Politologas įspėjo konservatorių oponentus – liūdnos baigties tikėtis nereikėtų

Sisteminė krizė. Tokį terminą parinko valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis tam, ką šiuo metu išgyvena Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Vienas po kito šią partiją sukrėtę įvykiai galbūt ir džiugina politinius oponentus, tačiau politologas Lauras Bielinis liūdnos baigties konservatoriams neprognozuoja.

Konservatorių reitingai kris, bet ne radikaliai. <br>T.Bauro nuotr.
Konservatorių reitingai kris, bet ne radikaliai. <br>T.Bauro nuotr.
Lauras Bielinis<br>D.Umbraso nuotr.
Lauras Bielinis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-04-03 19:21

Paskutinis – L. Kasčiūno atvejis

Per paskutinius keletą mėnesių TS-LKD patyrė ne vieną smūgį. Pirmiausia, Seimo narys Tadas Langaitis pareiškė savo noru pasitraukiantis iš parlamento, nes negali konstruktyviai dirbti su valdančiąja dauguma. Tiesa, tiek politologai, tiek patys valdantieji įžvelgė kitą pasitraukimo priežastį – jį labiau nei politika, patraukė verslas.

Netrukus po to sudrebino Mykolo Majausko skandalas. Anonime norėjusi likti mergina „Info TV“ eteryje papasakojo, esą prieš keletą metų politikas prie jos, nors pilnametės, bet dar moksleivės, priekabiavo savo paties bute. Tiesa, prokuratūra tyrimą dėl seksualinio priekabiavimo pradėti atsisakė ir pradėjo aiškintis, ar M.Majauskas nebuvo apšmeižtas.

Galiausiai, paaiškėjo, kad konservatorius Laurynas Kasčiūnas, dar prieš kylant politinės korupcijos skandalui, susitiko su tuomečiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, pareigūnai įtarė, kad konservatorius už finansinę paramą su juo susijusiai asociacijai iš tuometinio „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurliansko gavo užduotį įtikinti ilgametę Biudžeto ir finansų komiteto narę I. Degutienę balsuoti už liberalo Šarūno Gustainio pataisą dėl vartojimo kreditų.

Tuomet į apklausą buvo iškviesta I. Degutienė. Politikė dienraščiui tvirtino kol kas negalinti atskleisti apklausos detalių, tačiau pripažino, kad į STT jai teko eiti dėl L. Kasčiūno: „Jis netiesiogiai prašė paramos Š.Gustainio teiktai pataisai, bet aš atsakiau, kad nesuktų galvos – niekam netarnavau ir netarnausiu.“

Po paviešintos informacijos TS-LKD Priežiūros komitetas nusprendė suspenduoti L.Kasčiūno narystę partijoje metams.

Poziciją vertina teigiamai

Politologas L.Bielinis paklaustas, kaip vertina konservatorių laikyseną L.Kasčiūno atveju, atsakė, kad ji yra pakankamai principinga. Jis kalbėjo, kad L.Kasčiūnio atvejis nėra kažkuo išskirtinis ir panašių jau teko matyti.

„Čia, išties, partija turi reaguoti aiškiai, konkrečiai ir nepainioti partinių priklausomybių su principiniais dalykais, kurių jie patys reikalauja iš kitų politinių jėgų“, – kalbėjo politologas.

Visgi, jis nepritarė R.Karbauskio žodžiams apie sisteminę krizę. Anot L.Bielinio, situacija konservatorių gretose jam sukelia įspūdį, kad keičiantis kartoms partijoje ir imant dominuoti jauniesiems politikams, ateina žmonės, kurie ne visiškai supranta kylančias atsakomybes ir pavojus, net ir visiškai natūraliuose veiksmuose.

„Taip, kad čia yra ne tiek sisteminė krizė, kiek vaikiška liga, kuomet partija bando įtraukti į politiką jaunimą, o jaunimas dar nėra pasiruošęs tam pilnai. Teoriškai gal jaunimas ir supranta uždavinius ir ką reikia daryti, funkcijas, o tokie dalykai, kaip valia ar moralė dar nėra nugludinti ir štai mes turime tokią situaciją“, – TS-LKD situaciją komentavo politologas.

Jis sakė, kad sprendimas suspenduoti L.Kasčiūno narystę partijoje, buvo geriausias, kokį šiuo atveju buvo galima priimti. Pasak L.Bielinio, kuomet bus baigti procesai politinės korupcijos byloje, bus galima sudėti visus taškus ant „i“ ir arba L.Kasčiūnas visiškai pašalinti iš partijos, arba jį sugrąžinti į ją.

Reitingai gali nukentėti

Jau kurį laiką reitingai lepina TS-LKD. Visgi, neatmestina, kad tokie skandalai gali atsiliepti rinkėjų palankumui šiai partijai. Tiesa, L.Bielinis nemano, kad ši partija patirs didelį palaikymo nuostolį.

„Aš manyčiau, kad tam tikra prasme reitingas pajudės į apačią, bet nelabai stipriai, nes turime suprasti, kad ir konservatoriai, ir liberalai turi savo rinkėją, kuris yra gana užgrūdintas visokiausių negerų atvejų.

Dėl tos priežasties, didžioji dalis jų remiančiųjų žmonių ir toliau juos rems, suprasdami problemas ir bandydami juos pateisinti. Bet tam tikras procentas išties išsilaikys arba pabandys peržiūrėti savo pozicijas kai kuriuo atžvilgiu. Taip manau, kad reitingas sumažės, bet ne radikaliai“, – kalbėjo L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.