Mįslė: kurpiamas trąšų įstatymas jau buvo, bet dingo

Kilus skandalui, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausantis Agrokoncernas gali importuoti trąšas apeidamas antidempingo muitus, valdžia puolė rengti trąšų kontrolę užtikrinti turintį įstatymą. Aiškėja, kad toks įstatymas jau buvo priimtas prieš beveik penkerius metus. Tačiau netrukus, kaip dabar kalba politikai, keistomis aplinkybėmis atšauktas. Tokio sprendimo iniciatorė esą buvo Teisingumo ministerija, kuriai tuomet vadovavo Juozas Bernatonis. O kol nėra trąšų kontrolės, anot specialistų, gali ant žmonių stalo papulti ir užterštų produktų.

 Tiekiamų rinkai trąšų įstatymas buvo priimtas 2013 metų gegužę, tačiau net neįsigaliojusį, po metų jį Seimas atšaukė.<br> lrytas.lt koliažas
 Tiekiamų rinkai trąšų įstatymas buvo priimtas 2013 metų gegužę, tačiau net neįsigaliojusį, po metų jį Seimas atšaukė.<br> lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2018, 7:53 PM, atnaujinta Apr 5, 2018, 8:05 PM

Tiekiamų rinkai trąšų įstatymas buvo priimtas tryliktų metų gegužę, tačiau net neįsigaliojusį, po metų jį Seimas atšaukė. Neva todėl, kad neatitiko Europos Sąjungos reikalavimus, ribojo laisvą prekių judėjimą.

„Dėl ko nebuvo pataisytas (įstatymas – Aut.) ir nepriimta nauja redakcija, kitas klausimas. Sunku būtų pateisinti aplaidumu, sunku būtų, bet, kas turėjo pateikt, nepateikė. Turėjo žemės ūkio ministerija iš naujo teikt? Be abejo“, – sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Įstatymo neprisimena

Konservatorius Kazys Starkevičius sako išsiaiškinęs, kad siūlymas atšaukti įstatymą kilo iš Teisingumo ministerijos: „Man keisčiausia, kad tie patys departamentai, Teisingumo ministerijos ir tų pastabų nebuvo, o kai reikėjo atšaukt, jau atsirado pastabos. Tai rodo, kad buvo tam tikras politikų įsikišimas, spaudimas darbuotojams, kad būtų paruoštos kitos išvados.“

Teisingumo ministerijai tuo metu vadovavo Socialdemokratų partijai priklausęs Juozas Bernatonis. Dabar jis sako net neprisimenantis tokio įstatymo.

„Teisingumo ministerija rengdavo kiekvienam įstatymo projektui virš tūkstančio, jei nori, kad atsakyti, reikėtų susipažint su tomis išvadom, kaip chemikas technologas greičiau pasakysiu formules trąšų, kurios jus domina, negu pataisas. Būdamas ministras virš 6 tūkstančių išvadų pasirašiau“, – kalbėjo buvęs Teisingumo ministras J.Bernatonis, dabar esantis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos nariu.

Tuo tarpu K.Starkevičius sako, kad tai buvo lobizmas iš trąšų importuotojų pusės, galimai motyvuojant, kad bus atvežama pigesnių trąšų. „Bet pigesnės nereiškia, kad jos kokybiškesnės“, – sakė konservatorius.

Dabar Lietuva ir Malta yra vienintelės Europos Sąjungos valstybės, kuriose nekontroliuojama trąšų kokybė. Ūkininkai kalba, esą Lietuvoje išparduodamos nekokybiškos trąšos, kurias rizikinga vežti į kitas valstybes. O kai kurios įmonės, kaip, pavyzdžiui, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“, į šalį vežą trąšas su priemaišomis, kad nebūtų taikomas muito mokestis. Premjeras neatmeta galimybės, kad Lietuva gali būti papildytas trąšų, kurioms taikomas muitas, sąrašas.

„Muitinė galės darbo grupei teikti, jei matosi spragos ir reikia išplėsti, tai bus padaryta. Turi būti kriterijus, kokybė, apskaitą galiausiai, trąšos cheminė medžiaga, kur apskaita turi būti labai aiškiai reglamentuota“, – sakė S.Skvernelis. Naujasis trąšų įstatymas turėtų būti parengtas iki gegužės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.