Žygimantas Pavilionis apie referendumą dėl dvigubos pilietybės: „Jau beveik pralošėme“

Dvigubos pilietybės klausimas jau ne vienus metus kursto diskusijas. Dar 2017 metais Seimas Konstitucinio Teismo (KT) klausė, ar įstatymu galima įtvirtinti teisę turėti dvigubą pilietybę po nepriklausomybės atkūrimo Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pilietybę įgijusiems Lietuvos piliečiams. „Tik pakeitus Konstitucijos 12 straipsnio nuostatą galima atsisakyti ribojimo daugybinės pilietybės srityje“, – tokį sprendimo komentarą anuomet pateikė KT pirmininkas Dainius Žalimas.

 Žygimantas Pavilionis nerimauja, kad nebus spėta surengti refrendumą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Žygimantas Pavilionis nerimauja, kad nebus spėta surengti refrendumą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2018, 10:51 AM, atnaujinta Apr 25, 2018, 11:56 AM

Regis, pokyčiai įmanomi tik tuo atveju, jei šiuo klausimu surengus referendumą prie balsadėžių Lietuvoje ir svetur gyvenantys tautiečiai skubėtų itin aktyviai.

Nerimauja, kad nespės pasiruošti

Seimo narys Žygimantas Pavilionis spaudos konferencijoje „Ar pasiruošta referendumui dėl pilietybės išsaugojimo?“ pasidalijo nuogąstavimais dėl būsimo referendumo sėkmės.

„Mes, iš įvairių šalių susibūrę piliečiai, atkreipėme dėmesį, kad liko beveik metai iki tikėtino referendumo, bet nėra jam pasiruošta. Žinome, kad referendumas turi įvykti didele balsų dauguma, tad jau dabar jaučiamės pralaimėję“, – kalbėjo jis ir pridūrė, jog bus išplatintas kreipimasis į aukščiausius šalies vadovus, kad refrendumas būtų paskelbtas prioritetiniu klausimu.

Anot jo, šį klausimą Lietuva turi spręsti nedelsdama.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke teigė, kad pilietybės išsaugojimo ir išlaikymo klausimas yra itin svarbus. „Reikia sprendimų. bet mūsų šūkis yra „Vienybės neaukosime dėl pilietybės“. Turime racionaliai planuoti ir žmogiškuosius, ir finansinius išteklius“, – kalbėjo ji ir ragino Seimo narius nedelsti priimti sprendimus.

JAV lietuvių bendruomenės atstovas Rimvydas Baltaduonis teigė, kad siūloma nekeisti Konstitucijos, surengti patariamąjį (konsultuojamąjį) referendumą, per kurį tauta pasakytų, kaip supranta įstatyme įrašytą žodį „atskiras“, o po sėkmingo referendumo galėtų atsirasti nauji teisės aktai. „Svarbus šio pasiūlymo akcentas, nes tai patariamasis refrendumas – kartelė aktyvumui ne tokia ir aukšta. Jam suorganizuoti užtektų metų. Rytoj šis pasiūlymas bus plačiau pristatytas Komisijos posėdyje“, – kalbėjo jis. Kol kas nėra sutarta dėl siūlomos referendumo klausimo formuluotės.

Konferencijoje dalyvavęs atlikėjas Jurgis Didžiulis teigė: „Labai nuoširdžiai tikiu, kad šis klausimas yra vienas svarbiausių, su kuriais mes susidursime kaip tauta ir valstybė. Mes renkamės vieną ar kitą kelią. Tai taip pat svarbu, kaip ir tuomet, kai balsavome dėl narystės ES.“

Siūlė du referendumus

Anksčiau buvo skelbta, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo galėtų vykti dvi dienas – kitų metų gegužės 12-ąją ir 26-ąją. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad vienu metu galėtų vykti net du referendumai.

„Gal reikėtų paskelbti ir kitą referendumą tuo pačiu metu – gal dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo. Politologai yra nurodę, kad optimalus Seimo narių skaičius Lietuvai yra 121“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.