Lenkai dar kartą stoja prieš abortus – argumentai stebina

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija Seime penktadienį surengė konferenciją „Žmogaus gyvybė – didžiausia vertybė“. Joje politikai, kunigai ir medikai nagrinėjo priežastis, kodėl abortai Lietuvoje turėtų būti uždrausti.

Lenkų frakcijos organizuotą konferenciją prieš abortus palaimino ir kunigas.<br> lrytas.lt asociatyvi nuotr. 
Lenkų frakcijos organizuotą konferenciją prieš abortus palaimino ir kunigas.<br> lrytas.lt asociatyvi nuotr. 
Lenkų frakcijos organizuotą konferenciją prieš abortus palaimino ir kunigas.<br>123rf.com nuotr. 
Lenkų frakcijos organizuotą konferenciją prieš abortus palaimino ir kunigas.<br>123rf.com nuotr. 
Rita Tamašunienė konferencijoje sakė, kad politikai nenori imtis šios temos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė konferencijoje sakė, kad politikai nenori imtis šios temos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Zbignevas Jedinskis teigė, kad su netikinčiais oponentais net nesikalba. <br>T.Bauro nuotr.
Zbignevas Jedinskis teigė, kad su netikinčiais oponentais net nesikalba. <br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Tomaševskis citavo popiežiaus Jono Pauliaus II žodžius. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis citavo popiežiaus Jono Pauliaus II žodžius. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-05-04 16:37, atnaujinta 2018-05-04 17:51

Konferenciją palaimino kunigas Henrikas Naumovičius, o frakcijos seniūnė Seime Rita Tamašunienė, frakcijos narys Zbignevus Jedinskis ir Europos Parlamento narys Valdemaras Tomaševskis kalbėdami minėjo ir religinį šios problemos aspektą.

Sovietinis palikimas

Frakcijos seniūnė R.Tamašunienė po to, kai kunigas palaimino konferenciją ir jos dalyvius, teigė, kad Lietuva turėtų atsisakyti sovietiniu palikimu vadinamo leidimo nutraukti gyvybę. „Visose gyvenimo srityse mes kratomės sovietinio palikimo, pavertusio žmogų tik sistemos sraigteliu, reproduktoriumi, rovusiu iš mūsų šeimų savimonės krikščioniškąsias vertybes. Tačiau kažkodėl dabar, turėdami visas galimybes kurti kitokią valstybę, vis dar nedrįstame keisti komunistinio įstatymo, neginančio žmogaus gyvybės iki 12 gyvenimo savaitės“, – pasakojo parlamentarė.

Jos teigimu, turėtų būti nepamirštas ir demografinis šios problemos aspektas.

„Mūsų mažas gimstamumas ir šeimų apsisprendimas turėti daugiau vaikų, didelis emigracijos mastas ir tie 6 tūkstančiai negimusių vaikų kasmet yra rimtas demografinis iššūkis valstybei. Jis veda į niekur, jeigu nesiimsime veiksmų“, – sakė R.Tamašunienė.

Ji prisiminė, kad Seime jau nuo 2005 metų bandoma apsaugoti negimusią gyvybę, tačiau pastangos iki šiol nesėkmingos. „Šis įstatymas yra įstrigęs svarstymo stadijose, – pasakojo Seimo narė. – Tai rodo mūsų neapsisprendimą.“

„Tokios konferencijos yra svarbios, kad parodytų mūsų, krikščionių, poziciją valstybėje“, – konferencijos motyvą paaiškino Seimo narė.

Nori gyventi laisviau

Europarlamentaras V.Tomaševskis savo kalbą pradėjo Jėzaus Kristaus pagarbinimu ir teigė, kad politikai nenoriai kalba apie šią problemą.

„Deja, politikai nelabai noriai užsiima šita svarbiausia, galima sakyti, tema“, – sakė Europos Parlamento narys.

„Žmogaus gyvenimas prasideda nuo to momento, kada jis pradedamas. Tą akimirką apsprendžiamos tokios savybės kaip lytis, akių, plaukų ir odos spalva, ūgis, sveikata ar polinkiai sirgti. 21 diena yra labai svarbi tiems, kurie palaiko vaikų žudymą, kad jie suprastų: pradeda plakti žmogaus širdis, formuojasi smegenys“, – vienos medicinos mokslų daktarės darbu rėmėsi Europos Parlamento narys.

„Žinome, kad Lietuvoje iki 12 savaičių pagal mūsų šalies įstatymus galima žudyti negimusį vaiką“, – apgailestavo politikas.

Jis, skaitydamas mokslinį straipsnį, vardijo, kokiu metu susiformuoja tam tikri žmogaus organai.

„10-ą vaisiaus savaitę jau veikia visi organai: susiformuoja kojytės ir rankytės, pirštelių atspaudai, vaikas jaučia skausmą. Pabrėžiu, dar 12 savaitę yra atliekami abortai“, – pasakojo politikas.

Jis savo kalboje rėmėsi ir popiežiaus Jono Pauliaus II žodžiais. „Tauta, kuri žudo savo vaikus, neturi savo ateities. Dieve apsaugok, Dieve apsaugok“, – citavo V.Tomaševskis.

Jis teigė, kad pasirinkimas pasidaryti abortą kyla iš žmonių noro gyventi laisviau.

„Kodėl šiais laikais žmonės bijo mažo vaiko? Nes nori lengvesnio, komfortiškenio gyvenimo, daugiau laisvės. To, kas labiausiai naikina tai, kas šiuolaikiniame pasaulyje yra abortai. Jeigu motina gali užmušti savo pačios kūdikį, kas gali sulaikyti tave nuo mano nužudymo?“ – klausė parlamentaras ir priminė, kad saugiausia vieta pasaulyje turėtų būti motinos įsčios.

Sulaukė Dievo palaikymo

V.Tomaševskis teigė, kad Lenkų rinkimų frakcijos parlamentarų parengtas projektas numato atsakomybę už padarytą abortą perkelti ant procedūrą atlikusio specialisto pečių.

„Jokiu būdu nesiekiame smerkti moterų. Moteris – tai mūsų motinos, tai labai svarbi Dievo sukurta būtybė. Ir mūsų sukurtame įstatyme, kuris 2006 metais buvo užregistruotas Seime, aiškiai parašyta, kad motinai negresia jokia atsakomybė už nėštumo nutraukimą. Mes puikiai suprantame, kad jai ir taip sunku, bet gydytojams ir kitiems asmenims, kurie tai atliko, gresia atsakomybė“, – sakė V.Tomaševskis.

Jis prisiminė, kad šis įstatymo projektas pirmojoje stadijoje sulaukė parlamentarų palaikymo. V.Tomaševskis neslėpė manantis, kad prie to prisidėjo ir Dievas.

Pozicija priklauso nuo religingumo

Seimo narys Z.Jedinskis papasakojo apie sunkumus, su kuriais susiduria diskutuodamas apie šį projektą.

„Nuo pristatymo momento iki šios dienos projektas sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio. Pastebėjau, kad mūsų oponentams trūksta arba loginio mąstymo, arba smegenų keliamosios galios, kad suprastų ir įvertintų paprastus argumentus“, – savo oponentus kritikavo jis.

Seimo narys pridūrė, kad kai nesutaria su oponentu, paklausia jo, ar Dievas egzistuoja. „Jei jis atsako, kad taip, aš tikiu, viskas gerai, tada žmogus supranta argumentą, su juo galima šnekėti, net jei jis ir nepritaria mūsų projektui. Jei oponentas atsako, kad nėra tikintis, su tokiu dar irgi galima. Bet jei žmogus sako, kad Dievo nėra, diskusija iš karto tampa beprasmiška“, – sakė jis.

„Jei žmogus sako, kad Dievo nėra, jam trūksta smegenų keliamosios galios, su tokiu žmogumi neverta net diskutuoti“, – teigė parlamentaras.

Liberali mirties ideologija

Z.Jedinskis teigė, kad tie, kurie nepalaiko jų frakcijos pasiūlymo, palaiko ir yra valdomi „tų jėgų ir organizacijų, kurios padedamos pinigų primeta mums liberalią mirties ideologiją. Pagal ją pinigai yra virš visko, aukščiau už moralę ir gyvybę“, – teigė Seimo narys.

Jis pasakojo, kad oponentų argumentai nėra reikšmingi, nes diskusijoje dėl laiko, kada gyvybė yra pradėta, turi būti padėtas taškas. „Susilieja dvi ląstelės, jau atsiranda gyvybė, viskas“, – konferencijos nariams pasakojo Z.Jedinskis.

„Atėjo laikas panaikinti sovietmečio reliktą – teisės aktą, kuris Lietuvoje įteisino abortus. Ir reikia sustabdyti nekaltų vaikų žudymą“, – sakė Seimo narys.

„Mes ir dabar pabrėžiame, kad nelegalūs abortai tarp paauglių yra labai populiarūs. Nėra oficialiai įforminama ir iš situacijos galima išeiti švariam, be įrodymų. Lietuvoje medikamentinis abortas nėra įteisintas, bet internetas mirga nuo skelbimų vaistų, kurie persileidimą padaro nelegaliai“, – pasakojo parlamentaras.

Jis neslėpė, kad poziciją derina ir su Bažnyčios atstovais. „Taip, šiuo klausimu mes bendraujame su Bažnyčia. Tikintieji yra mūsų dalis, kodėl mes negalime jų išklausyti? Primeta, lyg čia būtų nuodėmė, aš to nesuprantu“, – sakė parlamentaras.

2005–2006 m. Seimo narių grupė pirmą kartą įregistravo Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą, kuriuo buvo siekiama apsaugoti negimusią gyvybę. Įstatymo projektas iki šiol nėra priimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.