Sekso draudimu apkaltintas R. Šarknickas turi atsaką kolegoms

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Robertas Šarknickas nepagailėjo savo kolegoms kritikos. Seimo nariai, kurie sureagavo į būsimą komisijos posėdį dėl „priklausomybės nuo medikamentų, interneto, sekso prevencijos politikos įgyvendinimo Lietuvoje“, dezinformuoja, sakė R.Šarknickas savo pranešime.

 Sekso draudimu apkaltinas R. Šarknickas kaltina savo kolegas neteisinga informacija.<br> T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr. 
 Sekso draudimu apkaltinas R. Šarknickas kaltina savo kolegas neteisinga informacija.<br> T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr. 
Sekso draudimu apkaltinas R. Šarknickas kaltina savo kolegas neteisinga informacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sekso draudimu apkaltinas R. Šarknickas kaltina savo kolegas neteisinga informacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2018, 5:05 PM, atnaujinta Apr 16, 2018, 5:56 PM

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad tik pasirodžius komisijos posėdžio darbotvarkei, opozicijos atstovai skaudžiai kritikavo tokio klausimo kėlimą. 

„Paskelbus 2018 m. balandžio 18 d. bendro Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos bei Priklausomybių prevencijos komisijos posėdžio darbotvarkę, kurioje tarp svarstomų klausimų numatytas svarstyti ir klausimas dėl priklausomybės nuo medikamentų, interneto, sekso prevencijos politikos įgyvendinimo Lietuvoje, viešojoje erdvėje pasirodė dezinformacija, neva tai bus bandoma drausti lytinius santykius“, - rašė R.Šarknickas. Įvardindamas ir konkrečius politikus.

„Šiuo atveju noriu kreiptis į du Seimo narius – tai liberalę Aušrinę Armonaitę ir konservatorių Antaną Matulą, kuris, beje, Priklausomybių prevencijos komisijoje pats balsavo už medikamentų, interneto, sekso prevenciją. Negarbinga yra meluoti tautai. Ir dar labiau negarbinga yra kiršinti Lietuvos žmones melaginga informacija, neva tai seksas bus draudžiamas. Apie tai net kalbos nebuvo, nėra ir būti negali. Tenoriu paprašyti, nustoti tai daryti, ypač kai tai liečia vaikus, kurie auga sudėtingose šeimose. Jūs, gerbiamieji Seimo nariai, dirbate komisijose atsakingose už savižudybes, smurtą ir priklausomybių prevenciją, todėl tokie poelgiai, ypač turint omeny šių komisijų siekį, nedaro garbės Jūsų narystei“, - Seimo narių pasisakymą kritikavo R.Šarknickas. Jis teigė, kad šių politikų elgesys jį nuvylė.

„Deja, iš žmoniškosios pusės nuvylėte, o nereikėjo taip. Paaiškinu Jums dviem: posėdyje bus svarstoma, kaip paskatinti skurdžiai ar asocialiai gyvenančias daugiavaikes šeimas imtis atsakingesnio šeimos planavimo, kadangi skaudu matyti kaip neatsakingos nelaimingos ir nepasvėrusios savo galimybių šeimos paleidžia daug nelaimingų vaikų į pasaulį, kurie užaugę paleidžia jau savo vaikus ir vėl nelaimingus – užburtas ratas“, - esminę problemą įvardijo jis.

Jis pasidalijo ir trumpu pasakojimu iš asmeninės patirties.

„Jau ruošiuosi išeiti, atleiskite...“ – tokius žodžius girdėjau prieš dvylika metų, kai asociali moteris gatvėje pasakė, padariusi klaidą ir save pražudžiusi, išleisdama į pasaulį krūvą vaikų, kurie taip pat dabar gyvena gatvėse, prievartauja, vagia. „Pražudžiau savo ir vaikų gyvenimą. Tada tik seksas buvo galvoje. Negalvojau apie pasekmes“. Padėti mažai ką galėjau: tik nupirkau jai maisto, nuvežiau iki nakvynės namų. Tai buvo senyvo amžiaus moteris, visai sunykusi. Giliai atminty įstrigo šie mane labai sukrėtę žodžiai. Gaila, kad tokių žmonių suvokimas ateina tik su amžiumi. Todėl šią problemą reikia spręsti.

Ir čia kalbama ne apie įstatymų leidybą, reguliuojančią lytinius santykius ar sąmoningumą, čia kalbama apie prevenciją, švietimą, sąmoningumo ir atsakingo planavimo skatinimą. Taip, galbūt, sakysite duokime žmonėms darbo. Vyriausybė pirmą kartą istorijoje skyrė virš pusės milijardo skurdui mažinti, tačiau to nepakanka, reikia ieškoti ir kitų priemonių socialinės atskirties mažinimui. Būtent šiame sluoksnyje daugiausiai vyksta patyčių, smurto formų protrūkių bei savižudybių“, - savo motyvus aiškino politikas. Pridurdamas, kad esminis aspektas – visapusis švietimas.

„Turime dirbti visi kartu susitelkę. Lietuva, ne savo noru, per savo nepriklausomybės metus paleido anapilin daug vaikų. Tose nelaimingose šeimose vaikai metami į šulinius, paaugliai žudosi, rodo smurto proveržius, o dirbantys turi išlaikyti geriančius arba piktybiškai išnaudojant mokesčių mokėtojų pinigus, suteikiant galimybes tyčiotis ne tik iš valstybės, bet ir iš savo vaikų. Šie reiškiniai vyksta dėl to, kad žmonės dažnai negalvoja kokios pasekmės bus gimusiems vaikams (taps našlaičiais, bus nužudyti, nelaimingi). Kalba eina ne apie draudimą, bet apie prevenciją, socialinę pagalbą. Tai du skirtingi dalykai, gerbiami Seimo nariai.

Baigiant širdgėlos nusivylimu, prašau Jūsų, prisidėkite prie Lietuvos mažųjų ateities, meskite žmoniškumo tinklą į tas šeimas, kurioms yra būtina padėti. Dirbkime be šou elementų, padėkime valstybei“, - savo pranešime rašė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.