Aistros dėl VSD medžiagos: R.Karbauskis susižėrė laurus, G.Landsbergis kalba apie grėsmę

Valstybės saugumo departamentas parlamentarams teikiamoje informacijoje apie verslo įtaką procesams politikos pasaulyje užminė ne vieną mįslę. Parlamentarai ir politinių partijų lyderiai nevienodai vertina pateiktą medžiagą. Tačiau visas skirtingas politines jėgas vienija noras sužinoti, ar paviešinta visa medžiaga. Liberalai kelia klausimą, ar paskelbta informacija yra teisinga.

 VSD paviešinta medžiaga kelia aistras - politikų nuomonės išsiskyrė. <br> J.Stacevičiaus ir V.Ščiavinsko nuotr. koliažas. 
 VSD paviešinta medžiaga kelia aistras - politikų nuomonės išsiskyrė. <br> J.Stacevičiaus ir V.Ščiavinsko nuotr. koliažas. 
Ramūnas Karbauskis vis dar nori atlikti tyrimą ir dėl prezidentės susirašinėjimo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis vis dar nori atlikti tyrimą ir dėl prezidentės susirašinėjimo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis neslepia, kad jį paviešinta informacija nustebino. <br>M.Patašiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis neslepia, kad jį paviešinta informacija nustebino. <br>M.Patašiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas iki šiol abejoja paviešintos informacijos tikrumu. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas iki šiol abejoja paviešintos informacijos tikrumu. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 11:04 AM, atnaujinta May 9, 2018, 7:33 AM

Jei ne valstiečiai – niekas nežinotų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, paklaustas apie VSD medžiagą, atiduotą NSGK, teigė, kad dabartinėje viešojoje erdvėje jo jau niekas nebestebina.

„Kaip gali vertinti tame kontekste, kuris pastaruoju metu yra viešojoje erdvėje, manęs jau nebestebina. Bet kiek giliai visa tai yra? Šnekama, kad tai nėra informacijos pabaiga. Tai atrodo, jog turime situaciją, kurioje visi turime susivokti, kad šioje valstybėje buvo viskas sprendžiama pagal interesus“, – antradienį žurnalistams Seime sakė R.Karbauskis. Jis taip pat džiaugėsi, kad jo partijos vardo paviešintoje informacijoje nėra.

Jis taip pat teigė, kad tiki, jog jei valstiečiai nebūtų patekę į valdžią, apie šiuos ryšius Lietuvos žmones taip niekada sužinoję ir nebūtų. „Jei mes nebūtume rinkimų laimėję, jūs iki šiol nieko nežinotumėte“, – mintimis dalijosi politikas.

R.Karbauskis tiems, kurie teigia, kad prieš 10 metų įvykusių politinių judesių tyrimas yra nereikalingas, turi žinią.

„Jeigu kas nors mano, kad čia yra archeologija, tai čia yra labai neteisinga laikyti mūsų tautą nežinioje dėl to, kas vyko Lietuvoje. Reikia suvokimo, kokiame korupciniame liūne buvo mūsų valstybė“, – pasakojo jis.

Susirašinėjimą lygina su R.Pakso apkalta

Prezidentės susirašinėjimo tyrimas, anot R.Karbauskio, neturi būti pamirštamas. „Viskas yra susiję. Aš manau, kad NSGK padarė tyrimą, kuris savo kontekstu yra panašus į tai, kas buvo paviešinta. O kai politikai pradeda kištis į žiniasklaidos veiklą, tie dalykai yra skirtingi. Aš manau, kad viską reikia išsiaiškinti. Dabar yra tas momentas, kada nutylėjimas yra nusikaltimas“, – pasakojo politikas ir neatmetė nuomonės, kad šį tyrimą turėtų atlikti Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

R.Karbauskis šiame kontekste prisiminė ir buvusį prezidentą Rolandą Paksą. „Aš nemanau, kad reikia dabar konstatuoti, kurią liniją tirti. Šneku tik apie tai, kad reikia labai aiškiai apibrėžti, ko daryti negalima. Mes prieš daugelį metų turėjome apkaltą prezidentui R.Paksui, priežastis, kodėl jis neteko savo posto, nėra svaresnė nei tos priežastys, apie kurias mes dabar kalbame“, – palygino valstiečių lyderis ir pridūrė, kad taip elgtis neturi niekas.

A.Kubilius tokios informacijos nežinojo

VSD dokumente yra minimi ir daugiau nei dešimtmečio senumo politiniai įvykiai. Buvęs premjeras Andrius Kubilius apgailestavo, kad kol jis vadovavo Vyriausybei, tokios informacijos niekada negavo. „Manau, kad Seimas turi nustatyti, kaip specialiosios tarnybos savo turimą informaciją turi panaudoti. Tas faktas, kad yra informacijos, kuri pradėta kaupti dar 2006 metais, pokalbiai įrašyti, manęs asmeniškai būnant premjeru nepasiekė. Aš bent jau to tikrai neatsimenu“, – sakė A.Kubilius. Jis kėlė klausimą, kam ji būdavo pateikta.

„Aš nežinau, gal tik dabar, susiklosčius visai mozaikai, matomas visas vaizdas. Gal dėl to tik dabar paviešina, kad pasikeitė tam tikri vadovai. Gal į šį klausimą turėtų atsakyti pats tyrimą darantis komitetas“, – teigė politikas.

Premjeras buvo nustebintas

Saulius Skvernelis Seime žurnalistams paatviravo, kad jį nustebino kai kurie paviešinti faktai. „Man tai kai kas naujiena buvo, kai kas – didelė naujiena, kai kas visai ne, – pasakojo jis. – Ir mastas, ir pavardės kai kurios, kai kurie įvykiai. Bet tikiuosi, kad mes visi galėsime pasiskaityti išvadas. Ir patys pasidaryti asmenines išvadas.“

Liberalai laukia įrodymų

Dabartinis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas teigė, kad jei išslaptinti tokie duomenys ir jų partijai yra lipdoma „MG Baltic“ projekto etiketė, tarnybos turės tai įrodyti. „Teisėsauga ir VSD turi įrodyti, kad tai yra visiškai „MG Baltic“ projektas. Paleisti tokią frazę, kuri labai gerai skamba, tikrai galima. Bet reikėtų pateikti įrodymus, kad partijos kūrimas tikrai vyko su koncerno nurodymu, finansine parama ar dar kuo nors“, – pasakojo jis.

„Aš suprantu, kad jei kas nors ir kalbėjo su koncerno atstovais, tai tas turbūt nėra uždrausta. Nėra jokių ikiteisiminių tyrimų pradėta. Ir darant iš to išvadą, kad kokie nors pokalbiai su Raimondu Kurlianskiu yra koncerno projektas, tai reikia įrodyti“, – sakė liberalas.

Jis norėtų sužinoti ir tai, ar verslo subjektas įsikišo skaldant A.Zuoko partiją. „Dar daugiau pasakyčiau: rašte teigiama, kad buvo parinktas partijos pirmininkas tada. O tai yra Petras Auštrevičius, jis yra mūsų kandidatas į prezidentus. Tokią dėmę jam užmetus mes visi turime galvoti, ar VSD turi šių teiginių įrodymus“, – sakė E.Gentvilas.

Jis prognozavo, kad greitu metu bus paviešinta informacija apie kitas politines partijas ir koncernus.

G. Landsbergis gandų yra girdėjęs

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis neslėpė, kad paviešinti faktai jį tikrai nustebino.

„Žinoma, nustebino. Aš negaliu neigti, kažkokių gandų Seimo koridoriuose nėra buvę. Visi ką nors esame girdėję. Akivaizdu, kad buvo mėginama užvaldyti valstybę. Ir kai kuriais atvejais tai bemaž pavyko, susisiekiant su visomis partijomis, siūlant tam tikrus dalykus. Mūsų partija buvo pakraštyje, galbūt kai kurios kitos taip pat, bet kelia didelį nerimą“, – sakė konservatorių lyderis. Jis taip pat iškėlė klausimą, ar tai jau yra visa medžiaga.

Parlamentinį tyrimą dėl neteisėtos interesų grupių įtakos politikams atliekančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas LRT televizijos laidai „Dėmesio centre“ pirmadienį taip pat teigė, kad komiteto nagrinėjamas pavardžių ir pavadinimų sąrašas „tikrai neapsiriboja viena įmone“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.