yra nusipelniusi žinoti tai, kaip vyksta posėdis ir kas jame yra diskutuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.