A. Maldeikienė apie Vyriausybės mokesčių reformą: „Nereikia cirko“

Ilgai kėlusi įtampą Vyriausybė pirmadienį pagaliau pristatė mokesčių reformą, kuria žada geresnį gyvenimą, didesnes algas, pensijas ir t.t.

Aušra Maldeikienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušra Maldeikienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2018, 1:24 PM, atnaujinta Apr 16, 2018, 6:05 PM

Apie tai daugiau galite skaityti tekste „Mokesčių reforma: didės pensijos ir atlyginimai, mažės šešėlis“.

Nors valdžia žadėjo daug ir gražiai, atrodo, kad jos pažadai įtikino toli gražu ne visus. Reformos pristatyme dalyvavusi Seimo narė, ekonomistė Aušra Maldeikienė negailėjo kritikos Vyriausybės planuojamai reformai. Pasak politikės, žadama daug, tačiau visiškai neaišku, kas už tai sumokės. 

Norint daugiau, kažkas turi mokėti

„Aš tik supratau, kad yra žmonių, kurie moka traukti triušius iš kepurių prieš tai ten triušio neįdėję. Iš tikro, ką mes girdėjome, – tai, kad visiems gyvenimas kažkokiu mistiniu būdu pagerės, bet niekas už tai nemokės. Mums nepasakė, kas mokės daugiau mokesčių. 

Tie 600 mln. eurų, kuriais buvo operuojama, kiek kainuos reforma, jie yra truputį keisti, nes taip ir nesugebėta atsakyti į elementarų klausimą, kiek tai yra Europos Sąjungos indėlis ir apskritai kuri ES eilutė finansuoja mūsų reformą“, – po reformos pristatymo komentavo A.Maldeikienė. 

Parlamentarė sakė aiškiai matanti „laimėtojų grupę“ – tai, pasak jos, yra žmonės, kurių pajamos yra 7,5 tūkst. eurų ir daugiau per mėnesį ir kurie pajamas gauna darbo užmokesčio pavidalu. 

„Logiška, kad jie turėtų mokėti mažiau, bet daug kur pasaulyje, faktiškai visur, kur yra „lubos“, nustatytos „Sodrai“, yra kitas dalykas – ryškus progresinis pajamų apmokestinimas. Tie žmonės didesnius mokesčius moka tiesiogiai per gyventojų pajamų mokestį (GPM). Pas mus šito nėra.

Tai reiškia, kad mūsų mokesčių sistema funkcionuoja taip: apačioje yra progresas, kuris dabar pakeliamas turbūt iki 1,5 tūkst. eurų, progresas kyla, tada atsiranda vadinamasis plokščias mokestis ir tada viršutinėje grupėje, kur yra žmonės, gaunantys daugiau kaip 7,5 tūkst. eurų, krinta“, – kalbėjo politikė. 

A.Maldeikienė taip pat pažymėjo, kad pristatant reformą visiškai nekalbėta apie tai, kaip skirstysis mokesčiai tų, kurie gauna atlyginimą ne darbo užmokesčio pavidalu ir dabar moka perpus mažiau mokesčių nei samdomi darbuotojai. 

Seimo narė sakė, kad tai, ką pirmadienį pateikė skaičiais manipuliuojanti Vyriausybė, yra ne kas kita kaip manipuliacijos ar tiesiog „miklių rankučių žaidimas“. Jos teigimu, aiškiau bus galima kalbėti tada, kai bus pateikti konkretūs skaičiai. 

„Iš to, ką kalbėjo, niekas neaišku, išskyrus tai, kad niekas nieko nemokės, bet visi gaus daugiau. Bet aš tiksliai žinau, kad jei aš parduotuvėje prisirinksiu didesnį kokybiškesnių prekių krepšelį, kas nors turės sumokėti. Kol kas už visą šitą gerą gyvenimą moka medikai ir mokytojai, kultūros darbuotojai. Daugybę metų moka, manau, kad ir toliau panašiai bus“, – kritikavo A.Maldeikienė. 

Pažadais netiki

Vyriausybė jau anksčiau kalbėjo, kad gydytojams ir medicinos darbuotojams atlyginimai kils 20 proc. Pirmadienį taip pat pasakyta, kad mokslo darbuotojams ir dėstytojams atlyginimai kils dar 16 proc. Vis dėlto, kaip teigė A.Maldeikienė, tai nieko nereikš, nes toks palyginti nedidelis atlyginimų kėlimas yra juokingas – užsienyje tokie specialistai gauna kelis kartus didesnius atlyginimus. 

„Koks yra atlyginimo kėlimas ir apie ką galima kalbėti norint išsaugoti aukštąjį mokslą, jeigu žada pakelti mokslų daktaro – žmogaus, kuris mokėsi 12 metų ir kuris yra gyvybiškai svarbus aukštųjų technologijų pramonei, – atlyginimą nuo 550 eurų iki 600 eurų? 

Ką reiškia 20 proc. medikų atlyginimo kėlimas? Žadėjo tai padaryti gegužę, bet dabar jau nukeliama. Gydytojai išvažiuoja, kad gautų kelis kartus didesnius atlyginimus, o jie sako, kad gydytojai nevažiuos. Klausykite, nereikia cirko“, – kalbėjo Seimo Mišrios grupės narė. 

Gali nesurinkti balsų

Paklausta, kaip mano, ar tokia reforma, kokia buvo pateikta, prasiskins kelią Seime, A.Maldeikienė atsakė, kad valdantieji šiuo metu neturi formalios daugumos. Iš tikro, valdančiojoje koalicijoje šiuo metu yra 68 nariai. Praėjusią savaitę valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis sakė, kad iš frakcijos ketina šalinti Povilą Urbšį, tad tai reiškia, kad jų liks 67. Daugumai reikia 71 Seimo nario. 

Anot A.Maldeikienės, valdantieji bando į savo pusę palenkti Seimo lenkų frakcijos narius, tačiau parlamento koridoriuose kalbama, kad kai kurie valstiečių nariai ketina pereiti į Mišrią Seimo narių grupę. 

„Su mūsų Mišria grupe keletas valdančiųjų valstiečių kalba, kad jie nori pas mus ateiti. Manau, kad valdantieji neturi pakankamai palaikymo, kad savo jėgomis visa tai pereitų. Be to, viskas priklausys nuo to, kaip įsigilinsime į skaičius ir kaip reaguos visuomenė“, – sakė A.Maldeikienė. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.