Buvęs Karinių oro pajėgų vadas A. Navickas siekia grįžti į pareigas

Teismui pripažinus, kad buvęs Karinių oro pajėgų (KOP) vadas Audronis Navickas nuo pareigų buvo nušalintas neteisėtai, jis siekia grįžti į jas.

Audronis Navickas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Audronis Navickas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Audronis Navickas.<br>P.Mantauto nuotr.
Audronis Navickas.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 31, 2018, 12:53 PM, atnaujinta Mar 31, 2018, 12:55 PM

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) šią savaitę išnagrinėjo A.Navicko skundą dėl šio reikalavimo ir balandžio 11 dieną skelbs savo sprendimą. Jis bus galutinis ir neskundžiamas.

„Kadangi Vilniaus apygardos administracinis teismas A. Navicko skundą patenkino iš dalies: padarė, ko klientas siekė iš pradžių – panaikino Krašto apsaugos ministro įsakymą, šia dalimi jis patenkintas. Tačiau tą dalį, kuria A.Navickas nebuvo grąžintas į pareigas, jis apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. A.Navickas prašo pakeisti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo dalį ir grąžinti jį į pareigas“, – BNS sakė A.Navicko advokatė Gerda Storpirštienė.

Pernai gruodį Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad buvęs KOP vadas nuo pareigų tyrime dėl sraigtasparnių remonto buvo nušalintas neteisėtai. Teismas panaikino 2016 metų lapkričio 22 dieną priimtą krašto apsaugos ministro įsakymą dėl pulkininko nušalinimo.

Ar šis sprendimas bus paliktas galioti, paaiškės balandžio 11 dieną.

Į LVAT su skundu kreipėsi ir Krašto apsaugos ministerija – ji prašo panaikinti pirmosios instancijos teismo sprendimą ir priimti naują sprendimą – atmesti pareiškėjo skundą kaip nepagrįstą.

Ministerija mano, kad teismas netinkamai įvertino byloje esančius įrodymus, neįsigilino į bylos esmę, netinkamai nustatė reikšmingas bylos aplinkybes, todėl padarė nepagrįstas išvadas.

„Teismas neįvertino, kad pareiškėjo pasirašytos sutartys sudarė prielaidas Lietuvos valstybei nesilaikyti Europos sąjungos Tarybos 2014 m. liepos 31 d. sprendime Nr. 2014/512/BUSP „Dėl ribojamųjų priemonių atsižvelgiant į Rusijos veiksmus, kuriais destabilizuojama padėtis Ukrainoje“ numatytų sankcijų“, – atsakyme BNS teigia Krašto apsaugos ministerija.

Krašto apsaugos ministerijos nuomone, faktinis pagrindas nušalinti pareiškėją nuo pareigų buvo, nes tarnybinis patikrinimas buvo atliekamas dėl svarbių priežasčių, galinčių pakenkti tarnybos interesams, taip kaip numato Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad pareiškėjas buvo nušalintas nuo pareigų nesant tam teisinio ir faktinio pagrindo. Tokią išvadą teismas padarė todėl, kad A.Navickas skundžiamo įsakymo priėmimo metu nebuvo įtariamas nei drausmės pažeidimo padarymu, nei pripažintas įtariamuoju ar kaltinamuoju baudžiamojoje byloje ir todėl nebuvo įstatymuose numatytų pagrindų pareiškėją nušalinti nuo pareigų.

Teismas iš Krašto apsaugos ministerijos priteisė A. Navickui sumokėti 2155 eurus už advokato paslaugas teismuose.

A.Navickas po tyrimo dėl sraigtasparnių remonto buvo grąžintas į pareigas ir po to netrukus įtrauktas į kariuomenės personalo laikinąjį rezervą, o po kelių mėnesių atleistas dėl krašto apsaugos ministro ir kariuomenės vado menkinimo.

Sraigtasparnių „Mi-8“ siuntimas remontui į Rusiją 2016 metais sustabdytas paskutinėje stadijoje, jis praėjo kelių krašto apsaugos sistemos pareigūnų filtrus.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos teigimu, sraigtasparnių remontas Rusijoje būtų kirtęsis su Europos Sąjungos sprendimais dėl sankcijų Maskvai ir Lietuvos užsienio politika.

A.Navickas taip pat dar bylinėsis dėl 60 eurų turtinės (medicininių išlaidų) ir 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo. Vilniaus apygardos administracinis teismas kovo 29 dieną priėmė nagrinėti šią bylą, joje atsakovė yra Lietuvos valstybė, jai atstovauja Krašto apsaugos ministerija.

Dabar KOP vado pareigas eina Dainius Guzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.