Ministerija sutrikusi: profesorius siūlo narkomanų negydyti, leisti jiems mirti

Klausimai žurnalistėms apie mėgstamiausią sekso pozą ir kalbos apie tai, kad mirštantys narkomanai nėra jau taip blogai, nes nebeplatina narkotikų. Tai yra AIDS centro direktoriaus Sauliaus Čaplinsko citatos. Pasakojimą apie šį labai nemalonų susitikimą socialiniame tinkle „Facebook“ parašė „Dokumentikos namų“ vadovas Daumanas Liekis.

Ministerija sutrikusi: profesorius siūlo narkomanų negydyti, leisti jiems mirti.<br> M.Patašiaus ir D.Umbraso nuotr. koliažas. 
Ministerija sutrikusi: profesorius siūlo narkomanų negydyti, leisti jiems mirti.<br> M.Patašiaus ir D.Umbraso nuotr. koliažas. 
Ministerija sutrikusi: profesorius siūlo narkomanų negydyti, leisti jiems mirti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ministerija sutrikusi: profesorius siūlo narkomanų negydyti, leisti jiems mirti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ministerija ir ministras Aurelijus Veryga dėl tokio pavaldinio elgesio sutrikusi. <br>M.Patašiaus nuotr.
Ministerija ir ministras Aurelijus Veryga dėl tokio pavaldinio elgesio sutrikusi. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 6, 2018, 12:02 PM, atnaujinta Apr 6, 2018, 5:11 PM

Minėtasis S.Čaplinskas atėjo patarti Sveikatos apsaugos viceministrui Algirdui Šešelgiui, kaip geriau atsakinėti į interviu klausimus.

„Šiandien pas mus studijoje buvo tokia intensyvi diena, kai Ieva Kuraitytė ir Gintarė Kozakaitė abi kalbino tą patį sveikatos apsaugos viceministrą Algirdą Šešelgį, tačiau kiekvienai buvo paskirtas atskiras pokalbio laikas.

Gintarė daro dokumentinę istoriją apie narkotikų perdozavimą ir tokią medžiagą naloksoną, kuri padeda atgaivinti žmogų po perdozavimo, tačiau jos platinimas yra ribojimas. O Ieva rengia istoriją apie tai, kaip jaučiasi Lietuvoje gyvenantys ŽIV infekuoti asmenys“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė D.Liekis.

„Gintarei pokalbio laikas su viceministru buvo paskirtas 13 val., o Ievai 15 val. Taigi, grįžta Gintarė po viceministro audiencijos ir sako: „Vau!“ Ir jau iš jos veido matau, kad nieko gero neišgirsiu.

– Įsivaizduok, atėjo į kabinetą toks veikėjas ir be perstojo kalbėjo SIAUBINGUS dalykus.

– Kokius? – klausiu.

– Paaiškino, kad mirštantys narkomanai toliau nebeplatina narkotikų, todėl kaip ir nėra blogai, jog jie to naloksono negauna ir tiesiog patys išmirs. Ir kad prie gėjų klubų turi būti dalijamos tabletės nuo ŽIV, nes vis tiek jie tame klube lytiškai santykiaus ir apsikrės vienas nuo kito, tai kaip prevencijai turėtų dalyti tas tabletes“, – pasakojo iš susitikimo grįžusi mergina.

Anot jos, žmogus, kalbėjęs šiuos dalykus, nebuvo viceministras, interviu jis nedavė, tik atėjo padėti ministrui. Po to, kai iš susitikimo grįžo ir antroji žurnalistė, paaiškėjo, kad tai yra AIDS centro direktorius S.Čaplinskas.

„Aš tikrai negalėjau patikėti, kad šalia viceministro gali sėdėti TOKS žmogus ir konsultuoti jį tokiomis temomis“, – rašė istorijos autorius D.Liekis.

Jis prisiminė, kad viceministras pareigas eina vos kelis mėnesius. O ir prieš tai jo darbas su sveikatos apsauga buvo susijęs menkai. Turbūt dėl to ekspertus ir kviečiasi į interviu.

„Ir jūs nepatikėsit. Ieva iš filmavimo grįžta tiek pat sutrikusi, kaip ir Gintarė. Kažkiek patyli ir sako, kad tas veikėjas yra užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas... Ir po filmavimo jis Ievos paklausė, „kokia poza paskutinį kartą ji pajuto orgazmą“. Taip pat samprotavo, kad tie tyrimai parodys, jog čia „ne dėl viruso, o dėl tų, atsiprašant, narkomanų ir pederastų<...>“, – merginos įspūdžiais dalijosi jis.

Jis savo tekste kreipėsi ir į viceministrą. „Ar Jums atrodo normalu, jog taip mąstantis, kalbantis ir besielgiantis žmogus vadovauja įstaigai, kuri turėtų rūpintis infekuotais ŽIV ir sergančiais AIDS, kuriuos Saulius Čaplinskas įvardija narkomanais ir pederastais?

Ir ar Jums, kaip kūno ir proto brandą pasiekusiam žmogui, neatrodė, kad po pirmo filmavimo reikėjo pasiūlyti ponui Čaplinskui išeiti iš kabineto ir pamąstyti apie savo karjeros perspektyvas kitame sektoriuje?

Nes rimtai – jis vadovauja užkrėčiamųjų ligų ir AIDS centrui jau 30 METŲ!!! Šitas žmogus įkūnija atsakymą, kurio mes ieškome savo dokumentinėje serijoje dėl ŽIV ir AIDS plitimo Lietuvoje, emocinės paramos nebuvimo sergantiesiems, švietimo stokos ir elementarios užuojautos sergančiam žmogui stokos“, – kritikavo jis.

Jis taip pat klausė, ar sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga bent žino, kokie žmonės dirba ministerijai pavaldžioje įstaigose.

Reagavo ministerija

Kai šis vaizdo įrašas pradėjo plisti socialiniuose tinkluose, reagavo ir SAM.

Ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė išplatintame komentare sakė, kad tokia situacija toleruojama būti negali. „Sveikatos apsaugos ministerija apgailestauja dėl netinkamų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo Sauliaus Čaplinsko žodžių, joks žmogus neturi būti įžeidinėjamas ar klausiamas tokių asmeniškų dalykų, tad tokios situacijos negali būti toleruojamos.

Labai apgailestaujame ir atsiprašome filmų kūrėjų, kad teko tai girdėti ir atsidurti nemalonioje situacijoje. Ministro Aurelijaus Verygos ir vicemistro Algirdo Šešelgio nuomone, tai yra netoleruotina ir gėdinga“, – rašome atsiųstame komentare.

Ji tikino, kad tą pačią dieną po interviu su S.Čaplinsku buvo kalbėta griežtai. „Viceministras A.Šešelgis su S.Čaplinsku dar tą pačią dieną po savo interviu kalbėjosi labai griežtai apie tokį nederamą jo elgesį ir manieringą kalbėjimo stilių. Tą patį jis padarė ir šiandien, vos tik peržiūrėjęs vaizdo įrašus.

S.Čaplinskas turėtų labai atsakingai įvertinti savo poelgį ir priimti sprendimus“, – rašome komentare.

„S.Čaplinskas yra ilgametis ULAC vadovas, mokslų daktaras, vienas geriausių šalyje savo srities ekspertų ir gerbiamas visuomenės narys, tad iš tiesų labai gaila, kad tokią didžiulę patirtį turintis žmogus gali sau leisti taip kalbėti su kitais, įžeidinėti žmones, ypač pačius silpniausius ir pažeidžiamus“, – rašo ministro patarėja L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Deja, bet šiandien situacija yra tokia, kad šie sergantys žmonės yra diskriminuojami ir įžeidinėjami. Visų diskusijų metų įstaigos vadovas reikšdavo poziciją, kad mažinti socialinę atskirtį yra būtina. Suprantame, kad šie įrašai yra ištraukti iš konteksto, filmuoti po viceministro interviu, tačiau valstybės tarnautojų elgesys turi būti mandagus, dalykiškas ir, svarbiausia, žmogiškas“, – rašome komentare.

Atsiprašė

Prof. dr. Saulius Čaplinskas sako, kad jo pasakytos frazės yra ištrauktos iš konteksto, tačiau už jas jis atsiprašo.

„ŽIV, AIDS ir narkomanijos temos visuomenėje yra labai stigmatizuotos, o pats esu emocionalus, aštresnių palyginimų nevengiantis žmogus.

Šiuo atveju irgi norėjau atskleisti visuomenės reakciją, bet pasirinkau netinkamą palyginimą.

Atskiros iš konteksto ištrauktos frazės skamba įžeidžiančiai, todėl labai atsiprašau“, - raštu pateiktame komentare cituojamas profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.