Korupcija įtariamam vadovui – dar vienas pavaldinių smūgis

Šiaulių darbo rinkos mokymo centre (ŠDRMC) įsiplieskusios aistros dėl korupcija įtariamo vadovo Mindaugo Dėlkaus sugrąžinimo neslūgsta.

Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios įstaigos darbuotojų dauguma sukilo prieš teismo į darbą sugrąžintą korupcija įtariamą vadovą M.Dėlkų.<br>G.Šiupario nuotr.
Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios įstaigos darbuotojų dauguma sukilo prieš teismo į darbą sugrąžintą korupcija įtariamą vadovą M.Dėlkų.<br>G.Šiupario nuotr.
Penktadienį ŠDRMC aplankė ministerijos darbo grupė, bet aistros neatslūgo - pirmadienį nušalinti vadovą pareikalavo daugiau kaip du trečdaliai darbuotojų.<br>G.Šiupario nuotr.
Penktadienį ŠDRMC aplankė ministerijos darbo grupė, bet aistros neatslūgo - pirmadienį nušalinti vadovą pareikalavo daugiau kaip du trečdaliai darbuotojų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2018, 5:12 PM, atnaujinta Apr 16, 2018, 5:17 PM

Daugiau kaip du trečdaliai darbuotojų pasirašė dokumentą, kad nepasitiki vadovu ir prašo jį nušalinti nuo pareigų. Pirmadienį šis 85 darbuotojų reikalavimas išsiųstas ŠDRMC steigėjai Švietimo ir mokslo ministerijai, Prezidentūrai, Vyriausybei, Seimo nariams, žiniasklaidai.

„Sugrįžus į VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centrą toliau direktoriaus pareigas eiti korupcija įtariamam M.Dėlkui, mes, Centro darbuotojai, jaučiamės nesaugūs. Įstaigoje tvyro įtempta atmosfera. Darbuotojams, liudijusiems prieš M.Dėlkų, neramu dėl savo ateities. Ar kas pagalvojo apie darbuotojų saugumą, gražinant dirbti M.Dėlkų į vadovo pareigas, kuriam nėra pasibaigęs teisminis procesas? Pirmoji tvyrančios įtampos neišlaikė laikinai ėjusi direktoriaus pareigas G.Podolskienė.

G.Podolskienės vadovavimo metu buvo vadovaujamasi demokratiniais principais: geras įstaigos mikroklimatas, gerbiamas kiekvienas darbuotojas, darbuotojo nuomonė, suformuota komanda ir vykdomas komandinis darbas, pasiekti geri įstaigos rezultatai, darbuotojai motyvuojami, vertinami ir skatinami pagal darbo kodeksą, apmokama už viršvalandžius.

Darbuotojai siekia, kad būtų įvertintos UAB „Takoskyra“ atsiradimo aplinkybės ir vykdoma veikla, nes minėtai įstaigai vadovauja M.Dėlkaus žmona, o nušalintas nuo darboM. Dėlkus iki palankaus teismo sprendimo dirbo projektų vadovu UAB „Takoskyra“.

ŠMM išduoda leidimus šiai veiklai, todėl apie „Takoskyros“ atsiradimą bei vadovus, turėjo žinoti. Juk Takoskyra yra tiesioginis VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro konkurentas, ir tai visiems yra žinoma, o čia susikerta viešieji ir privatūs interesai.

Po susitikimo 2018-04-13 dieną su ŠMM atstovais A.Drungilu, A.Jankauskiene, J.Zacharkiene VšĮ Šiaulių darbo rinkos mokymo centro darbuotojų tarpe įtampa sustiprėjo: kai kurie darbuotojai išgirdo atvirus grasinimus netekti darbo, manipuliuojama darbuotojais bei jų saugumo jausmu.

Esant šiai situacijai, kyla klausimai: Ar šioje situacijoje neprasilenkiama su etika bei viešaisiais ir privačiaisiais interesais? Ar esant šiai situacijai, susikompromitavęs direktorius M. Dėlkus gali likti vadovauti? Ar sąžiningai elgiasi ŠMM, leisdama grįžti susikompromitavusiam direktoriui M. Dėlkui? Ar susidariusi situacija tenkina ŠMM, kai didžioji dalis darbuotojų nenori ir negali dirbti vadovaujant M. Dėlkui ir išreiškia nepasitikėjimą (savo parašu nepasitikėjimą išreiškė 69,1 procentai darbuotojų)? Ar tokia situacija nemenkina visos švietimo sistemos, kai labai aukšti reikalavimai yra keliami švietimo įstaigų vadovams?“ – rašoma laiške.

ŠDRMC vadovas M.Dėlkus ir teisėsaugininkų, ir pavaldinių mestus kaltinimus neigia. Penktadienį po susitikimo su Švietimo ir mokslo ministerijos darbo grupe jis portalo lrytas.lt žurnalistą tikino: „Esu nekaltas, ir tai įrodysiu“. Pramanu pavaldinių kalbas apie tvyrančią atmosferą, gąsdinimą pavadinęs viešosios įstaigos vadovas atsisakė fotografuotis ir pasiūlė įdėti nuotrauką „su antrankiais“.

M.Dėlkus, keli jo pavaldiniai ir viešosios įstaigos „Tariba“ vadovas Linas Grikietis buvo sulaikyti per 2014 m. gegužės 14-ąją surengtą operaciją.

Sulaikytiesiems buvo pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisėto praturtėjimo.

Ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas, bet dalis įtariamųjų jau atsikratė slegiančios įtarimų naštos. Tiesa, M.Dėlkui įtarimai nepanaikinti. Bet ši aplinkybė nesukliudė po beveik 4 metų grįžti į darbą – duris atvėrė palankus Šiaulių apygardos teismo sprendimas, kuriuo buvo panaikinta kardomomoji priemonė.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.