Eugenijus Gentvilas: „Antanas Guoga sirgo kerštu“

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas ragina Antaną Guogą pasitraukti iš Europos Parlamento, mat šis juos laimėjo po Liberalų sąjūdžio vėliava.

 Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas ragina Antaną Guogą pasitraukti iš Europos Parlamento, mat šis juos laimėjo po Liberalų sąjūdžio vėliava. <br> Lrytas.lt koliažas
 Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas ragina Antaną Guogą pasitraukti iš Europos Parlamento, mat šis juos laimėjo po Liberalų sąjūdžio vėliava. <br> Lrytas.lt koliažas
Eugenijus Gentvilas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antanas Guoga<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Guoga<br>M.Patašiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos ryto“ televizija

Apr 12, 2018, 7:14 PM, atnaujinta Apr 12, 2018, 7:56 PM

Pats A.Guoga tai vadina pigiu politikavimu. E.Gentvilas tikina, kad ne kartą abejotinais pareiškimais pagarsėjusio A.Guogos liudijimai Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) galimai skiriasi nuo to, ką jis pats girdėjo kalbant A.Guogą.

„Man pačiam yra tekę liudyti apie A.Guogos pasakytus dalykus ir jo parašu paliudytus dalykus, kadangi aš girdėjau juos sakant. Aš turėjau STT pareigūnams pasakyti, kad aš dalyvavau tame pokalbyje ir mano prisiminimuose A.Guoga taip nekalbėjo, kaip liudijo“, – teigia E.Gentvilas.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir E.Gentvilo pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Jūs paraginote A.Guogą pasitraukti iš Europos Parlamento po neva jo liudijimų STT, esą V.Aleknai už tai, kad į rinkimus eitų kartu su liberalais, buvo sumokėta 200 tūkst. eurų. Kodėl?

– Prisiminkime ir ankstesnius dalykus. A.Guoga ir Arvydą Sabonį apkalbėjęs yra pats būdamas Krepšinio federacijos viceprezidentu. Dabar kitą Lietuvos autoritetą. Svarbiausia, kad ne šiaip apkalbėjęs, o savo parašu patvirtinęs parodymus liudydamas STT. Ar žmogus turi bent kiek savigarbos, ar neturi?

Ar palaidas liežuvis yra jo priešas, ar jis prisiima atsakomybę, ar tik asmeniškai atsiprašinės V.Aleknos, ką darė vakar ir užvakar telefonu, ar pagaliau priims kažkokį normalų sprendimą.

Man asmeniškai irgi yra tekę iš A.Guogos po jo įvairių publikacijų, jam dar tebesant partijos viduje, išgirsti kokį nors patapšnojimą per petį per krepšinio rungtynes: nepyk, man trūksta patirties, aš pasikarščiavau, atleisk man. Apšmeižiamas žmogus viešai, o šiuo atveju net STT liudijimuose, o po to atsiprašinėjama ir galvojama, kad tai vyriškumo požymis. Aš manau ne.

– O kaip jūs jį pavadinot?

– Aš jį pavadinau boba liežuvautoja. Ir kurioziška situacija: išgirdau, kad kolegos sako, kaip reikia rinkti parašus, kaip Gentvilas įžeidė moteris.

– Jūsų manymu, neįžeidėt?

– Žinoma ne. Lietuvių kalbos žodyne yra 34 reikšmės žodžio „boba“. Nuo prietaisų, įtaisų, augalų. Viena iš jų, 5-oji, nurodoma tokia, kuri taikytina tik vyrams: tai reiškia bailus, silpnos valios vyras.

Būtent vyrą gali pavadinti boba, jei jis yra bailus ir silpnos valios vyras. Aš traktuoju šitaip.

Paleisti gandus, vadovautis gandais, prišnekėti viešai, po to viešai neatsiprašyti, o patapšnoti per petį ar atsiųsti SMS ir sakyti: nepyk, pasikarščiavau, man trūksta politinės patirties. Tai yra boba – silpnos valios vyras.

– Kodėl jūs, kalbėdamas apie A.Guogą, vartojate Raimondo Kurlianskio retoriką?

– Aš prisimenu R.Kurlianskio retoriką: boba ir mėšlo krūva. Mėšlo krūva – nežinau, negaliu taip vadinti. Aš necituoju pono Kurlianskio. Tačiau kad tai yra vyras, kurį verta vadinti boba, aš tą viešai sakau.

– Tam, kad jūs teigtumėte, jog A.Guoga melavo ar fantazavo, nuėjęs į STT, reikia žinoti ar būti labai užtikrintam, kad taip yra.

– Visų pirma A.Guoga turėtų būti užtikrintas, kad taip yra. O ne pliurpti, kas jam ant galvos užeina, pateikdamas, kad aš esu girdėjęs. Pažiūrėsime, kokie ten tikrieji liudijimai su A.Guogos parašu.

– Jūs susipažinęs su byla?

– Ne, aš nesu susipažinęs su byla.

– Bet kažkokius pokalbius esate girdėjęs?

– Pokalbius apie pokalbius. Aš esu liudytojas šioje byloje ir net mūsų samdomas advokatas man neteikia duomenų, detalių. Kreipiausi į bylą vedantį prokurorą Justą Laucių, klausdamas, kaip yra.

Aš, kaip partijos vadovas, samdau advokatą ginti mus, advokatas grįžta susipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir sako: aš tau negaliu nieko sakyti, nes tu eisi į teismą kaip liudytojas šioje byloje. Paradoksali situacija.

Detalių nežinau, bet suprantu situaciją, žinau ją, o po to žmogus pasako: taip, aš čia gandus buvau girdėjęs.

– Kada buvo tie liudijimai?

– Eligijus Masiulis buvo sugautas su pinigais 2016 m. gegužės 12 d., A.Guoga gegužės 18 d. buvo pakviestas, gal pats nuėjo, nežinau, į STT liudyti. Kadangi prieš tai 4 dienas jis buvo laikinasis partijos pirmininkas, gegužės 17 d. atsistatydino, per tą laiką pasakė, kad visi korumpuoti, man čia viskas aišku.

Tai natūralu, kad STT jį kviečia. Ir tada jis po 4 dienų sunkaus streso, pirmininkavimo, po kurio pats apsiverkė vienoje televizijos studijoje ir atsistatydino iš partijos pirmininkų ir partijos narių, kitą dieną eina liudyti ir panašu, kad prišneka visokių dalykų. O dabar lieka siuntinėti SMS ir atsiprašinėti. Žiūrėsime, kur jo parašas padėtas.

– Jūsų žiniomis, tai yra vienintelis liudijimas, kuris gali sukelti abejonių dėl tam tikrų asmenų?

– Kol nesibaigė ikiteisminis tyrimas, man žinomų detalių negaliu sakyti. Tačiau galiu pasakyti, kad man pačiam yra tekę liudyti apie A.Guogos pasakytus dalykus ir jo parašu paliudytus dalykus, kadangi aš girdėjau juos sakant.

Aš turėjau STT pareigūnams pasakyti, kad aš dalyvavau tame pokalbyje ir mano prisiminimuose A.Guoga taip nekalbėjo, kaip liudijo. Bet detalių negaliu atskleisti.

– Bet suprantu, kad yra daugiau detalių, ką paliudijo A.Guoga, nuėjęs į STT?

– Ką paliudijo A.Guoga ir galimai neteisingai paliudijo. A.Guoga sirgo kerštu, po to prisimename, kai atsistatydino iš partijos ir partijos laikinųjų pirmininkų, tą vasarą DELFI užsakinėjo publikacijas, kaip čia intrigos prieš jį buvo. Aš gal dar ne viską žinau, gal dar išgirsime.

– Ką reiškia užsakinėjo?

– Mano žiniomis, savo interviu DELFI jis buvo užsisakęs. Tai natūralu. Tiesiog mokėjo pinigus, kad išeitų jo požiūris į, pavyzdžiui, Gentvilą. Čia viešumoje. Kas STT byloje – pažiūrėsime.

– Po visų įvykių praėjo beveik 2 metai. Kodėl jūs tuomet jo absoliučiai nepatraukėte nuo partijos?

– Mes negalėjome. E.Masiuliui išstojus ir pasitraukus iš pirmininkų, pagal partijos įstatus pirmasis pavaduotojas, A.Guoga, tampa laikinuoju partijos pirmininku. Jis ir tapo. Jam buvo siūloma, žinau, kad Remigijus Šimašius skambino ir sako: klausyk, gal tu nesiimk, gal kas nors kitas galėtų laikinai vadovauti.

Ne, sako, aš vadovausiu. 4 dienas pavadovavo, visus apdrabstė, pareikalavo tirti su melo detektoriumi, ar neėmė politikai kyšių. Mano atsakymas buvo toks: o A.Guogą reiktų patikrinti, ar nėra davęs kyšių kam nors.

Žinoma, nervinga atmosfera buvo tas 4 dienas ir A.Guoga, kaip visi prisimenam, buvo neadekvatus ir po 4 dienų atsistatydino.

– Tai galėjote daryti vėliau, nes praėjo dar 2 metai. Jūs dabar jam siūlote pasitraukti iš Europos Parlamento.

– Mes nežinojom jo liudijimų apie V.Alekną, kad vadovaujantis aš sakau, kad jis buvo perkamas politikas. Tuos dalykus mes sužinojom užvakar. Taigi mes 2 metus galėjome daug ką spėlioti, ką A.Guoga yra prišnekėjęs.

Dabar lenda turbūt tikri bylos duomenys. Ne be reikalo A.Guoga pats ir skambinėja V.Aleknai ir sako: žinai, tavęs klausinės apie pinigus, nes aš esu pasakęs. Tai yra užvakar dienos įvykiai. Ką mes galėjome daryti? Mes nežinojom, ką jis yra pripliurpęs.

– Raginimo pasitraukti iš Europos Parlamento pakanka? Gal reiktų svarstyti apie teisinius veiksmus?

– Nieko čia neatsitiks. V.Alekna turbūt svarstys.

– O partija, jeigu jūs sakote, kad yra apšmeižta?

– Kalbant apie juridinę atsakomybę, mes galėsime kalbėti tik tada, kai pamatysime ikiteisminio tyrimo medžiagą su parašais, ant ko yra pasirašęs A.Guoga.

Jeigu jis yra pasirašęs ant liudijimų, kurie apšmeižė partiją, partija gali pradėti procesą prieš A.Guogą. Jeigu yra tik prieš V.Alekną, nors tai yra ir kenkimas partijai.

– Bet jūs žinote, pone Gentvilai, ar tikrai tik prieš V.Alekną.

– Daugiau detalių aš nežinau. Aš žinau epizodą, dėl ko aš esu liudijęs, tai ne apie asmenis, tačiau su partija yra tam tikra sąsaja. Aš tą žinau, tačiau nežinau, kaip A.Guoga yra pasirašęs liudijimus STT su savo parašu.

Juridinės atsakomybės iš A.Guogos gali reikalauti tada, kai turi dokumentą, po kuriuo jis yra pasirašęs. Kas dabar čia sklando, tai nėra juridiškai patikima. Politiškai aš galiu sakyti: Antanai, tau laikas trauktis ir nepergyvenk, aš neimsiu to mandato, nors turėčiau teisę, bet tikrai neplanuoju.

– O kodėl?

– Nematau reikalo. Jeigu būčiau norėjęs tapti europarlamentaru, jau būčiau tapęs.

– Tai kas tada – Gintaras Steponavičius?

– G.Steponavičius, jei ne jis – Vytautas Grubliauskas, jei ne jis – Dalia Teišerskytė.

– G.Steponavičius – įtariamasis korupcijos byloje. Kaip jūs tai įsivaizduojate?

– Nesvarstykime.

– Jeigu jūs jam siūlote pasitraukti, kažką reikės pasiūlyti.

– Ne pasiūlyti, o tai, kas pagal sąrašą eis – tai, ką rinkėjai yra sureitingavę. Mano pasiūlymas šiandien jam buvo trauktis, prisiimti politinę atsakomybę, ką čia dirbai Liberalų sąjūdžio vardu.

Juridinę atsakomybę svarstysime tada, kai pamatysime jo parašus ant atsiveriančių bylos puslapių.

– Jeigu jūs neitumėte, tuomet būtų G.Steponavičius. Čia iškyla teisinio imuniteto klausimas.

– Manau, kad G.Steponavičius nesidangstytų imunitetu, bet aš siūlau apskritai nesvarstyti tos pozicijos. A.Guoga šiandien aiškiai pasakė: jis nesitrauks.

– Jis dar pasakė, kad jūs politikuojate.

– Žinoma, aš esu politikas.

– Jūs kalbėjote asmeniškai su juo?

– Vasario 16 d. turbūt, šiomis dienomis ne.

– Šeštadienį bus partijos suvažiavimas. Vienas iš klausimų yra liberalų kandidatai į prezidentus. Kokios pavardės?

– Labai džiaugiuosi, kad 2 gerus turim – Petrą Auštrevičių ir Arūną Gelūną. Abu dirbę diplomatinį darbą, supratimą apie užsienio politiką turi, galėtų solidžiai atrodyti prezidento rinkimuose. Abu normalūs liberalai, tai rinksime visuotiniu partijos balsavimu, elektroniniu slaptu balsavimu.

Suvažiavimo dalyviai suvažiavime galės balsuoti, kiti iš kitur, prasideda balsavimas ryt ryte, baigiasi šeštadienį popiet. Manau, kad balsuos keli tūkstančiai partijos narių ir pasirinks tai, kas jiems atrodo priimtina.

– Kodėl jūs nusprendėte kelti savo kandidatą politinės korupcijos bylos kontekste?

– Lygiai toks pats klausimas būtų, o kodėl nekeliate ir jau trečius rinkimus iš eilės. Mes nekėlėme 2009 m. traktuodami, kad yra stipri, neįveikiama kandidatė Dalia Grybauskaitė, nekėlėme 2014 m. dėl tų pačių motyvų, paremdami D.Grybauskaitę.

Šiandien nematome mums bent kiek priimtinų ir labai stiprių kandidatų. Priimtinų gal yra, bet tokių, kad ir mes galime pasiūlyti tokio kalibro politikų. O tokių labai stiprių ir mums priimtinų nėra, todėl esame nutarę, kad reikia kelti savo kandidatą.

– Ne logiškiau būtų remti ir šiais metais? Gali būti, kad byla greituoju laiku turėtų pasiekti teismą. Kiekvienas liberalų paminėjimas šiame kontekste jums neprideda taškų. Jūsų kandidatams gali būti labai sunku.

– Galima sėdėti krūmuose ir nieko nedaryti, galima eiti į areną ir sakyti savo tiesas. Kuris modelis geresnis? Mes neišvengsime ėjimo į visuomenę per europarlamento, savivaldybių tarybų ir merų rinkimus, mūsų žmonės eis ir turės kalbėti. Kalbėti yra geriau nei nieko nedaryti.

Prezidento rinkimai yra tas instrumentas, kur galima kalbėti. Kuo aš kaltas, kuo partija kalta. Taip, užmesta reputacijos dėmė ir mes jos ilgai nenusiplausime, kol neįvyks išteisinamasis nuosprendis. O aš tikiu, kad tikrai toks bus. Bet ką darysi, čia teisėsaugos reikalas.

Žiūrėsime, kai atsivers bylos puslapiai. Kokiu pagrindu, nes mano žiniomis nėra kalbama apie pinigus partijai arba rinkimams, eina kalba apie arba nevyriausybinėms organizacijoms, arba asmenims.

Bet prokurorai, matyt, turėjo argumentų, kodėl partijai pareiškė įtarimus. Bet tai nereiškia, kad mes turime užsičiaupti, sudėti pamaldžiai rankeles, užmerkti akeles, užsidegti žvakeles ir tylėti.

– Jūsų paminėti kandidatai P.Auštrevičius ir A.Gelūnas patys pasisiūlė ar tai yra partijos sprendimas?

– Mes sukūrėme procedūrą, kad gali siūlyti partijos nariai arba skyriai. Ir vieną, ir kitą pasiūlė pakankamai didelis skyrių skaičius, pavienių partijos narių skaičius. Buvo pasiūlyti 7 kandidatai, 5 atsiėmė, liko 2, kurie sutiko. Aš labai džiaugiuosi, kad yra tokia konkurencija.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.