Š. Birutis Darbo partiją giria, o V. Uspaskichas žada gelbėti skęstantį laivą

Seime vos vieną atstovą turinti darbo partiją bando kapanotis iš politinių griuvėsių, kuriuose atsidūrė. Sekmadienį „darbiečiai“ Kaune rengia suvažiavimą, kurio metu rinksis naująjį partijos pirmininką. Jau anksčiau kalbėta, kad juo gali tapti į partiją sugrįžęs jos įkūrėjas ir garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas,

 V.Uspaskichas jau seniau pareiškė, kad sieks tapti partijos pirmininku, Š.Birutis dar neapsisprendė.<br> lrytas.lt koliažas
 V.Uspaskichas jau seniau pareiškė, kad sieks tapti partijos pirmininku, Š.Birutis dar neapsisprendė.<br> lrytas.lt koliažas
Ž.Pinskuvienė paliko Darbo partiją. <br>D.Umbraso nuotr.
Ž.Pinskuvienė paliko Darbo partiją. <br>D.Umbraso nuotr.
 V.Uspaskichas jau seniau pareiškė, kad sieks tapti partijos pirmininku, Š.Birutis dar neapsisprendė.<br>M.Patašiaus nuotr.
 V.Uspaskichas jau seniau pareiškė, kad sieks tapti partijos pirmininku, Š.Birutis dar neapsisprendė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 12, 2018, 11:35 AM, atnaujinta Apr 12, 2018, 12:23 PM

Politiniame užribyje

Tokių prastų laikų Darbo partijai, turbūt, dar nėra buvę. Dar praėjusioje kadencijoje jie buvo valdančiojoje daugumoje, jų atstovė Loreta Graužinienė ėjo Seimo pirmininkės pareigas, Vyriausybėje jie vadovavo ne vienai ministerijai.

Tačiau šiuo metu partijos veidas politinėje padangėje – išblukęs. Po 2016 metų parlamento rinkimų ji Seime turėjo du atstovus – Petrą Čimbarą ir Valentiną Bukauską. Jie prisijungė prie Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos, o šiai skilus pasiliko su Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDDP) frakciją įkūrusiais socialdemokratų atskilėliais.

Tiesa, šiuo metu darbo partijai Seime atstovauja tik V.Bukauskas, nes įkūrus LSDDP partiją P.Čimbaras nusprendė tapti jos nariu. Teisingumo ministerijos duomenimis, paviešintais šių metų kovo pradžioje, Darbo partija per praėjusį pusmetį neteko daugiausia narių – jų skaičius nuo 15,9 tūkst. krito iki 14,4 tūkst.

Pasekė paskui buvusią pirmininkę?

Po nesėkmės Seimo rinkimuose partija patyrė ne vieną smūgį. Iš karto po rinkimų ją paliko buvusi parlamento vadovė L.Graužinienė, iš pirmininko pareigų pasitraukė Valentinas Mazuronis. Jam pasitraukus pirmininke buvo išrinkta Širvintų merė Živilė Pinskuvienė.

Tačiau partijai ji nevadovavo nė metų. 2017-ųjų liepos 25-ąją sušaukus partijos tarybos posėdį Ž.Pinskuvienė pareiškė, kad iš posto traukiasi. Laikinai pirmininko pareigas pradėjo eiti Šarūnas Birutis, kuris tai darė iki šiol. Tiesa, vos pasitraukusi Ž.Pinskuvienė sakė, kad tikrai sieks vėl būti išrinkta Darbo partijos pirmininke.

„Aš pati sau favoritė“, – tada skambiai pareiškė pasitraukusi partijos vadovė. Visgi, favorite ji sau buvo neilgai, nes šių metų kovą ji prisijungė prie naujai įkurtos socialdemokratų darbo partijos. Paskui ją pasekė ir Jonas Pinskus, Kęstutis Daukšys bei kiti buvę Darbo partijos nariai.

Grįžo partijos įkūrėjas

Ž.Pinskuvienės pasitraukimą iš taip mylėtos Darbo partijos galėjo lemti tai, kad tame pačiame tarybos posėdyje, kuriame ji pareiškė pasitraukianti, pasirodė ir partijos įkūrėjas V.Uspaskichas. Tada jis viešai pranešė grįžtantis į „darbiečių“ gretas.

Grįžęs į partijos gretas jis negailėjo kritikos tuometei pirmininkei. Intrigos kyla Širvintose, Darbo partija byra, o Ž.Pinskuvienė pati nesupranta ką daro: tokiomis mintimis tada dalijosi V.Uspaskichas.

„Pažiūrėsime, ar partija dar išliks iki tų pirmininko rinkimų. Labai bloga situacija“, – tuomet kalbėjo buvęs partijos vedlys, šiuo metu dirbantis Europos Parlamente.

Dar kovo pabaigoje „Lietuvos ryto“ televizijai jis patvirtino, kad sieks partijos pirmininko posto. Jis taip pat sakė, kad yra įsitikinęs, jog su jo grįžimu, į partiją grįš ir žmonės.

Dar gali atsigauti?

Ketvirtadienį kalbėdamas su naujienų portalu lrytas.lt laikinasis partijos pirmininkas Š.Birutis sakė, kad dabartinę Darbo partijos padėtį vertina gerai. Anot jo, net ir atsižvelgus į nuogąstavimus ir bandymus ardyti partiją iš vidaus, partija išlieka stabili, gausi ir turinti skyrius praktiškai visoje Lietuvoje.

„Žmonės, kurie atėjo į politiką, jie lengvai nenusigręžė nuo partijos, nors buvo bandymų ir buvo besiblaškančių žmonių, kurie galvojo eiti į naujai įkurtą LSDDP eiti, bet apsigalvojo ir liko pastovūs ir ištikimi savo partijai“, – kalbėjo Š.Birutis.

Paklaustas, ar partijai buvo skaudu netekti tokių narių, kaip Ž.Pinskuvienė, J.Pinskus ar K.Daukšys, jis sakė, kad į šią situaciją reikėtų pažvelgti iš dviejų pusių. Nors jis neneigė, kad tai buvo ryškūs partijos veidai, pridūrė, kad šie žmonės taip pat turėjo paskui save besivelkantį šleifą.

„Nieko tragiško neatsitiko“, – sakė jis.

Ar pats dalyvaus pirmininko rinkimuose, jis neatskleidė, sakė, dar turintis laiko apsispręsti. Kai kuriuos partijos skyriuose jis yra iškeltas, kaip kandidatas. Skyriuose dėmesio sulaukę ir V.Uspaskichas. Pastarasis aktyviai keliauja po juos, pristato savo programą, renkasi simpatijų taškus.

„Aš manau, kad nusiteikimas žmogaus yra rimtas, minčių turi. Pailsėjęs nuo vadovavimo partijai, nuo partinių postų. Visiškai realu, kad gali būti išrinktas“, – sakė Š.Birutis. Jis neneigė ir to, kad V.Uspaskichui vėl stojus prie partijos vairo, ši galėtų atsigauti, nes panašių pavyzdžių būta ir praeityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.