Buvusiam Seimo nariui Vytautui Gapšiui – recidyvisto etiketė

Buvęs Seimo vicepirmininkas Vytautas Gapšys – recidyvistas. Garsią politinės korupcijos bylą teismui praėjusią savaitę perdavę tyrėjai nesismulkino ir šį įtariamąjį pavadino užkietėjusiu nusikaltėliu.

V.Gapšys bus teisiamas antrąsyk.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Gapšys bus teisiamas antrąsyk.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Gapšys bus teisiamas antrąsyk.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Gapšys bus teisiamas antrąsyk.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Gapšys bus teisiamas antrąsyk.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Gapšys bus teisiamas antrąsyk.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Gapšys bus teisiamas antrąsyk.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Gapšys bus teisiamas antrąsyk.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 9:57 AM, atnaujinta Jun 7, 2018, 10:19 AM

Buvęs Darbo partijos vicepirmininkas V.Gapšys politinės korupcijos byloje yra kaltinamas kyšininkavimu ir prekyba poveikiu.

Bet, prokurorų teigimu, skirtingai negu kiti šios bylos įtariamieji, buvęs Seimo narys šiuos nusikaltimus esą padarė būdamas recidyvistas.

Kaip įvardyta teismui perduotame beveik pusės tūkstančio puslapių kaltinamajame akte, tai – jo atsakomybę sunkinanti aplinkybė.

Jei prokurorams pavyktų įrodyti V.Gapšio kaltę, jis, kaip recidyvistas, negalėtų tikėtis lygtinės laisvės atėmimo bausmės.

Tokia gali būti skiriama tik pirmą kartą nusikaltusiems asmenims.

Tuo metu V.Gapšys jau buvo nuteistas vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą teismas jam skyrė 3,6 tūkst. eurų baudą.

Įžvelgia didesnių trūkumų

Nors jo teistumas dar nėra išnykęs, V.Gapšys suglumo iš „Lietuvos ryto“ išgirdęs, kad politinės korupcijos tyrėjai jį pavadino recidyvistu.

Įtariamasis ir jo advokatas su tuo nesutinka, nes Baudžiamajame kodekse numatyta, kad recidyvistu laikomas asmuo, kuris neišnykus ankstesniam teistumui padaro naujus tyčinius nusikaltimus.

 

„Nusikaltimai, kuriais esu kaltinamas politinės korupcijos byloje, esą buvo padaryti dar iki Apeliacinio teismo sprendimo Darbo partijos buhalterijos byloje.

Taigi aš tada dar nebuvau teistas. Kaip aš galiu būti recidyvistas?

Kita vertus, kol dabartinė byla bus nagrinėjama teismuose, mano teistumas jau bus išnykęs ir vadinamojo recidyvumo neliks, todėl to „recidyvisto“ labai nesureikšminu. Aš toje byloje matau kur kas didesnių spragų, dėl kurių prašiau nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Labai tikiuosi, kad Vilniaus apygardos teismas bylą grąžins prokurorams ir įtarimai man bus panaikinti“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo buvęs politikas.

Bando sutirštinti spalvas?

V.Gapšio advokatas Saulius Juzukonis įsitikinęs, kad kaltinamajame akte jo ginamasis recidyvistu įvardytas tyčia, – taip esą norima sutirštinti spalvas.

„Ar laikyti kaltinamą asmenį recidyvistu – teismo, o ne prokurorų prerogatyva. Kol kas tai tik tyrėjų nuomonė. Šiai bylai vadovaujantis prokuroras (Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Justas Laucius. – Red.) turi tokį pomėgį – kaltinamąjį aktą surašyti juodžiausiomis spalvomis.

Prokurorų sprendimas laikyti V.Gapšį recidyvistu neatitinka nuoseklaus Baudžiamojo kodekso nuostatų aiškinimo.

Tai labiau išankstinis pasakymas, kuriuo gal siekiama sutirštinti spalvas ir iš anksto suformuoti nuomonę, kad įtariamasis yra linkęs daryti nusikaltimus. Tai toks taktinis prokurorų žingsnis“, – aiškino advokatas S.Juzukonis.

Terminas atsirado neseniai

Bet „Lietuvos rytą“ konsultavę nepriklausomi teisininkai teigė, kad kaltinamajame akte įrašydamas žodį „recidyvistas“ prokuroras pasielgė labai preciziškai.

Nuo praėjusių metų šiuo žodžiu apibūdinami ne tik kelis žiaurius nusikaltimus įvykdę nusikaltėliai, kurie teismo sprendimu būdavo paskelbiami pavojingais recidyvistais.

Terminą „recidyvistas“ įrašius į Baudžiamąjį kodeksą juo laikomas kiekvienas pilnametis anksčiau teistas asmuo, kuris neišnykus teistumui įvykdo naują nusikaltimą.

„Nors ši sąvoka neturi jokios reikšmės siekiant pagrįsti kaltę, gali būti labai reikšminga svarstant bausmės atidėjimo klausimą“, – aiškino teisininkai.

Be to, „Lietuvos ryto“ konsultantai aiškino, kad nors V.Gapšys dabar įtariamas dėl 2015 metais įvykdytų nusikaltimų ir tuo metu galutinai nebuvo nuteistas Darbo partijos byloje, teistumo terminą esą galima skaičiuoti ir nuo pirmosios instancijos teismo nuosprendžio, jei vėliau jis nesikeičia. O pirmąjį nuosprendį Darbo partijos byloje V.Gapšys išgirdo 2013 metais.

Įtariamas žadėjęs paveikti politikus

Politinės korupcijos byloje V.Gapšys įtariamas iš buvusio „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio paėmęs kyšių, kurių bendra suma – 27,1 tūkst. eurų.

Dalis šių pinigų Darbo partiją esą pasiekė kaip nuolaidos už politinę reklamą, rodytą per koncernui priklausančias žiniasklaidos priemones, taip pat kaip užmaskuota parama viešajai įstaigai „Meno ir sporto projektai“.

Kaltinimuose V.Gapšiui nurodyta, kad šie kyšiai jam esą buvo perduoti už pažadą paveikti Seimo narius balsuojant dėl Vartojimo kreditų, Pelno mokesčio įstatymo projektų, taip pat priimant Seimo nutarimą dėl 169 mln. eurų vertės kelio Vilnius–Utena rekonstrukcijos projekto.

Jis taip pat yra kaltinamas pažadėjęs paveikti tuometę žemės ūkio ministrę V.Baltraitienę dėl koncernui palankių Nacionalinės mokėjimo agentūros ir Nacionalinės žemės tarnybos sprendimų.

V.Gapšys taip pat esą žadėjo pasirūpinti, kad poste dar vienai kadencijai liktų ilgametis „Lietuvos geležinkelių“ vadovas S.Dailydka, taip pat koncernui palankiais kai kurių Ignalinos atominės elektrinės skelbiamų viešųjų pirkimų rezultatais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.