Nesklandumai A. Skardžiaus apkaltos tyrime: prabilta apie proceso vilkinimą

Panašu, kad laikinosios komisijos, kuri aiškinasi, ar Seimo narys Artūro Skardžius nusipelnė apkaltos, neveltui uždari. Komisijos narys, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Arvydas Anušauskas socialiniame tinkle pranešė, kad komisijos darbas dviem klausimais buvo sustabdytas iki birželio. Politikas mano, kad tai bandoma vilkinti procesą.

Artūras Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 4, 2018, 3:19 PM, atnaujinta Apr 4, 2018, 3:20 PM

Nubalsavo valdantieji

Dėl klausimų nukėlimo balsuota antradienį vykusiame laikinosios komisijos posėdyje. Kaip naujienų portalui lrytas.lt sakė A.Anušauskas, dėl to nubalsuota 7 prieš 3.

„Dauguma motyvavo, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vykdo tyrimą, tai tuos klausimus, kuriais STT vykdo tyrimą, neva iki ikiteisminio tyrimo pabaigos reikia nukelti. Nors mes ir motyvavome, kad tai ne baudžiamosios, o konstitucinės atsakomybės klausimai, jie gali būti sprendžiami, bet dauguma nubalsavo, kad yra viskas kitaip“, – komentavo konservatorius.

Pasak jos, už klausimų nukėlimą balsavo komisijoje dirbantys valdančiųjų atstovai. Šioje komisijoje dirba valstiečiai Agnė Širinskienė, Aušrinė Norkienė, Jonas Jarutis, Mindaugas Puidokas ir Viktoras Rinkevičius, lenkų frakcijos atstovas Česlavas Olševskis, „socdemdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė, „tvarkietis“ Rimas Andrikis, liberalas Eugenijus Gentvilas bei konservatoriai A.Anušauskas, Stasys Šedbaras ir Andrius Kubilius.

Pats TS-LKD atstovas tokiame balsavime įžvelgė proceso vilkinimą ir bandymą apsaugoti A.Skardžių. A.Anušauskas pastebėjo, kad STT vykdant ikiteisminį tyrimą Antikorupcijos komisija galėjo vykdyti tyrimą, tačiau ši komisija kažkodėl nusprendė, kad tai nėra galima.

„Yra tie patys Antikorupcijos komisijos duomenys, medžiaga, kuo iš tikrųjų galima remtis, vertinti ir pagrindų tam nėra, be politinio susitarimo vilkinti“, – sakė A.Anušauskas.

Kitame komisijos posėdyje bus sprendžiama dėl klausimo, susijusio su A.Skardžiaus ryšiais su Baltarusija. Konservatorių atstovas nesiryžo prognozuoti kuo baigsis tiek kitas posėdis, tiek pats A.Skardžiaus veiklos tyrimas: „Kol kas įsiūlymas kviesti konkrečius asmenis liudyti komisijoje, pateikti savo paaiškinimus, nebuvo išgirstas.“

Sustabdė dėl tyrimo

Komisijos pirmininkė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė A.Širinskienė patvirtino, kad klausimai buvo nukelti dėl STT tyrimo. „STT atlieka ikiteisminį tyrimą ir nuo to, ar bus pareikšti įtarimai, ar ne, to tyrimo pabaigoje, priklauso ir apkaltos klausimas“, – sakė A.Širinskienė.

Ji teigė, kad jeigu parlamentarui yra pareikšta baudžiamoji atsakomybė, apkalta ta apimtimi yra negalima tol, kol neįsiteisėja teismo sprendimas.

„Mes turime būti tikri, ar galėsime vykdyti apkaltą dėl tų dviejų klausimų ar ne“, – sakė politikė. Anot jos, STT patikino, kad ikiteisminis tyrimas turėtų būti greitai baigtas.

To, kad būtų nukelti kiti klausimai, pasak A.Širinskienės, nenusimato. Ji teigė, kad komisija nagrinės klausimus, nesusijusius su STT atliekamu ikiteisminiu tyrimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.