Lietuva pakviesta tapti EBPO nare

Ketvirtadienio nenumatytame Seimo posėdyje kalbėjęs premjeras Saulius Skvernelis informavo, kad Lietuva pakviesta tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare. Mūsų šalis – 36-oji organizacijoje. 

Lietuva pakviesta tapti EBPO nare.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva pakviesta tapti EBPO nare.<br>M.Patašiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2018, 12:42 PM, atnaujinta May 3, 2018, 1:01 PM

„Formalus sprendimas kaip tik šiuo metu yra priimtas, mane informavo užsienio reikalų ministras. Tai jau įvykęs faktas“, – parlamente kalbėjo ministras pirmininkas. Tokius jo žodžius palydėjo Seimo narių plojimai. 

Stojimo sutartį planuojama pasirašyti gegužės pabaigoje. Premjeras kalbėjo, kad dar pavasario sesijoje Seimas turėtų ratifikuoti šį sprendimą. 

„Tampame pažangias ekonomikas, modernias valstybes vienijančios organizacijos nare“, – džiaugėsi S.Skvernelis. 

Po trejus metus trukusių derybų, Lietuva įvertinta kaip pasirengusi jungtis prie vadinamojo „turtingųjų klubo“. Vienas svarbiausių reikalavimų, kuriuos kėlė Lietuvai organizacija – valstybės valdomų įmonių pertvarka. Dėl to skubėta reformuoti miškų urėdijas. Organizacija, 3 metus tyrusi padėtį šalyje, taip pat rekomendavo optimizuoti mokyklų sistemą, mažinti korupciją.

Kalbėdamas Seime ministras pirmininkas sakė, kad su naryste EBPO galima teigti, kad Lietuva tapo visų svarbiausių pasaulio ir Europos organizacijų nare. 

„Šiuo metu EBPO yra visuotinai pripažinta ir didžiai vertinama organizacija, nustatanti pažangiausias pasaulyje ekonominės politikos, visuomenės valdymo rekomendacijas ir skatinanti jas įgyvendinti. Ji taip pat teikia rekomendacijas dėl globalių problemų sprendimo“, – apie organizacija parlamente kalbėjo S.Skvernelis. 

Anot jo, mūsų šalies pakvietimas tapti EBPO nare yra reikšmingas tarptautinis Lietuvos, kaip išsvysčiusios ekonomikos, pripažinimas, rodantis valstybės brandą ir institucijų pajėgumus. 

Ministras pirmininkas kalbėjo, kad narystė organizacijoje Lietuvai atneš tiek tiesioginės, tiek netiesioginės naudos. Pasak jo, EBPO skatina ir padeda įgyvendinti valstybei būtinas struktūrines reformas, pagal organizacijos nustatytus aukščiausius tarptautinius standartus. 

EBPO suteiks visą prieigą prie pasaulinės ekspertizės, prie išsamiausios ir geriausia pasaulyje laikomos ekonominių statistinių duomenų bazės. Šie duomenys leis geriau įvertinti savo galimybes ir silpnąsias šalies valdymo vietas. 

Narystė padidins Lietuvos patrauklumą tarptautinėms investicijoms. EBPO narystė turėtų prisidėti prie dar palankesnio mūsų šalies skolinimosi reitingo nustatymo, palengvins priėjimą prie tarptautinių finansinių rinkų, prisidės prie valstybės skolinimosi išlaidų mažinimo. 

Anot premjero, taip pat padidės Lietuvos įtaka tarptautinėje politikoje. 

Buvęs ministras pirmininkas, dabar Seimo narys Algirdas Butkevičius kalbėjo, kad Lietuva daugiau nei du dešimtmečius siekė tapti „turtingųjų klubu“ vadinamos EBPO nare.  

Tapti nare bandyta tris kartus: 1996, 2002 bei 2012 metais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.