R. Karbauskis ragina V. Gailių trauktis iš komisijos pirmininko posto

Po to, kai „Lietuvos rytas“ ketvirtadienį paviešino Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus galimą pėdsaką politinės korupcijos byloje, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis ragina liberalą trauktis iš komisijos vadovo posto. 

Vitalijus Gailius ir Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Vitalijus Gailius ir Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vitalijus Gailius<br>T.Bauro nuotr.
Vitalijus Gailius<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 26, 2018, 10:25 AM, atnaujinta Apr 26, 2018, 11:34 AM

„Prasidėjęs yra teisiminis procesas dėl Liberalų sąjūdžio, kurio jis yra vicepirmininkas ir dėl tų aplinkybių, kurios vienaip ar kitaip rodosi spaudoje, jis turėtų padaryti tą žingsnį ir pats pasitraukti. 

Tai būtų teisingas žingsnis. Jeigu jis to nepadarys, artimiausiame posėdyje pamatysite mūsų pareiškimą, kad to būtų negalėtų. Tokios partijos, su tokia reputacija vienas iš vadovų negali būtų Antikorupcijos komisijos pirmininku“, – sakė R.Karbauskis.

Jis pridūrė, kad kol kas nedrįsta vertinti pasirodžiusių publikacijų ir to, kas jose parašyta, kaip įrodymų, nors klausimų tai ir kelia. Tačiau jis pabrėžė, kad vien dėl to, jog V.Gailius yra liberalų partijos vicepirmininkas, jis turėtų trauktis iš pareigų. 

Klausimą spręs

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sakė kalbėjęs su V.Gailiumi apie pasirodžiusią informaciją. Pastarasis žadėjo savo vadovavimo klausimą įtraukti į artimiausio Antikorupcijos komisijos posėdžio darbotvarkę. 

„Jis pasitikrins ir per tą laiką manau, kad rasime, kaip išspręsti šį klausimą“, – sakė V.Pranckietis. 

Pats V.Gailius naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad jam nereikia valdančiųjų raginimų – klausimas dėl jo vadovavimo bus įtrauktas į Antikorupcijos komisijos posėdžio darbotvarkę. 

„Nematau čia problemos. Jau anksčiau buvau įtraukęs, įtrauksiu ir dabar“, – sakė V.Gailius. Jis neigia publikacijoje pateiktą informaciją ir sakė, kad minimame posėdyje dalyvavo, balsavo už kolegų pasiūlymus.

„Beje, ir K.Glaveckas buvo salėje, dar ir pasisakė“, – sakė V.Gailius, dar kartą patikinęs, kad nesutinka su publikacijoje nurodytais teiginiais. 

Valdantieji ragino V.Gailių trauktis ir po to, kai Liberalų sąjūdžiui, kaip juridiniam asmeniui, buvo pareikšti įtarimai „MG Baltic“ byloje. Tuomet Antikorupcijos komisijos pirmininkas pasitikrino kolegų pasitikėjimą – iškėlus klausimą dėl jo vadovavimo, nubalsuota, kad jis turi likti komisijos pirmininku. 

Nemato, kodėl turėtų trauktis

Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, V.Gailiui nėra dėl ko trauktis. Liberalų vedlys pripažino, kad „buvo labai šlykštus pageidavimas iš R.Kurlianskio, kad reiktų nuimti K.Glavecką nuo balsavimo“. 

„Jis nepritarė pataisai, kuri reikalinga „MG Baltic“. K.Glaveckas išsakė savo poziciją ir jis pasakė, kad su V.Gailiumi buvo išėjęs iš salės. Jokių interpretacijų, kad V.Gailius ištempė iš salės K.Glavecką vykdydamas R.Kurlianskio nurodymus, nėra“, – sakė E.Gentvilas, pridurdamas, kad prokuratūra akcentus dėlioja kitaip, nei žiniasklaida. 

Jam dėl V.Gailiaus nekyla jokių abejonių. 

„Prokuratūros pateiktą kaltinamąjį aktą – 444 puslapius – pats perskaičiau, atžymėjau. Jokių šešėlių dėl Vitalijaus Gailiaus nėra pateikta. Yra pateiktas vienas dalykas – kad R. Kurlianskis siūlo ponui E. Masiuliui (buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui – BNS), jog gal reikėtų paremti ir Vitalijų. E. Masiulis pasako: tai aš su juo pakalbėsiu. R. Kurlianskis atsako: aš jau su juo kalbėjau. Tada parodymus duoda Vitalijus Gailius, kuris pripažįsta, kad jam siūlė paramą, jis atsisakė šitos paramos“, – ketvirtadienį Seime pasakojo E. Gentvilas.

Anot jo, V. Gailius dar minimas epizode, kai vyko balsavimas dėl „MG Baltic“ parankios Vartojimo kredito įstatymo pataisos.

„Kitas aprašytas epizodas – kad tariamai Vitalijus Gailius išvedė iš salės Kęstutį Glavecką. Taip, galiu pasakyti, buvo labai šlykštus pageidavimas R. Kurlianskio, kad reikėtų „nuimti“ K. Glavecką nuo balsavimo, kur K. Glaveckas nepritaria pataisai, kuri reikalinga „MG Baltic“. K. Glaveckas pasako parodymuose, kad jis su V. Gailiumi tuo metu buvo išėjęs iš salės. Jokių intepretacijų, kad V. Gailius ištempė iš salės K. Galvecką, vykdydamas R. Kurlianskio nurodymus, nėra. Prokuratūra sudėlioja kitaip negu žiniasklaida sudėlioja savo akcentus“, – tvirtino E. Gentvilas.

Paklaustas, ar nemato pagrindo V. Gailiui trauktis iš Antikorupcijos komisijos vadovo pareigų, liberalų lyderis teigė: „Pasakysiu kaip pėdkelnių reklamoje – nė šešėlio abejonės“.

Pareigūnų teismo perduotoje politinės korupcijos byloje buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis yra įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui Gintarui Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Seimo nariui Šarūnui Gustainiui – kyšininkavimu. Buvęs Darbo partijos vadovas eksparlamentaras Vytautas Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis įtariamas dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.