V. Bakas žada didelį sukrėtimą: „Jūs pamatysit, kaip buvo prekiaujama interesais“

Seimo Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas baigė tyrimą dėl galimos verslo įtakos politikams. Komiteto pirmininkas Vytautas Bakas teigia, kad tyrimo išvados bus pateiktos iki birželio. Tuo tarpu komitetas deda visas pastangas, kad visa tyrimo medžiaga būtų išslaptinta ir prieinama visuomenei.

seimas, sesijos, pirmas posėdis, Skirmantas Malinauskas, Vytautas Bakas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
seimas, sesijos, pirmas posėdis, Skirmantas Malinauskas, Vytautas Bakas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Frakcijų pirmininkų, susirinkimas, seime, pas seimo pirmininką, seimas, Vytautas Bakas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Frakcijų pirmininkų, susirinkimas, seime, pas seimo pirmininką, seimas, Vytautas Bakas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
seimūnai, vytautas bakas<br>T.Bauro nuotr.
seimūnai, vytautas bakas<br>T.Bauro nuotr.
seimas, konferencija, Vytautas Bakas<br>D.Umbraso nuotr.
seimas, konferencija, Vytautas Bakas<br>D.Umbraso nuotr.
D.Grybauskaitė ir   Masiulis<br>R.Jurgaičio nuotr.
D.Grybauskaitė ir Masiulis<br>R.Jurgaičio nuotr.
prokurorai šmeižto  byla, Tomas Dapkus<br>T.Bauro nuotr.
prokurorai šmeižto byla, Tomas Dapkus<br>T.Bauro nuotr.
MG Baltic, mg, mgbaltic<br>D.Umbraso nuotr.
MG Baltic, mg, mgbaltic<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 8:58 PM

„Jūs pamatysit, kaip buvo prekiaujama interesais, kaip sukurta paketų kultūra, kaip dar iki rinkimų buvo tariamasi dėl įtakų atskiruose sektoriuose – tiesiog parduodami sektoriai, atskiros sritys“, – sako V.Bakas.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir V.Bako pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Pone Bakai, jūs teigiate, kad komitetas netirs paviešintų prezidentės ir Eligijaus Masiulio laiškų. Kokie jūsų argumentai?

– Komiteto uždavinys yra kur kas platesnis. Mes tiriame neteisėtą, nedeklaruotą, ne vienerius metus vykstančią interesų grupių įtaką politinei sistemai, politinei tikrovei, politiniams sprendimams. Paveikslas, kurį mes konstruojame, yra žymiai didesnis nei laiškai.

Mes turime puikią progą visuomenei atskleisti politinės korupcijos šaknis, kurios valstybei neleidžia judėti į priekį. Mes šiek tiek įstrigome kovoje su korupcija, tai vienas didžiausių iššūkių nacionaliniams saugumui.

– Ką turite omenyje? Tomis išvadomis atskleisti politinę korupciją?

– Be abejo. Komitetas padarė nemažai darbo. Jeigu prisiminsit, labai daug skepsio buvo apskritai dėl šitos grupės. Dabar, kai mes iš esmės baigėme formuluoti išvadas, vyksta tik išslaptinimo procedūra, atsiranda jautrumo aplinkui. Aš tikrai nenorėčiau, kad būtų mestas kelias dėl takelio.

Taip, kai mes pateiksime išvadas, atskleisime informaciją, kuri ne vienerius ir ne 10 metų buvo įslaptinta, renkama, bet kažkodėl nerealizuota, buvo leidžiama grobstyti valstybę, galėsime grįžti prie to klausimo. Aš net neabejoju, kad paveikslas bus žymiai platesnis, nei yra dabar.

– Kodėl tai negalėtų būti kaip vienas iš jūsų tyrimo epizodų? Jeigu kalbate apie politikų ir verslininkų ryšius, ar prezidentės siekimas kontakto su vienu iš verslo grupių atstovų, prašymas perduoti linkėjimus, tikrai tų ryšių nepatvirtina?

– Neabejoju, kad tos išvados, kurias pateiksime, atsakys į jūsų klausimus išsamiai. Mums svarbu atskleisti visą politinės tikrovės paveikslą, kuris buvo praktiškai nuo 2004-2006 m.

Jūs pamatysit, kaip buvo prekiaujama interesais, kaip sukurta paketų kultūra, kaip dar iki rinkimų buvo tariamasi dėl įtakų atskiruose sektoriuose – tiesiog parduodami sektoriai, atskiros sritys. Manau, susidarysit kitą įspūdį.

– Jūs lyg norite pasakyti, kad tai, kas pateikiama laiškuose, yra smulkmena, lyginant su ta informacija, kurią jūs turite?

– Be abejo. Tai yra kontekstas. Tai tam tikro konteksto dalis, mes nematome viso konteksto. Jis yra kur kas platesnis. Tas epizodas buvo vienas iš tam tikrų politinės tikrovės, politinio veikimo epizodų.

– Ką turite omenyje?

– Apie laiškus. Tikrai ne vienas, ne du politikai yra įsitraukę į tokią politinę kultūrą, kurią diktuodavo siauri, bet pakankama įtaką ir svorį turintys interesai. Kas yra nemalonu, kad politikai tiek anksčiau, tiek dabar nesugeba jiems atsispirti.

Valstybėje nėra ir mechanizmų, kuomet galėtume apsaugoti visuomenę, kad siauros žmonių grupės, kurios keičia viena kitą įvairiais laikotarpiais, nesipelnytų gerove, kurią mes visi sukuriam.

Reikia suprasti, kad žmonių skurdas, pajamų nelygybė, efektyvi kova su korupcija daugelį metų nebuvo politinės darbotvarkės prioritetu.

Programa buvo viena, bet tuo pačiu mes matome daugybę išankstinių susitarimų, įsipareigojimų, priklausomybių. Ne vieną politiką galima ir dabar šantažuoti. Galbūt kažkam tai patinka, kad galima turėti įvairias pažymas, kurias gali ištraukti, kada reikia, padėti, kur reikia.

Mes norėtume politinio veikimo darbotvarkę, kuri buvo, tiesiog atskleisti, parodyti tendencijas, įvardinti pavardes, partijas, įmones ir pasiūlyti tiek pozicijai, tiek opozicijai priimti seniai atidėliotus sprendimus, kurie galėtų išskaidrinti mūsų politinę sistemą, politikų santykius su verslu, kitomis interesų grupėmis.

Kad mes galėtume matyti, kokį interesą turi vienas ar kitas politikas, su kuo susitinka, kokie yra įsipareigojimai ir panašiai. Dabar mes didelės dalį politinio veikimo nematome ir nematėme. Tie laiškai yra visiškai iš konteksto paimtas epizodas.

Be abejo, tai labai svarbu, tai pakankamai naujas reiškinys visuomenėje, bet kai mes pateiksime tyrimo išvadas, kai taip pat ir baudžiamoji byla, kuri nagrinėjama teisme, taps labiau prieinama, mes pamatysime visą lauką ir galėsime priimti sisteminius sprendimus, kurie leistų iš esmės pakeisti politinę tikrovę.

Iki šiol daug buvo tyrimų, kurie baigdavosi politinių partijų lyderių tarpusavio rietenomis, kerštais ir mes niekada nematėme bendro paveikslo.

– Prezidentės komentaras apie jūsų komiteto vykdomą tyrimą: „Tikiuosi, kad tyrimo išvadose matysime ir daugiau sąsajų, ir galbūt įvardytų asmenų, jeigu komitetas išdrįs pasakyti, kaip buvo daroma įtaka, kokie Seimo nariai buvo veikiami, ir kas kieno rankomis tai darė“. Pone Bakai, ar prezidentė jau žino jūsų tyrimo išvadas?

– Prezidentė nežino mūsų atliekamo tyrimo išvadų, nes jų dar nėra. Bet aukščiausi valstybės vadovai visada gaudavo iš Valstybės saugumo departamento, kitų specialių tarnybų informaciją, apie vidaus, išorės procesus.

Matyt natūralu, kad tam tikra informacija prezidentei yra žinoma. Šitas tyrimas taip pat neatsirado iš niekur. Jis atsirado po to, kai atlikome tyrimą dėl „Rosatom“ įtakos ir apčiuopėme tam tikras veiklas, kurių mes negalėjome plėtoti, nes neturėjome Seimo mandato.

Galutinių tyrimo išvadų nežinau net aš, tai visiškai pirminės išvados, jos dabar įslaptintos. Kas yra gerai, kad mes matome labai stiprią politinę valią ir aš tikiuosi ji bus išgirsta ir įgyvendinta – išviešinti kiek įmanoma daugiau informacijos.

– Ką jūs norite išviešinti? Jūs net specialiųjų tarnybų prašote leisti išviešinti.

– Išviešinti santykių pobūdį, pagrindinius galios centrus, kurie sugeba formuoti politinius sprendimus, bet mes jų nematome, nesuprantame, kodėl vienas ar kitas sprendimas yra priimtas. Išviešinti politikus, kurie aptarnauja galios centrus ir kurių nedeklaruoja. Išviešinti pagrindinius interesus.

Yra keliasdešimt pavardžių, kurias mes nagrinėjame – politikos, verslo, visuomenės žmonės, kurie vienaip ar kitaip yra įsitraukę į veiklą, kuri yra neskaidri ir žalinga valstybei, mano įsitikinimu.

Mūsų tikslas parodyti visą vaizdą, galbūt išskyrus atvejus, kai atliekami nauji tyrimai, kad jiems nepakenktume, neatskleistume metodų. Bet tai, kas dabar yra įslaptintoje išvadoje – nematau beveik nieko, ką būtų galima nuslėpti.

Nematau tokių argumentų. Ir šiandien kalbėjau su VSD vadovu ir dar kartą paprašiau, kad visa informacija, atsižvelgiant į prezidentės, premjero nuomonę, visuomenės lūkesčius, būtų prieinama visuomenei.

Ne tam, kad mes vien pasimėgautume, kad kažką sužinojom, bet kad galėtume blaiviai įvertinti situaciją be jokių nuogirdų, spekuliacijų ir tada pasirinkti tolimesnius sprendimus. Verkiant reikalingi sprendimai stiprinant politinių partijų finansavimo kontrolę, Vyriausiąją rinkimų komisiją, viešųjų ir privačių interesų derinime, nes šiandien ši institucija neatlieka savo uždavinių ir neapsaugo mūsų nuo rizikų. Taip pat reikalingi sprendimai stiprinant specialiąsias tarnybas.

Kai kurios tarnybos nepagrįstai susilpnintos. Kaip ir su kariuomene, buvo tam tikra bado dieta. Mes ir technologijų neturime, kurios yra pasaulyje, ir darbo priemonių. Tuos darbus teks daryti.

Taip pat Lobistinės veiklos įstatymas, kuris tikrai yra parodija ir mes Lietuvoje net negalim susitarti, kas yra lobistai, ir negalime suprasti, kas ko siekia. Reikia prie jo dar kartą grįžti ir priimti pataisas, kurios leistų atskleisti interesus.

Nieko blogo turėti interesų, bet juos reikia dėti ant stalo ir diskutuoti, kaip mes galėtume pagerinti verslo, ekonominę, socialinę, valstybės saugumo aplinką, o ne kažkur šešėlyje, po stalu spręsti vienos ar kitos siauros grupės interesus.

Jeigu kalbėtume apie kai kurių verslo grupių lobizmą, tai interesai siekia šešiaženkles, septynženkles sumas ir mes jų nematome vien dėl to, kad neveikia normali interesų deklaravimo sistema. Neveikia rizikų valdymo sistema, kalbu apie viešuosius pirkimus, Europos Sąjungos lėšų panaudojimą. Visa tai teks padaryti.

– Pone Bakai, kokį vaidmenį jūsų tyrime atlieka žurnalistas Tomas Dapkus?

– Aš nenorėčiau komentuoti atskirtų tyrimo epizodų, tai būtų nesolidu. Mūsų tyrime yra minima kelios dešimtys pavardžių.

– Kada ketinate pabaigti rašyti galutinę išvadą?

– Iki birželio 1 d. išvados projektas bus įregistruotas Seimo duomenų bazėje.

– Išvada bus su informacija, kurią prašote išslaptinti?

– Aš norėčiau ir komitetas turi politinę valią, kad visa medžiaga, visi 150 puslapių būtų išslaptinti ir prieinami žmonėms. Jeigu to nebus padaryta, mes ieškosime teisėkūros iniciatyvos, kad visuomenei ta medžiaga būtų prieinama.

Mes turime labai nuoširdų norą atskleisti vadinamos politinės korupcijos nedeklaruotas, neteisėtas įtakas, kurių iki šiol nematėm ir dėl kurių visuomenė prarado nemažai pinigų ir galimybių.

– Ar po išvadų gyventi Lietuvoje bus įdomiau?

– Šitas tyrimas skirtas tam, kad mes galėtume atskleisti mūsų politinės sistemos didžiausius skaudulius ir juos užgydyti visi kartu.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.