Po pavaldinių sukilimo korupcija įtariamas vadovas nėrė pro duris

Korupcija įtariamas Šiaulių darbo rinkos mokymo centro (ŠDRMC) vadovas Mindaugas Dėlkus neilgai džiaugėsi teismo malone sugrąžinti jį į darbą. Sukilę pavaldiniai privertė nė mėnesio neišdirbusį 43 metų šiaulietį parašyti atsistatydinimo pareiškimą.

Korupciniais nusikaltimais įtariamas M.Dėlkus buvo sulaukęs palankaus teisėjos sprendimo, bet darbuotojai privertė jį trauktis.<br>G.Šiupario nuotr.
Korupciniais nusikaltimais įtariamas M.Dėlkus buvo sulaukęs palankaus teisėjos sprendimo, bet darbuotojai privertė jį trauktis.<br>G.Šiupario nuotr.
Sukilę darbuotojai privertė vadovą trauktis.<br>G.Šiupario nuotr.
Sukilę darbuotojai privertė vadovą trauktis.<br>G.Šiupario nuotr.
Dirbti vadovaujant korupcija įtariamam M.Dėlkui nepanoro dauguma - 85 iš 123 darbuotojų.<br>G.Šiupario nuotr.
Dirbti vadovaujant korupcija įtariamam M.Dėlkui nepanoro dauguma - 85 iš 123 darbuotojų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 19, 2018, 5:24 PM, atnaujinta Apr 19, 2018, 6:06 PM

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ketvirtadienį patenkino M.Dėlkaus prašymą atleisti.

Į Šiaulius atvykęs ministerijos atstovas Antanas Drungilas su atleistuoju pasirašė darbo sutarties nutraukimo dokumentus, perėmė įstaigos turtą, o viešosios įstaigos vadovu paskyrė ŠDRMC transporto skyriui vadovavusį Saulių Ulį.

„Vadovo sprendimas trauktis palengvino situaciją. Priešingu atveju M.Dėlkus būtų buvęs atšauktas iš pareigų“, – sakė A.Drungilas.

Pavaldiniai surengė sukilimą

Korupciniais nusikaltimais įtariamas M.Dėlkus tikriausiai iki pat teismo proceso pabaigos būtų vadovavęs ŠDRMC, jei ne pavaldinių sukilimas.

Grupė darbuotojų kreipėsi į šiaulietį parlamentarą Arūną Gumuliauską dėl darbe tvyrančios įtampos, baimės jausmo. Mat dalis darbuotojų bendradarbiavo su teisėsaugininkais ir korupcijos byloje liudijo prieš M.Dėlkų.

Po ministerijos darbo grupės vizito darbuotojai nusprendė eiti va bank – pareikalavo, kad korupcija įtariamas vadovas būtų nušalintas. Tokį reikalavimą, kuris buvo išsiųstas į Prezidentūrą, Vyriausybę, Seimą, ministerijas, pasirašė daugiau kaip du trečdaliai darbuotojų.

Sulaukė teisėjos malonės

M.Dėlkus nuo pareigų nušalintas buvo nuo 2014 m. gegužės 14-osios, kai buvo sulaikytas per teisėsaugininkų surengtą operaciją.

Iki šių metų kovo pabaigos teismas vis pratęsdavo kardomąją priemonę, bet Šiaulių apygardos teismo teisėja Ernesta Montvidienė nutarė, kad šią prievartinę procesinę priemonę taikyti nebevertėtų.

Konstatuota, kad jau apklausti visi įtariamieji, surinkti įkalčiai, apklausti liudytojai, atliktos kratos, todėl nebėra grėsmės, kad M.Dėlkus gali trukdyti tyrimui ar daryti naujus nusikaltimus.

Šis net teisėsaugininkus nemaloniai nustebinęs neskundžiamas teisėjos sprendimas šiauliečiui atvėrė kelią į darbovietę.

Pavaldinius kaustė baimė

Sugrįžus M.Dėlkui, pirmoji neatlaikė ir pareiškimą trauktis parašė jį pavadavusi Genė Podolskienė.  

„Man buvo nepriimtinas vadovo požiūris į darbą, pavaldinius, vertybes, jo žmogiškosios savybės, todėl per dvi dienas nutariau trauktis. Nuoširdžiai gaila ten likusių žmonių, ypač dabar, kai užvirė tokia košė. Didžioji dalis kolektyvo tikėjo, jog įsikiš steigėjas ir neleis įstaigai vadovauti žmogui, kuris nenusikratė įtarimų korupcija“, – „Lietuvos rytui“ sakė ilgametė darbuotoja.

Kiti darbuotojai guodėsi, kad kasdien kausto baimė, nežinomybė dėl ateities, jie yra subtiliai bauginami. Apie tai jie atvirai papasakojo Švietimo ir mokslo ministerijos atsiųstai specialistų grupei.

„Mes atsiimsime savo „medalį“ už drąsą, kad atėjome ir išsakėme tai, ką jaučiame, – su nerimu kalbėjo ŠDRMC nariai. – Tačiau mes nebenorime grįžti į baudžiavą“.

Triūsė konkuruojančioje įmonėje

Prieš vadovą sukilę darbuotojai stebėjosi, kodėl ministerija pro pirštus žiūri į rinkoje prieš trejus metus atsiradusį konkurentą – 2015 m. buvo įkurta bendrovė „Takoskyra“, kuriai vadovavo M.Dėlkaus sutuoktinė, o jis pats dirbo projektų vadovu.

ŠDRMC kolektyvo nariai piktinosi, kad ši įmonė tapo tiesiogine konkurente – siūlė tas pačias mokymo programas.

Sukilėlių išvardinti faktai nustebino ŠMM atstovus. „Nesitikėjome, kad išgirsime tiek visko. Dabar aiškėja, kad Seimo nario persiųstame laiške įvardintos problemos nėra išgalvotos“, – stebėjosi A.Drungilas.

Kaltinimus pavadino pramanu

Korupcija įtariamas M.Dėlkus pavaldinių mestų kaltinimų kratėsi ir kalbėdamas su „Lietuvos ryto“ žurnalistu.

„Tikiu teisingumu, ir tai įrodysiu. Teisėsaugos mesti kaltinimai yra netiesa, tą patį galiu pasakyti ir apie dabar dirbtinai sukeltą triukšmą. Visa tai yra nesąmonė ir pramanas“, – sakė M.Dėlkus.

ŠDRMC vadovas bandė priekaištauti, kad anksčiau buvo neišklausytas, nors atvesdintas į teismą pats atsisakė kalbėti. M.Dėlkui buvo pasiūlyta nusifotografuoti, bet jis atsisakė: „Dėkite su antrankiais“.

Dalis įtarimų jau nusikratė

M.Dėlkus, keli jo pavaldiniai ir viešosios įstaigos „Tariba“ vadovas Linas Grikietis buvo sulaikyti per 2014 m. gegužės 14-ąją surengtą operaciją.

Sulaikytiesiems buvo pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisėto praturtėjimo.

Ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas, bet dalis įtariamųjų jau atsikratė slegiančios įtarimų naštos. Tiesa, M.Dėlkui įtarimai nepanaikinti.

Pinigai plaukė 5 metus

STT agentai M.Dėlkų stebėjo ilgai – slapta operacija buvo vykdoma apie metus.

Pamažu išsiaiškinta, kad  viešosios įstaigos direktoriaus papildomų pajamų šaltinis galėjo būti pogrindinis automobilių nuomos verslas – ŠDRMC nuomojosi mašinas iš vadovo namiškių, giminaičių draugų.

Tyrimo duomenimis, per penktmetį į M.Dėlkaus ir su juo susijusių asmenų sąskaitas buvo pervesta per 0,2 mln. eurų nuompinigių.  

Įstaigos vadovas turėjo šių asmenų mokėjimo korteles ir prisijungimo duomenis prie banko sąskaitų, todėl galėjo didelę dalį šių pinigų išsigryninti bankomatuose.

Fiksavo daug įtartinų sandorių

Per tyrimą paaiškėjo, kad ŠDRMC vis sudaromos sąlygos viešųjų paslaugų pirkimų konkursus laimėti tai pačiai viešajai įstaigai „Tariba“. Buvo įtarta, kad ji galėjo būti įsteigta būtent M.Dėlkaus iniciatyva.

Užsitikrinusi nuolatines pajamas, ši įmonė Šiauliuose pirko nekilnojamojo turto – žemės sklypą greta M.Dėlkaus nuosavybės, miesto pakraštyje esančią aptvertą automobilių stovėjimo – pardavimo aikštelę su sargo nameliu. Buvo paskaičiuota, kad įsigyta nekilnojamojo turto daugiau nei už 0,2 mln. eurų.

Šiems pirkiniams įstaigos pinigų nepakako, todėl buvo naudojamos iš ŠDRMC direktoriaus už palūkanas skolintos lėšos.

Sučiupo ir policijos komisarą

Po kelių savaičių STT sulaikė ir Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Specialiųjų užduočių biuro viršininką Kęstutį Babičą.

Šiaulietis išsyk prisipažino ir sutiko bendradarbiauti su ikiteisminį tyrimą atliekančiais pareigūnais.

22 metus policijoje išdirbusiam K.Babičui buvo patekti įtarimai piktnaudžiavimu, turto pasisavinimu ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, futbolo klubo „Juventa 99“ prezidentas K.Babičas galėjo padėti išplauti beveik 0,3 mln. eurų gautos paramos.

Tyrimo duomenimis, ŠDRMC neskaidriai organizuodavo viešuosius pirkimus, o jų laimėtojai futbolo klubui kaip paramą pervesdavo sutartas pinigų sumas. 2007-2014 m. futbolo klubui pervesta daugiau kaip 0,3 mln. eurų.

Įtariama, kad didžioji dalis paramos buvo išgryninta iš futbolo klubo sąskaitos.  Pirminiais duomenimis, dalis gautos paramos pasisavinta, o buhalterinės apskaitos dokumentuose melagingai nurodyta, kad pinigai panaudoti futbolo klubo reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.