Suskilę kairieji išbarstė reitingus, dešinieji augina raumenis, valstiečiams - skaudus smūgis Kol suskilę kairieji tamposi dėl tų pačių rinkėjų, dešinieji auginasi raumenis

Atsitiko tai, kaip ir spėjo daugelis politikos ekspertų, – kairiųjų pažiūrų rinkėjai susipainios tarp senosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir naujai įsteigtos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP). O sumaištis – ne į naudą nei vienai, nei kitai.

   Reitingai naujosios partijos lyderiui G.Kirkilui ir socialdemokratų vedliui G.Paluckui - nieko gero nežadantys. Nelabai kuo turėtų džiaugtis ir valstiečių vadas R.Karbauskis. Tuo tarpu konsveratorių vadovui G.Landsbergiui - geros žinios.<br> Lrytas.lt koliažas
   Reitingai naujosios partijos lyderiui G.Kirkilui ir socialdemokratų vedliui G.Paluckui - nieko gero nežadantys. Nelabai kuo turėtų džiaugtis ir valstiečių vadas R.Karbauskis. Tuo tarpu konsveratorių vadovui G.Landsbergiui - geros žinios.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 21, 2018, 7:11 AM, atnaujinta Apr 21, 2018, 8:34 PM

Pagal bendrovės „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatus, dar kovo pradžioje partijų rikiuotėje LSDP užėmė tvirtą trečiąją vietą. Už ją per Seimo rinkimus ketino balsuoti 10,1 proc. piliečių.

Bet situacija pasikeitė, kai atskilėliai socialdemokratai, pasitelkę ir išeivius iš kitų partijų, ir politikos naujokus, įsteigė LSDDP. Po apklausos, kurią „Vilmorus“ surengė balandžio 6–15 dienomis, paaiškėjo, kad už Seimo nario Gedimino Kirkilo vadovaujamą LSDDP parlamento rinkimuose balsuotų 5 proc. žmonių, o už Vilniaus vicemero Gintauto Palucko vadovaujamą LSDP – 4,9 procento.

Žodžiu, kairieji rinkėjai suskilo į dvi faktiškai lygias dalis, o abiejų socialdemokratinių partijų ateitis lieka gana miglota.

Juolab kad ir jų lyderių reitingai nekelia didelio optimizmo. G.Kirkilą palankiai vertina 22,7 proc. apklausos dalyvių, nepalankiai – 39 proc., o G.Palucką atitinkamai 17,8 ir 31,7 proc. Taigi abiejų pirmininkų reitingas yra su minuso ženklu.

Nors konservatoriaus vedlio Gabrieliaus Landsbergio irgi daugiau žmonių nemėgsta nei mėgsta, jo vadovaujamos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gerbėjų būrys stabilus ir pastaruoju metu netgi augo.

Konservatoriai balandžio mėnesį tapo vienvaldžiais partijų lyderiais, nes su jais kovojusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga šį kartą gavo skaudų smūgį.

Nesibaigiančios istorijos, susijusios su prieštaringai vertinamu valstiečių vedliu Ramūnu Karbauskiu, skandalas, į kurį pateko žemės ūkio ministras Bronius Markauskas dėl šeimos nuomojamos žemės be sutarčių ir už tai gaunamų Europos Sąjungos išmokų, premjero Sauliaus Skvernelio laviravimas, matyt, išvedė iš kantrybės net dalį ištikimiausių valdančiosios partijos rėmėjų.

Kovo mėnesį už valstiečius būtų balsavę 16,2 proc. piliečių (maždaug tiek pat, kiek už konservatorius), o dabar – tik 11,9 procento.

Ar tokios tendencijos išsilaikys, turėtų parodyti artimiausios apklausos. Neatmestina, kad šiek tiek gali pakilti Darbo partija, kuriai grįžo vadovauti kadaise buvęs populiarus jos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas.

Tuo metu dabar visuomenės veikėjų populiarumo lenktynėse pozicijas sustiprino prezidentė Dalia Grybauskaitė ir įkandin jos žengiantis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Beje, pastarąjį nepalankiai įvertino rekordiškai mažai – tik 11,8 proc. – apklaustųjų.

O premjeras S.Skvernelis, metęs iššūkį prezidentei ir išsyk neatleidęs žemės ūkio ministro, dalį buvusio populiarumo išbarstė. Gerokai daugiau nepalankių nuomonių šį kartą surinko ir pats B.Markauskas, nors jo rėmėjų skaičius sumažėjo nedaug.

Ši apklausa taip pat parodė, kad smarkiai susvyravo žmonių pasitikėjimas Vyriausybe ir Seimu.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.