Kare tarp Prezidentūros ir Vyriausybės opozicija tarė žodį: baigėme kandžiotis

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, regis, įžiebė, o gal paaštrino konfliktą tarp prezidentės Dalios Grybauskaitės ir premjero Sauliaus Skvernelio.

Politologai jaučia stiprią įtampą tarp premjero ir prezidentės. <br>D.Umbraso nuotr.
Politologai jaučia stiprią įtampą tarp premjero ir prezidentės. <br>D.Umbraso nuotr.
Politologai jaučia stiprią įtampą tarp premjero ir prezidentės. <br>D.Umbraso nuotr.
Politologai jaučia stiprią įtampą tarp premjero ir prezidentės. <br>D.Umbraso nuotr.
Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis juokingais vadina teiginius, kad prezidentė vykdo konservatorių prašymus. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis juokingais vadina teiginius, kad prezidentė vykdo konservatorių prašymus. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liberalų vadovas Eugenijus Gentvilas sutinka, kad dabartinė opozicija yra neeilinė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liberalų vadovas Eugenijus Gentvilas sutinka, kad dabartinė opozicija yra neeilinė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 20, 2018, 3:55 PM

Prezidentė teigė, kad ministras, kuris, kaip įtariama, dirbo svetimą žemę, o už ją dar gavo ES išmokas, negali toliau eiti pareigų. Premjeras savo principingą poziciją žadėjo pareikšti tik sulaukęs teisėsaugos išvadų.

Atrodo, kad viena šio karo aukų tapo jau buvęs kandidatas į ilgiau nei mėnesį tuščią teisingumo ministro kėdę Giedrius Danėlius. Kandidatūra atmesta net nesusitikus su pačiu kandidatu.

Politologus ir politikos ekspertus kare tarp Prezidentūros ir Vyriausybės domina ne tik pats faktas, bet ir kalbos, kad prezidentė tenkina opozicinių konservatorių norus. Tačiau naujienų portalo lrytas.lt kalbinti opozicijos atstovai su tuo nesutinka.

Neeilinė opozicija

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas naujienų portalui lrytas.lt pripažino, kad ši opozicija yra neeilinė.

„Šita opozicija tikrai unikali, pagal savo skaičių faktiškai prilygsta valdantiesiems. Taip pat ji yra velniškai užgauta valdančiųjų“, – teigė E.Gentvilas, skaičiuodamas Seimo vicepirmininkus, kurių opozicija turi tik vieną – Ireną Degutienę.

„Ir kaip niekada susiskaldžiusi, marga. Bet šiek tiek net maloniai stebiuosi, kad mes galime kalbėti. Jei mes pradėsime džiaugtis vienas kito nesėkmėmis, tai valstiečiams tik to ir reikia, – teigė E.Gentvilas. –Opozicija yra pakankamai vieninga esminiais klausimais. O požiūris į valdančiuosius mus tikrai vienija.“

Atsakydamas į klausimą, ar sutinka su teiginiu, kad prezidentė perėmė pirmąjį kritikos smuiką, E.Gentvilas dar kartą kalbėjo apie bendro vardiklio paieškas.

„Na, ne visada. Tikrai ne prezidentė pradėjo kelti B.Markausko problemą. Juk tai padarė žiniasklaida. O dėl politologų teiginio, kad oponavimo galią perima prezidentė, iš viso sakyčiau, kad tai daro žiniasklaida“, – teigė Seimo narys. Politikas pridūrė pajutęs, kad žiniasklaida taip pat suvokė, jog pavieniui nieko nepasieks.

„Šita būklė, kurioje yra opozicija, – ne unikali. Išsibarstymas buvo ir kitur, vieni kitiems tik ir taikėsi įkąsti. O dabar prasideda solidarizavimasis“, – naujienų portalui lrytas.lt džiaugėsi E.Gentvilas.

Interpeliaciją parems ir daugiau valstiečių

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas naujienų portalui lrytas.lt pridūrė, kad dėl B.Markausko klausimo opozicija yra susivienijusi.

„Opozicija kalbasi, mes ilgai dvejojome, ar reikia pradėti interpeliaciją B.Markauskui. Lemiamas balsas – Lenkų rinkimų akcijos frakcijos narių. Tačiau dabar kalbame patys, atrodo, kad visi randame sutarimą: 4 frakcijos ir mišri parlamentarų grupė. Ruošiame tekstą, kalbėsime ir su Lenkų rinkimų akcijos žmonėmis. Garantijas yra davusių ir iš valstiečių žaliųjų frakcijos“, – sakė E.Gentvilas.

Paklaustas, ar prie interpeliacijos ministrui prisidėti nori Povilas Urbšys ir Justas Džiugelis, liberalas santūriai teigė, kad spėliojimas yra teisingas. „Dar nenoriu pavardėmis sakyti. Jie viešai tai yra išsakę. Pasiekus slapto balsavimo fazę, man sakoma, gali prisidėti ir 10 ar net 12 valstiečių atstovų“, – teigė politikas.

Kalbas apie norų pildymą vadina juokingomis

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė, kad rimtai vertinti kalbų, esą prezidentė tenkina konservatorių įgeidžius, negalima.

„Nemanau, kad galima rimtai vertinti kalbas, neva prezidentė vykdo konservatorių nurodymus, nes tai skamba juokingai“, – teigė Seimo narys. Jis pridūrė, kad paprasčiausiai sutampa pozicijos.

„Taip, galbūt Tėvynės sąjungos, ne vieno viešosios nuomonės lyderio ir prezidentės pozicija dėl ministro B.Markausko sutampa, nes visi mato ir visiems skauda širdį dėl to, kas vyksta mūsų valstybėje. D.Grybauskaitė per visą valdymo laikotarpį griežtai vertino bet kokią neskaidrumo ar neteisingumo regimybę ir šis atvejis, mano nuomone, nėra niekuo išskirtinis“, – sakė konservatorių lyderis.

Jis taip pat spėliojo, kad tokios kalbos naudingos valstiečiams, bandantiems nukreipti dėmesį nuo tikrųjų problemų.

„Valstiečiai teiginiais, neva prezidentė vykdo konservatorių nurodymus, tiesiog mėgina nukreipti dėmesį nuo griežtos ir principingos valstybės vadovės pozicijos, siekia bet kokia kaina išsaugoti susitepusį, bet savą ministrą“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė jis.

Randa ir laimėjimų

G.Landsbergis apie interpeliacijos galimybę atsiliepia panašiai kaip E.Gentvilas.

„Žinoma, jei manome, kad atsilaikymas yra laimėti balsavimai Seimo salėje, tai natūralu, kad tokių nėra daug, nes paprasčiausiai balsų persvara nėra opozicijos pusėje. Dėl to ir esame opozicija.

Tačiau pastaruoju metu, drįsčiau pastebėti, vis dažniau pavyksta rasti bendrų požiūrio taškų tarp visos opozicijos, išmokome  sėkmingiau dirbti ir sutarti, kelti bendrus klausimus ir veikti labiau koordinuotai. Manau, tai yra laimėjimas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė G.Landsbergis.

„Mes dirbame sistemiškai, rodome valdančiųjų klaidas, negeroves ir tikimės ne vienadienių pergalių, o teigiamo rezultato valstybei ilguoju laikotarpiu“, – savo tikslą įvardijo konservatorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.