Taupioji SAM toliau vargsta: panaikintus skyrius keičia tarnybomis

Aurelijaus Verygos vadovaujamoje Sveikatos apsaugos ministerijoje pavasarį vėl padvelkė permainų vėjai. Apie rimtas struktūrines reformas šioje institucijoje kalbėta lygiai prieš metus – 2017 metų balandį. Tą kartą žodžiai virto darbais – panaikintas viešųjų ryšių skyrius, o jame dirbę specialistai atleisti.

 A.Verygos vadovaujamoje Sveikatos apsaugos ministerijoje – vėl permainos.
 A.Verygos vadovaujamoje Sveikatos apsaugos ministerijoje – vėl permainos.
Aurelijus Veryga tęsia žadėtas permainas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aurelijus Veryga tęsia žadėtas permainas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2018, 10:37 AM, atnaujinta Apr 9, 2018, 10:40 AM

Anuomet ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė komentuodama situaciją teigė, jog taip vykdomi pažadai pertvarkyti viešąjį sektorių ir optimizuoti darbą ir sutaupyti mokesčių mokėtojų pinigų.

Neseniai pranešta, ministerijos vadovybė  su skyrių ir departamentų vadovais bei Darbo taryba aptarė netrukus įvyksiančius ministerijos struktūrinius pokyčius, kuriais siekiama efektyvesnio, veiksmingesnio bei rezultatyvesnio sveikatos politikos įgyvendinimo, darbuotojų atsakomybės už pavestas užduotis didinimo bei efektyvesnių ministerijos vidaus administravimo procesų.

Laukia pokyčiai

Anot specialistų, SAM planuojama įgyvendininti nemažai pokyčių. Numatoma nuo 34 iki 25 sumažinti struktūrinių padalinių skaičių. Planuojama, kad bendras pareigybių skaičius per 2018 metus sumažės 10 procentų. Pusė iš naikinamų pareigybių – vadovaujančios pozicijos, jas užimantiems darbuotojams esant galimybei bus siūlomos kitos laisvos pareigos ministerijoje. 

Reorganizuojami Sveikatos ekonomikos departamentas ir Sveikatos išteklių priežiūros ir inovacijų valdymo departamentas bei 19 skyrių, 3 skyrių veiklos sritys keisis tik iš dalies, likusių 7 skyrių veikla nesikeis. Planuojama, kad nauja Sveikatos apsaugos ministerijos struktūra įsigalios šių metų rugsėjo 1 dieną.

Vietoje skyriaus, kuriama tarnyba

Įdomu tai, po metų ministerijai pristačius naują institucijos struktūrą, joje numatytas spaudos tarnybos įkūrimas. Kas nutiko žadėtai taupymo politikai, kad vietoje panaikinto viešųjų ryšių skyriaus nuspręsta kurti spaudos tarnybą?

„Ministerijoje bus kuriamas padalinys – spaudos tarnyba, atstovausiantis įstaigą ir išskirtinai spręsiantis tik klausimus susijusius su žiniasklaida. Priešingai nei anksčiau buvęs Ryšių su visuomene skyrius, kurio funkcijose darbas su žiniasklaida užėmė tik mažą dalį darbo, o buvo vykdoma labai daug ūkinės paskirties ir kitų funkcijų, nepriklausančių ryšių su visuomene sričiai. Perskirsčius darbus ir įvykdžius reorganizaciją daugumą šių darbų perima kiti ministerijos padaliniai. 

Atsižvelgiant į ministerijos veiklą ir didesnį nei bet kada anksčiau žiniasklaidos bei visuomenės susidomėjimą sveikatos apsaugos sritimi matome būtinybę turėti atskirą padalinį, galintį operatyviai reaguoti ir padėti laiku ir kokybiškai gauti informaciją. Toks struktūrinis padalinys kuriamas orientuojantis į aukščiausias šalies institucijas ir konsultuojantis su jomis“, – situaciją naujienų portalui lrytas.lt paaiškino ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Teigė komunikacijos paslaugų nepirkę

Praėjusių metų pabaigoje į viešumą buvo iškilęs dar vienas įdomus faktas: ministerijai skubiai komunikacijos specialistų pagalbos. Tiesa, kalbėta ne apie eilinių komunikacijos specialistų paslaugas, bet sugebančių valdyti krizes ir spręsti kitas sudėtingas situacijas. 

„Lietuvos ryto“ šaltiniai redakcijai perdavė dokumentus, iš kurių buvo matyti, kad šias paslaugas ministerija nori įsigyti iki praėjusių metų gruodžio 4 dienos. Gal būt tai tik lemtingas sutapimas, bet pirkimas paskelbtas prieš pat ministrui rengtą interpeliaciją.

Tąsyk krizių komunikacijos paslaugas ministerija nusprendė pirkti neskelbiamos apklausos būdu – laimėtoją lems mažiausia pasiūlymo kaina. 

Su pasirinktais patyrusiais, krizes jau ne kartą valdžiusiais viešųjų ryšių specialistais, kuriuos apie konsultacijų poreikį ministerija įsipareigojo įspėti prieš tris valandas, buvo žadama atsiskaityti už faktiškai suteiktų paslaugų kiekį. Planuota įsigyti ne daugiau kaip 140 konsultacijų valandų.

Paprašyta pakomentuoti situaciją dėl minėto pirkimo, ministro patarėja teigė: „Ministerija neturi sudariusi sutarties su jokia agentūra dėl krizinės komunikacijos paslaugų teikimo ir neketina skelbti tokio pirkimo.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.